Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2019-04-03

Rendeltünk és kipróbáltunk egy Faraday kalitkaként működő kulcstartó tasakot…

Az új, vagy újabb gépjárművek egy bizonyos felszereltségi szintnél már tartalmazzák a Keyless go, azaz a kulcsnélküli indítás funkciót. Magával a kulcsnélküliséggel nincs is gond, mert gondoljunk bele, hogy milyen kényelmes is, amikor egy gyereket karunkban tartva, vagy egy nagyobb bevásárlásnál csomagokkal a kezünkben, nem kell a kocsikulcs után keresgélnünk, hanem az autónkhoz érve, azonnal, kényelmesen nyithatjuk az ajtót, vagy a csomagtartót. Azonban ez egyben veszélyforrás is, és kockázati tényező. A kulcsnélküliség miatt veszélyben lehetnek az autóban hagyott értékeink, és maga az autó is.

 

Hogyan működik a rendszer?

 

A kulcsunkban van egy jeladó, amely folyamatosan jelet sugároz, és a kocsiban található vevő egység kellő közelségbe érve (1-2 méteren belül) észleli a jelet, és nyithatóvá teszi az ajtókat. A kulcs folyamatos jelsugárzását a tolvajok könnyedén ellophatják egy erre specializált eszközzel, mellyel akár 400 méteres távolságba tovább küldhetik a jelet, a társuknak, aki kinyithatja a z autót és indíthat is.

 

Egy hétköznapi példa

 

A kulcsnélküli autó tulajdonosok is elmennek bevásárolni. Beülnek, az autóba és elmennek egy üzletbe. A parkolóban már ott lévő tolvajok élesítve a „jel lopó” berendezésüket a megfelelő autóra várnak. Meglátják, hogy megérkezik a megfelelő autó. Az egyik tolvaj besétál utánunk az üzletbe, és valamelyik pultnál, vagy a pénztárnál beáll közvetlen mögénk a sorba, és már el is tudja lopni a kulcs által folyamatosan sugárzott jelet. A jelet ez után tovább küldi a társának, aki nyitja az autót és indítja. Mire kitoljuk a bevásárlókocsit, addigra már csak a hűlt helye lesz asz autónak.

Ez lehet hihetetlennek hangozhat, de sajnos tényleg ilyen egyszerű.

 

Megoldások

 

A városi legendák szerint a legegyszerűbb, ha a kulcsot becsavarjuk alufóliába, de ez nem igazán életszerű, vagy beletehetjük egy fémdobozba is, de az sincs minden esetben nálunk. Mi egy cukprkás fémdobozt próbáltunk ki. A kulcsot belerakva a dobozba, az autó közelében sem volt nyitható az ajtó. Ez akár lehetne egy műklödő alternatíva, de állítólag megfelelő érzékenységű vevő berendezéssel kicselezhető. Illetve hátránya még, hogy nagyobb méretű, mint a Faraday kulcstartó, és zörög benne a kulcs.

Szétnéztünk az interneten, és találtunk egy 1-2 ezer forintos szemüvegtartó tokhoz hasonlatos kétdarabos Faraday kalitkaként működő kulcs és írat tartó tokot. Melyet kalandvágyból meg is rendeltünk. Teltek a napok és a csomag kb. 20 nap után meg is érkezett.

 

Kinézet/külalak

 

Teljesen elfogadható méretű (13,5 x 10 x 2 cm) és vállalható minőségű tokokat kaptunk. Természetesen 1.500 forintért nem várhatunk Louis Vuitton kinézetű és minőségű terméket.

Maga a tok műbőrből van (az állatvédők sem tiltakozhatnak) és két rekeszből áll. A főrekesz fémszerű hálóval van bevonva, ide kell beraknunk a védelemre szoruló kulcsot. E mellett a
rekesz
mellett van egy kisebb alrekesz is, ide még betehetjük iratainkat, vagy egyéb kisebb méretű apróságainkat.

 

Működik?

 

Első próba egy kisebb méretű mobiltelefon volt. Beletéve és becsukva a tokot, felhívtuk egy másik telefonról. És lássunk csodát! Nem csörgött. Ez elég meggyőző volt. A mobil, kivéve a tokból, ismét hívhatóvá vált.

Ezek után bele tettük a kocsikulcsot is, és kisétáltunk az autóhoz. Amíg a tokban volt a kulcs az autót nekünk nem sikerült kinyitni. Persze nem vagyunk autótolvajok, ezért teljes felelősséget ezért nem is vállalhatunk, de valószínűleg többet érhet, mintha nem tennénk bele a kulcsot.

 

Egyéb tulajdonságok

A gyártó leírása szerint a tok képes megvédeni a Range Rover, a Volkswagen, a Toyota, a Lamborghini, a Ferrari, a BMW, a Maserati, a Seat, a Lotus, a McLaren, az Audi, a Nissan, a Honda, a Ford, a Mercedes, az Alfa Romeo, a Skoda, a Bentley, a Volvo és más egyéb márkák kulcsait.

 

A gyártó állítása szerint a Faraday bélésnek következtében képes megvédeni, ill blokkolni az RFID, az NFC, a Bluetooth, a
GPS
/ SatNav hálózatok, a 2,3 és a
4G
mobiltelefon és a
WiFi
csatlakozás jeleit.

 

Összegzés

 

A Faraday jelzáró tok segítség lehet a gépjármű lopás és a gépkocsiban elhelyezett értékek megvédésében, mert a fémbélés elvileg teljes blokkolást biztosít a gépkocsi kulcsának a jel sugárzásában és megakadályozza, hogy a tolvajok ellopják és továbbítsák a kulcs jeleit. Azonban ez a blokkolás csak azután állhat fenn, miután beletettük a kulcsot. Lényeges megemlíteni. hogy amikor az autóban vagyunk, és kiszállunk, és még nincs a Faraday kalitkában a kulcs, addig szabadon sugároz, és megfelelő technikai felszereltséggel rendelkező rossz emberek kihasználhatják ezt a biztonsági rést.

 

Fontos megjegyezni, hogy az alufólia, a fémdoboz, vagy a Faraday kulcstartó a gépjármű ellopását nem tudja és nem is fogja megakadályozni, mert ahhoz valamilyen komplex gépjárművédelem szükséges, amelynek kiválasztása minden esetben a gépjármű tulajdonosának a döntése és felelőssége. Ilyen komplex védelmi rendszereket, megfelelő kulcsszavak segítségével az interneten könnyedén találhatunk erre alternatívákat, amelyeknek utána járva, alapos mérlegelés és anyagi lehetőség függvényében érdemes kiválasztani.

 

 

A témát folytatjuk, és reményeink szerint bemutatunk különféle védelmi rendszereket.

 

A fényképek készítéséhez használt HTC U12+ telefont a HTC biztosította