Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2021-01-09

Ki a pénzöszvér?

A könnyű, otthon végezhető munka álcája alatt az internetes bűnözők úgynevezett pénzöszvéreket képeznek ki, akik általában tudtukon kívül segítenek az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában. A G DATA arra figyelmeztet, hogy ne dőljünk be a könnyű pénzkeresés ígéretének!

 

Egy decemberben tartott összehangolt razzián az Europol munkatársai 26 országban 422 embert tartóztattak le, és összesen több mint 4 ezer pénzöszvért és pénzöszvérmenedzsert azonosítottak. A pénzügyi intézmények támogatásával megszervezett rendőrségi akció másik eredménye, hogy közel 5 ezer pénzmosási kezdeményezést is megakadályoztak, amelyek együttesen 33,5 millió eurós kárt okoztak volna. Az Europol december elején kiadott sajtóközleménye szerint egyébként ez a hatodik alkalom, hogy hasonló razziát tartottak.

 

Ki a pénzöszvér?

 

Az angolul money mule-nak hívott személy a könnyű pénz ígéretének bedőlő ember, akit egy bűnöző hamis álláshirdetéssel vagy megtévesztéssel szervez be. A beszervezést végző csaló gyakran pénzügyi szakmában jártasnak állítja be magát, például virtuális pénzplatformok képviselőjének. A pénzöszvér feladata egyszerű: bankszámlájára pénzt fogad, általában nagy összegeket, majd ezeket tovább utalja, és nyilván mindezért jutalékot kap. Eközben viszont a bűnözők illegális tevékenységéből származó pénzt mossa tisztára, és maga is bűncselekményt követ el.

 

Egy kis romantikára vágynak

 

A pénzöszvéreket tipikusan közvetlenül e-mailben vagy közösségi oldalakon elhelyezett hamis álláshirdetésekkel keresik meg, és célzottan a pénzszűkében lévő diákokat vagy a semmit sem sejtő nyugdíjasokat célozzák meg. Azonban gyakori az is, hogy az úgynevezett romantikus csalás áldozatait veszik rá a pénzek mozgatására.

 

A romantikus csalás forgatókönyve szerint a bűnözők először egy hamis közösségi profilt hoznak létre, például egy megözvegyült, jó képű középkorú férfiét. Majd ennek nevében flörtölni kezdenek a közösségi oldalakon, és behálózzák a naiv, tipikusan idősebb célszemélyeket, akik érzelmileg is kötődnek hozzájuk. Az FBI becslése szerint a romantikus csalások áldozatainak csaknem egyharmadát használták pénzöszvérnek.

 

Sokan vállalnák a feladatot

 

Nagyon sokan könnyű pénzt és így lehetőséget látnak a dologban, és szívesen vállalnák ezt a munkakört – derül ki az ING Bank Romániában végzett felméréséből. A megkérdezettek 39 százaléka kész lenne pénzöszvérré válni, és akár hozzáférést adna másoknak bankszámlái és személyes adatai használatára.

 

Ne dőljünk be

 

Mindezek kapcsán a G DATA arra figyelmeztet, hogy ne dőljünk be az olyan ajánlatoknak, amelyek könnyű pénzkereseti lehetőséget ígérnek azért cserébe, hogy pénzt fogadjunk a bankszámlánkon, majd azt más számlákra utaljuk tovább. Fontos a megbízható vírusvédelem használata is, mivel a vírusirtó
szoftver
képes kiszűrni az adathalász oldalakat és leveleket.