Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2023-08-06

A világ vezető kriptotőzsdéje kiemelt figyelmet fordít ügyfelei biztonságára...  

A világ vezető kriptotőzsdéje kiemelt figyelmet fordít ügyfelei biztonságára, ezért nyomozói csapatot állított fel a kriptobűnözés hatékonyabb felderítése érdekében. A Binance veteránnak számító, korábban főként bűnüldöző szerveknél szolgáló csapatának feladata elsősorban a csalások, a pénzmosási ügyek, az adathalászat és a hackelések számának visszaszorítása. Az online bűnözés elleni fellépés mellett nagy figyelmet fordítanak a drogkereskedelemhez és terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó esetek felderítésére is.

 

A Binance felismerte, hogy óriási felelőssége van a kriptoökoszisztéma és a felhasználók védelmében. A bűnüldözési tapasztalattal rendelkező, elkötelezett szakértő nyomozói munkacsoport felállítása fontos eleme annak a törekvésnek, hogy a Web3 mindenki számára biztonságos legyen.

 

18-an a bűnözők ellen

 

A nyomozói csapat tagjai 18 országban dolgoznak azon, hogy az ügyfelek vagyonelemei biztonságban legyenek.

 

„A 18 munkatárs kétharmada korábban bűnüldöző szerveknél szolgált, 4-5 év tapasztalata van a blokklánctechnológiával kapcsolatos nyomozásokban, és veteránnak számítanak a kripto világában. Feladatunk, hogy minden pillanatban vizsgáljuk és elhárítsuk az esetleges támadásokat, hogy a rosszfiúk ne tudják ellopni és használni az ügyfelek kriptovalutáját” – hangsúlyozta Jarek Jakubcek, a csapat egyik tagja.

 

A csoport tagjai elsősorban befektetési csalásokkal, zsarolóvírusokkal, pénzmosással, adathalászattal és hackelésekkel kapcsolatban vizsgálódnak. Tapasztalatuk és tudásuk felhasználásával proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy mindig egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járjanak és megvédjék a kriptót használókat és az ő vagyonelemeiket.

 

A Binance csapata a világ bármely nyomozóhatóságától kaphat megkeresést, eddig több mint 55 ezer ilyen adatcsere történt. Az Egyesült Államokban például több mint 4 millió dollár értékű, észak-koreai kiberbűnözők tevékenységéhez köthető vagyonelem befagyasztásában működött közre.

 

Mivel a blokklánc-ökoszisztéma folyamatosan bővül, ez elkerülhetetlenül vonzza az bűnözőket, akik a rendszer gyenge pontjait keresik és használják ki. A saját védelmünket erősítendő a nyomozó csoportot tagjait a közösség tagjai is segítik azzal, hogy folyamatosan információt szolgáltatnak a hálózatról. Emellett olyan nemzetközi analitikai cégekkel is együtt dolgoznak, mint a Chainalysis, az Elliptic, vagy a TRMLabs. Gépi tanulásos algoritmusokat is alkalmaznak, így megismerhetik a bűnözők viselkedési, kódolási mintázatait.

 

A csapat a bejelentés után a már meglévő adatok vizsgálata után dönt arról, hogy proaktívan jelenti-e az esetet a hatóságoknak, ezen kívül javaslatot tehet a Binance belső egységeinek a biztonsági rendszer megerősítésére.

 

Hatóságok oktatása

 

Amellett, hogy szorosan együttműködnek a nyomozó hatóságokkal és megosztják egymással az információt, a Binance új csapata a kriptovalutákkal kapcsolatos edukációba is bekapcsolódik.

Mivel a támadók folyamatosan új megközelítéssel dolgoznak, hogy elkerüljék a feltűnést, a hagyományos nyomozati eszközök nem minden esetben elégségesek. A hatóságok blokklánccal kapcsolatos tudásának bővítése azonban hozzájárulhat a hatékonyabb felderítéshez is. A Binance egy korábbi kampány során már több mint 70 tréninget tartott több mint 20 ország nyomozó hatóságának, de a kriptótőzsde a saját felhasználóit is folyamatosan edukálja annak érdekében, hogy ne váljanak online csalás áldozatává.

 

A csapat nem csak az online, de más bűnözési formák felderítésére is nagy figyelmet fordít, így a terrorizmus finanszírozásával, drogkereskedelemmel kapcsolatos bűnesetek felderítésében is részt vehetnek. Az elmúlt évben egy ilyen közös munkának köszönhetően az Egyesült Államokban 1,5 millió dollár értékű, drogkereskedelemből származó kriptovalutát foglaltak le.