Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2018-10-01

Fontos, hogy megfelelő méretű és mintázatú, tökéletes tulajdonságokkal rendelkező típust válasszunk autónkhoz. A téli gumiválasztás különböző szempontjait érdemes alaposan áttekintenünk, hogy ne nyúljunk mellé

Még csak most váltottunk téligumiról nyárira, de már is mehetünk újra a szezonális abroncs cserére. Azt azonban nem elég hasraütés-szerűen elvégezni. Fontos, hogy megfelelő méretű és mintázatú, tökéletes tulajdonságokkal rendelkező típust válasszunk autónkhoz. A téli gumiválasztás különböző szempontjait érdemes alaposan áttekintenünk, hogy ne nyúljunk mellé.

Sajnos ugyanis az a tapasztalat, hogy a legtöbben az alacsonyabb biztonságot nyújtó négy évszakos modelleknél maradnak, amíg mások a legolcsóbb, akciós hipermarketekben fellelhető, silányabb minőségű termékekkel is beérik. Szerencsére ma már számtalan autós magazin, online elérhető teszt és mobilos applikációk is segítik meghozni a megfelelő döntést.

    1. Tanácsok téli gumi cseréhez

Általánosságban elmondható, hogy ha a külső hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá csökken, akkor ideje a szezonális téligumi cserének. Ne az utolsó pillanatra hagyjuk a szerelést, amikor már esik a hó és fagyos, csúszós az út. A csere előtt fontos a szakértők véleményének kikérése, hiszen az autó típusától, az abroncs nagyságától, az útviszonyoktól, az átlagos sebességtől, az éves használatról és igénybevételétől is függ, hogy melyik lesz számunkra az ideális választás.

Azonban nem szabad spórolni a biztonságunkon, így ne válasszunk csak azért budget márkákat, mert azok olcsóbbak. Az abroncsok címkéin további információkat is találunk, ami segít a döntésben, így a kibocsájtott zaj, a tapadás/féktávolság és az üzemanyag fogyasztás is fel van rajta tüntetve. További hasznos információkat a Gumiwebshop, a téli gumi szakértő weboldalán találsz.

    1. Ezek az okostelefonos applikációk segítik a téli gumi választást

Bár magyar nyelven nem igazán találhatunk olyan alkalmazást, amelyek a szezonális gumicserét hivatottak támogatni, angol nyelven már annál több lehetőségünk van. Szerencsére ezen programok egyszerűen és logikusan felépítettek, így komolyabb angol nyelvtudás nélkül is használhatóak.

    1. Tire Expert

A Tire Expert nevű Android alkalmazás nem csupán egy egyszerű gumiabroncs méret kalkulátor, hanem sokkal több annál. Egy átfogó adatbázissal rendelkezik a legismertebb márkák legnépszerűbb modelljeiről, amelyek között bárki megtalálhatja a saját autójához illő változatot.

A beépített számológép segít a méretek közötti döntésben, hogy megfelelő téli gumit tudjunk választani a 12 legismertebb gyártó 61 modellje közül. A listában olyan nagy neveket is megtalálunk, mint a Bridgestone, a Continental, a Dunlop, a Goodyear vagy a Michelin.

    1. Wheel Tire Calculator

A szintén Androidra készült ingyenes program vizuális megjelenítéssel segít az abroncsok adatainak bonyolult világában való eligazodásban. Az okostelefonos applikációban akár különböző autógyártók legnépszerűbb modelljeire is kereshetünk gyári gumit, vagy azzal azonos tulajdonsággal rendelkező alternatív megoldásokat. Az adatbázisban olyan nagy autómárkák is szerepelnek, mint az Audi, az Alfa Romeo, a BMW, a Chevrolet vagy a Mercedes. Pár kattintással kideríthetjük, hogy például egy Audi A4 2.4i (2002)-es modellnek a gyári 215/55 R16-os abroncsmérete kiváltható a 205/50 R17, a 225/40 R18 vagy a 235/35 R19-es téligumi méretekkel is.

    1. Tire Size Calculator

Érdemes a Tire Size Calculator nevű applikációt is letöltenünk a Google Play áruházból, amely segít meghatározni az autónkhoz méretben legjobban passzoló modellt.. Az adatbázisban egyaránt megtalálhatóak a személygépjárművek, a városi terepjárók, a buszok, motorok és kamionok gumijai is, így nem csak autóvezetőknek hasznosak ezek a mobilos alkalmazások.

    1. A legnépszerűbb autós mobil alkalmazások

Az abroncs kalkulátorok mellett számos népszerű autós applikáció is találunk, amelyek egyaránt elérhetőek Android és iOS rendszerekre. A legnépszerűbbek közé egyértelműen a
GPS
navigációs és térképes programok tartoznak, amelyek között a Waze és a Google Maps foglal el kiemelkedő helyet, de a Sygic és az iGO is tökéletes megoldásokat nyújt.

Igazán nagy segítség lehet a Tankolási napló letöltése vagy egy Traffipax jelző beszerzése is, hiszen ezekkel minden esetben költséget és időt tudunk megtakarítani, akárcsak az olyan programokkal, amelyek képesek a dugókat is valós időben jelezni.

A sebességmérő és útvonalat a szélvédőre vetítő
szoftverek
is nagyon népszerűek, akárcsak a profi útvonaltervezők. A Waze legújabb változata azonban már a kocsink pozícióját is tudja parkoláskor tárolni és szükség esetén visszavezetni bennünket, elkerülve az örökös kérdést, hogy „Hol hagytam az autómat?”.

Az autós appok közül azonban ne felejtsük ki az elsősegélynyújtásban és a fizetős parkolásban kiválóan használható SIMPLE alkalmazást sem. Egyes programok pedig a mobilunkat változtathatják úgynevezett menetrögzítő kamerává. A kényelmes hírolvasás és
SMS
felolvasásra pedig már léteznek különböző nyelven is megszólalni képes alkalmazások is. A közösségi autózástól a digitális alkohol szondáig ma már szinte mindenféle applikáció megtalálható a kocsinkhoz, tehát a lehetőségek tárháza végtelen, csakis rajtad múlik, melyikkel teszed kényelmesebbé a vezetést!