Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Adatmentés világszínvonalon
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Informatikai partnerünk a HP
Multimédiás partnerünk a HTC
www.benq.hu
www.cloudmanager.hu
Számítástechnika
sulaki - 2018-11-19

… akkor nagy valószínűséggel csalásról van szó

 
… akkor nagy valószínűséggel csalásról van szó. A Twitteren bukkant fel az a hirdetés, mely szerint bitcoinért cserébe még több kripotvalutát küld vissza valaki, aki Elon Musk nevével élt vissza.
Annak ellenére, hogy a kriptovaluták körüli őrület már alábbhagyott, a bűnözők étvágya nem csillapodott, így mindig újabb és újabb trükköket találnak ki a naiv kriptovaluta-tulajdonosok megtévesztésére.

A legújabb támadás során a kiberbűnözők első körben átveszik az irányítást egy ellenőrzött Twitter profilon, majd a felhasználó fotóját, nevét kicserélik, és átállítják ismert személyiségekre – jelen esetünkben Elon Musk volt az ügyeletes átverő. Ezután érkezik a tweet, mely szerint a Tesla ügyvezetője otthagyta cégét, és ez alkalomból 10 000 Bitcoint oszt szét követői között. Az ajándék kriptovaluta viszont feltétellel érkezik: előbb bitcoint kell küldeni egy megadott címre ahhoz, hogy a többszöröse érkezzen vissza.

Igen, tudjuk, hogy naivitás szükséges ahhoz, hogy bedőljön valaki egy ilyen átverésnek, de mindig is akadnak naiv felhasználók, a kriptovaluta közösség új tagjai, akik nem tudják, hogy a bitcoin tranzakciókat nem lehet visszafordítani, nincs hova panaszt tenni. És akik elhiszik, hogy létezik olyan, hogy ingyen pénz. A nemrég futó twitteres csalási kampánynak már vége, de a felhasználóknak sikerült elmenteniük a posztot. Ebből kiderül, hogy nem bízták a véletlenre terjedését, hanem hirdetéssel támogatták a csalást.

A poszt annyira népszerű lett, hogy 400-an lájkolták. És a csalók is jól jártak, hiszen a cikkünk írásának pillanatában 160 ezer dollár feletti Bitcoin volt a csaláshoz használt címen, ahogy azt bárki megtekintheti. Ez 45 millió forintnak felel meg. Nem rossz pár napi bevételnek. Ez azt is jelenti, hogy a csalók valószínű máshol is futtatják bitcoinos átverésüket, hiszen a legutóbbi befizetés cikkünk írásának reggelén érkezett.

Ha valaki azt hinné, hogy a Twitter felhasználói fiókokat megvásárolják a csalók, nos azok tévednek, arról van szó inkább, hogy megszerzik a jelszavakat és betörnek a fiókokba. A példánknál maradva, most a @patheuk ellenőrzött felhasználót nevében posztoltak a csalók. Ha valaki nem ismerné, a Pathé egyébként neves európai filmstúdió.

Autó
padmin - 2019-10-15
FELVILLANYOZÓ JÖVŐT ÍGÉR A LEXUS TOKIÓBAN

A világ legzöldebb vezető luxusautógyártója a Lexus izgalmas, a Tokiói Autószalonon debütáló tanulmányautóról osztott meg részletfotót – ez lehet a márka első akkumulátoros elektromos autója?A világ legfejlettebb, negyedik generációs öntöltő hibrid elektromos hajtásával a városi kompakt modelltől a