Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2019-07-22

A BMW iNEXT forradalmi kormánykialakításának ergonómiai előnyei is vannak

A bajor prémiumgyártó 2021-ben érkező technológiai zászlóshajójának forradalmian innovatív kormánykialakítása nem csupán a haladás közben átvett irányítás biztonságát és precizitását garantálja, de a beszállás kényelmét és a műszeregység áttekinthetőségét is új dimenzióba helyezi.

A BMW iNEXT a vezetés élményének új korszakát hozza el a jelenbe. Nagymértékben automatizált járművezetésre képes technológiai innovációi páratlanul fejlett utastéri kialakítás mentén öltenek testet, így a BMW Group első olyan tömegtermelésben kínált modelljében, amely a bajor prémiumgyártó legendás vezethetőségével párhuzamosan önmagát is képes vezetni, egy vadonatúj tervezésű kormány kapott helyett. Sokszögletű kialakításának köszönhetően a vezető bármelyik pillanatban tökéletes harmóniában veheti át a jármű feletti irányítást és válthat át automatizált járművezetésről a vezetés színtiszta, kézzelfogható élményére. Sőt mi több, a forradalmi kormány kialakítása – amelyet a versenyautók kormánykereke ihletett – a beszállás kényelmét, az üléskomfortot és a műszeregység áttekinthetőségét is fokozza. Ahogyan a hajlított műszerfali kijelző, úgy a sokszögletű kormány is a BMW iNEXT iránymutató utasterének szerves része. A bajor prémiumgyártó új technológiai zászlóshajója 2021-ben ünnepli világpremierjét.

Jellegzetes formájával és jövőbe mutató stílusával a BMW iNEXT kormánya az automatizált járművezetés új korszakának kezdetét szimbolizálja. Lapított kialakítása alul és felül is ívelt sarkokban végződik, amely kellemes fogást garantál. A forradalmi kormánykialakítás előnye főként akkor érződik, amikor a bajor prémiumgyártó ügyfele haladás közben, megkezdett irányváltáskor vagy kanyarodáskor veszi át a jármű fölötti tökéletes kontrollt, hiszen a hagyományos kormánykerekekkel ellentétben a vezető itt a sokszögletű kialakításnak köszönhetően minden pillanatban pontosan látja és érzi az irányított kerekek kormányszögét. A nagymértékben automatizált járművezetés és a kézzelfogható vezetési élmény közötti váltás így minden pillanatban tökéletes harmóniában megy végbe, amelynek köszönhetően bármikor is döntsön úgy, hogy átveszi az irányítást, a BMW ügyfele minden vezetési szituációban maximális biztonság mellett, tökéletes kormányzási szögben folytathatja a BMW iNEXT által megkezdett manővert.

A beépített optikai szálaknak köszönhetően a kormány ráadásul különféle színjelzésekkel képes jelezni a BMW ügyfelének a nagymértékben automatizált járművezetés rendelkezésre álló funkcióit, illetve ha egy közelgő vezetési szituációban emberi irányításra van szükség. A vezető és a jármű közötti effajta, minden korábbinál magasabb szintű interakció a BMW iNEXT iránymutató utastéri kialakításának újabb aspektusa, amely a technológiai zászlóshajó intelligenciáját tükrözi.

A BMW iNEXT forradalmi kormánykialakításának ergonómiai előnyei is vannak, a lapított alsó rész ugyanis azon túl, hogy megkönnyíti a be- és kiszállást, utazás közben minden korábbinál kényelmesebb üléspozíciót garantál: a bajor prémiumgyártó ügyfele még a leghosszabbra nyúló utazásokat is maximális üléskomforttal teheti meg, hiszen ha a vezetési szituáció megengedi – például az aktív tempomat (Active Cruise Control) használatakor –, a kormány sokszögletű kialakításának köszönhetően kényelmesen behajlíthatja mindkét lábát.

Sőt mi több, a BMW iNEXT sokszögletű kormánya az utastér kijelző- és járművezérlő elemeivel is tökéletesen harmonizál. A lapított felső résznek köszönhetően a vezető a digitális műszeregység minden korábbinál nagyobb felületére lát rá, a hajlított műszerfali kijelzővel a középpontban. A digitális műszeregység elhelyezése – amelyet a tervezők a vezető felé fordulva alkottak meg – és a sokszögletű kormány kialakítása egyaránt a kijelzett tartalmak gyors, egyértelmű és kristálytiszta olvashatóságát segíti.