Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2020-11-09

A MOL Csoport és az ABB hároméves együttműködési projektet indított el Európa négy kulcsfontosságú vegyipari és kőolaj-finomító üzemében az eszközintegritás-menedzsment (AIM) átalakítása céljából...

Az ABB nyerte el azt a szerződést, mely a gondolkodásmód megváltoztatásán, a folyamatok és
szoftverek
egységesítésén, valamint annak biztosításán keresztül hivatott javítani a downstream eszközök integritását a MOL Csoporton belül, hogy az integritásmenedzsment középpontjában a célnak leginkább megfelelő berendezések állnak. A MOL Csoport magyarországi, szlovákiai és horvátországi downstream termelőüzemeit átfogó projekt olyan egységesen megvalósított eszközintegritási eljárások kialakítását tűzte ki célul, amelyek egyszerre növelik a termelés hatékonyságát, javítják a munkavégzés biztonságát és csökkentik a kockázatokat.

A technológiai és a folyamatadatokban rejlő lehetőségek kiaknázásával az ABB a Metegrity Visions-zel együttműködve integrált közös digitális platformot hoz létre a Dunai Finomító, a Slovnaft, a MOL petrolkémiai üzemei és az INA vegyipari üzemegysége számára. Az új megoldás az ABB által bevezetett továbbfejlesztett integritásmenedzsment eljárások alkalmazásával magasabb szintre emeli az eszközök kockázatelemzését, mégpedig elsősorban azzal a céllal, hogy számottevően csökkentse a nem tervezett leállások, kiesések időtartamát és a karbantartás költségeit.

Becslések szerint azzal, hogy a MOL az összes statikus berendezését eszközintegritás-menedzsment (AIM) eljárásokkal, folyamatokkal és rendszerekkel végzett ellenőrzésnek veti alá, annyival képes fokozni a berendezések rendelkezésre állását, illetve csökkenteni a nagyleállások időtartamát (TAR), hogy downstream eszközein éves szinten kb. 10 millió euró értékben realizálhat termelésfejlesztésből adódó többleteredményeket.

„Eszközeink biztonsága és megbízhatósága a MOL downstream termelési folyamatain belül a legmagasabb prioritást élvezi. Annak érdekében, hogy fenntartsuk az értékteremtés folyamatosságát és munkatársaink, illetve a bennünket körülvevő tágabb közösségek biztonságára összpontosítsunk, minden erőnkkel az olyan csoportszintű programok megvalósításán és előmozdításán dolgozunk, mint az AIM. Teljes mértékben megbízunk az ABB projekt csoportjának professzionalizmusában és szakértelmében, valamint saját munkatársainknak a projekt sikeres megvalósítása iránti elkötelezettségében” – mondta Huff Zsolt, a MOL Csoport Downstream alelnöke.

Zied Ouertani, az ABB Energy Industries globális technológiai igazgatója erről a következőket mondta: „Az AIM bevezetése növelni fogja a hatékonyságot és az átláthatóságot, meghatározza, hogy melyek a kritikus eszközök, továbbá a biztonság és a termelés tekintetében az ellenőrzéseket és a kockázatok csökkentését állítja előtérbe. Ez lehetővé teszi a MOL számára, hogy eszközintegritás-beruházási döntéseit a berendezések pillanatnyi állapotára alapozva reaktív karbantartásról proaktív karbantartásra álljon át.”

Az új projekt a MOL Csoport és az ABB hosszú távú együttműködésén alapul. Az ABB munkacsoportja az elmúlt két évben szorosan együttműködött a MOL szakembereivel egyfajta üzleti konstrukció és a megfelelő megoldás kidolgozásában.

 

Cégünk gondosan összeválogatott munkacsoportja biztosítja a projekt három jól elkülöníthető szakaszban történő megvalósítását, melynek központi célkitűzése a tudás átadása, valamint a MOL munkavállalóinak elméleti felkészítése az új szoftverek használatára úgy, hogy 2023-ra önállóan legyenek képesek elvégezni minden feladatot.

 

A MOL Csoport egy integrált, budapesti központú, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, amely 25.000 fős dinamikus nemzetközi munkavállalói gárdájával több, mint 40 országban van jelen, és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves, szénhidrogénmezőkön szerzett tapasztalatára támaszkodik. A cég jelenleg 14 országban van jelen kutatási eszközökkel, közülük 9 területén folytat kitermelést. A MOL Csoport három finomítóval és két petrolkémiai üzemmel rendelkezik Magyarország, Szlovákia és Horvátország területén, ezeket integrált ellátásilánc-menedzsment keretében üzemelteti. 1.933 benzinkúttal rendelkező hálózatot épített ki tíz közép- és délkelet-európai országban.

Az ABB Energy Industries az olaj- és gáziparban, a vegyiparban, az élettudományok területén, az energiatermelésben és a vízügyi ágazatban érdekelt vállalkozások biztonságos, okos és fenntartható projektjeit, illetve működését segít megvalósítani.  Az ipar automatizálását, digitalizációját és villamosítását előmozdító integrált megoldásainkkal embereket és technológiákat kapcsolunk össze, hogy javítsuk ügyfeleink alkalmazkodóképességét, és hozzásegítsük őket a sikerhez. Több mint 50 év szakmai jártasságának és tapasztalatának birtokában tovább folytatjuk innovációs tevékenységünket és az energiaágazatra jellemző hagyományos megközelítési módok átformálását. Ebben olyan saját technológiákra támaszkodunk, amelyek egyszerre alkalmasak a működés hatékonyságának javítására, valamint a kockázatok, az energiafogyasztás és a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére.

 

Az ABB Ipari Automatizálás üzletága termékek, rendszerek és megoldások széles körét kínálja megrendelőinek a feldolgozóiparban és a hibrid ágazatokban. Többek között iparág-specifikus integrált automatizálási, villamosítási és digitalizációs megoldások, vezérlő technológiák, szoftverek és élettartam-szolgáltatások, továbbá mérési és analitikai, tengerészeti és turbófeltöltő megoldások tartoznak ebbe a körbe. Az ABB Ipari Automatizálás üzletága a második helyet foglalja el a piacon. Az ABB Ipari Automatizálás a különböző szakterületek mélyreható ismeretével, gazdag szakmai tapasztalataival és szakértelmével segít ügyfeleinek versenyképességük és beruházásaik jövedelmezőségének javításában, illetve járul hozzá biztonságos, okos és fenntartható működésükhöz.