Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2023-12-26

Még piacra sem lépett, máris rekordot döntött a Toyota Land Cruiser 250: a 2024-es évre Németországba szánt teljes kontingens gazdára talált harminc perc alat...

Még piacra sem lépett, máris rekordot döntött a Toyota Land Cruiser 250: a 2024-es évre Németországba szánt teljes kontingens gazdára talált harminc perc alatt.
Habár 2023-ban december 22. az év legrövidebb napja – mivel idén erre a dátumra esik a téli napforduló –, a Toyota Deutschland számára már 21-én elérkezett ez a pillanat.

Ekkor kezdték meg ugyanis a vadonatúj Land Cruiser 250 németországi előértékesítését, azonban az év legfontosabb piaci eseménye rekord rövid idő alatt véget is ért. A regisztrációs weboldalon mindössze fél óra leforgása alatt elkapkodták a német piacra szánt összes autót, így a Toyotának nem maradt más választása, mint lezárni az internetes jelentkezési felületet.

Ezzel párhuzamosan megnyitott egy várólistát a cég, amelyre a hoppon maradt érdeklődők feliratkozhatnak. Így esélyt kapnak arra, hogy amennyiben az előre lefoglalt autók bármelyikét nem venné át a megrendelő, mások előtt csaphassanak le a felszabaduló szabadidőjárműre.

A legnagyobb európai piacra ezer darabot allokált a Toyota az új generációs Land Cruiserből. Ez azt jelenti, hogy december 21-én reggel 8 és fél 9 között nem egészen 2 másodpercenként futott be egy új előrendelés a cég központjába. Ez új rekord a cég történetében, az informatikai rendszer azonban bírta a rendkívüli terhelést, ami arra utal, hogy a Toyota számított arra, hogy szokatlanul nagy lesz az érdeklődés a modell iránt.

Ez érthető, hiszen a Land Cruiser Prado (J150) leendő utódjával szemben magas elvárásokat támasztottak a fogyasztók, az augusztusban bemutatott J250-es modell pedig kivétel nélkül túlszárnyalta ezeket a várakozásokat. Formai szempontból a lehető legmodernebb hangvételben értelmezi újra a tradicionális értékeket. Akár a szögletes fényszóróval szerelt alapmodellt, akár a kereklámpás bevezető szériát nézzük, mindkettő a gyökerekhez nyúlik vissza, és egyértelműen a Prado-széria őse: a J70-es előtt tiszteleg, amely 1990-ben váltott lámpaformátumot.

Műszakilag a Land Cruiser 250 az ultramodern globális GA-F platformra épül, amely a korábbinál 30 százalékkal merevebb karosszériaszerkezetet, ennek köszönhetően jobb terepalkalmasságot, fokozott biztonságot és kedvezőbb közúti vezethetőséget biztosít. Szintén ennek a platformnak a hozadéka a most először alkalmazott elektromos kormányrásegítés, ami egy sor fejlett vezetőtámogató technológia bevezetését tette lehetővé.

Ez utóbbi téren általánosan sokat fejlődött a modell, amely így a márka személyautóiban megszokott balesetelkerülő biztonsági funkciókkal büszkélkedhet.

Szintén személyautós minőségű a beltér kialakítása, az infotainment rendszer tudása és kezelőfelülete – a központi érintőképernyő 12,3 colos, ugyanakkora, mint a szintén teljesen digitális műszeregység –, ugyanakkor tudásával terepen is méltó marad elődeihez az új generációs Land Cruiser, köszönhetően az olyan rendszereknek, mint az elektronikus vezérlésű differenciálzár, az oldható első kanyarstabilizátor, a Crawl Control „terep-tempomat” vagy a jármű környezetét megjelenítő multi-terrain monitor.

A Land Cruiser 250 világszerte számos különböző hajtáslánccal érhető el. Az Európai Unióban a 2,8 literes, 204 lóerős dízelmotorral, nyolcfokozatú automata sebességváltóval kerül forgalomba, az első példányok 2024 harmadik negyedévében kerülnek a vásárlókhoz. 2025-ben pedig megjelenik ugyanennek a hajtásláncnak a 48V-os mild hibrid változata a kínálatban.