Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
sulaki - 2022-04-14

36 nemzet, 700 indulója között, pizza duó kategóriában 7. helyen végzett Kovács Lázár-Damu László párosa...  

36 nemzet, 700 indulója között, pizza duó kategóriában 7. helyen végzett Kovács Lázár-Damu László, 21. lett Takács Márk-Dömők Zsolt párosa. A 7. hely nemzetközi összehasonlításban a No1. külföldi csapatnak minősül.

A pizza készítésében az olaszok verhetetlenek, ezért is volt rendkívüli vállalás és kihívás az, hogy a 2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságon magyar csapat is indult, ráadásul mindegyik verseny-kategóriában: klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, gluténmentes pizza vállalták a megmérettetést. A versenyen való indulás fő célkitűzése a megmérettetés mellett a magyar alapanyagok külföldi népszerűsítése volt.

A Piaggio Pizza Porter Team Hungary-t elismert séfek, tanácsadók, pizza séfek alkották, tagjai: Kovács Lázár (Lázár Chef), Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru.

Lázár Chef és Damu László konyhai séf – pizza séf párosa a klasszikus kategóriában duóban készítették a Green Cheese névre hallgató, húsmentes pizzát, amiben a grillezett zöldségek és a kerti fűszerek kerültek fókuszba. Ennek a kategóriának a lényege, hogy a pizza séf begyúrja és elkészíti a tésztát, a konyhai séf pedig megalkotja a feltétet, és közvetlenül a zsűri előtt díszíti látványosan és villámgyorsan a versenypizzát. A feltét különlegességét az adta, hogy ökológiai gazdaságból származó, mini zöldségekkel, mikro salátákkal és fűszerekkel készült, és tartalmazott még pirított pisztáciával és dióval ízesített zöld pesztót, az olasz zsűri számára ismeretlen pálpusztai sajtot, magyar sárga paradicsomot, zöldborsó kaviárt és vargánya gombát. Különleges ízesítőként megjelent még a szezámolaj és a pirított szezámmag is.

Dömők Zsolt és Takács Márk párosa által készített pizza az Ázsia Expressz nevet kapta. A pizza ázsiai fűszereket és ízvilágot vonultatott fel. A magyar sárga snack paradicsomra épülő szószban megjelent a curry, a kókusz, a citromnád, a gyömbér és a kaffer lime levél. Feltétként különleges eper paradicsomból készült kaviár, mikro saláták, sajt, olívaolaj, és nem utolsó sorban tintahal és garnélarák került a pizzára.

A világbajnokság is rámutatott arra, hogy számos tényező befolyásolja azt, hogy mitől lesz magas minőségű egy pizza, de a titok a gondosan, hagyományos módszerekkel elkészített tésztában, a minőségi alapanyagokban és a magas hőfokú kemencében rejlik, amelyben kb. 1-1,5 perc alatt el tud készülni a pizza... és, mint láthatjuk, a kreatív, dizájnos tálaláson és prezentáción is sok múlik...

A magyar csapat kapott még egy elismerést, mégpedig a Best Art Design díjat is elhozhatták a rangos versenyről.

A verseny után Lázár Chef és csapata Pontedera felé vette az irányt, ahol ellátogatott a Piaggio gyárba, ahol a Piaggio Porter haszongépjárművek is készülnek. Az NP6 modell elnevezésű kisteherautó szolgált alapul annak a pizzakészítő autóvá való átalakításnak, amelynek révén a világbajnok pizza Magyarországon is számos helyen megkóstolhatóvá válik majd. Néhány héten belül ugyanis Kovács Lázár és csapat országjáró körútra indul a pizzaautóval.

A csapat egyébként a gyár mellett lévő Piaggio múzeumba is ellátogatott, ahol érdekes látnivalót biztosított számukra a márka 135 éves történelme, melyből egyébként 75 éve már haszongépjárműveket is gyártanak. Végül pedig Lázár Chef azt sem mulasztotta el, hogy a kis olasz város központjában készítsen egy főzővideót, valamint lesz az egész olaszországi útról egy utazó-videó is – melyeket a Chef az elkövetkező néhány hétben fog publikálni a saját YouTube csatornájára, és mi is hírt adunk majd róla.

Ezúton is gratulálunk a csapatnak az igazán kiemelkedő eredményekért!