Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2018-08-29

Mozgásban a ragyogás

Szeptember elején kezdik gyártani a Lexus elképesztően sikeres szupersportkupéja, az LC káprázatos Yellow Edition változatát. Az LC sorozat legújabb tagja a díjnyertes formatervet még jobban kihangsúlyozó merész és ragyogó fényezéssel hívja fel magára a figyelmet. Nem meglepő, hogy a Lobbanó Sárga elnevezésű csillogó fényezés nem egyszerű átlagszín, hanem egy olyan különleges, exkluzív árnyalat, amilyet a Lexus kupék zászlóshajója megérdemel.

 

A márkára jellemző mestermunka és részletekbe menő aprólékosság odáig terjed, hogy a Lexus formatervezői saját színárnyalatokat fejlesztenek ki. Az ötlettől a tökéletes végeredmény megalkotásáig két évre van szükség. A Lobbanó Sárgát kizárólag az LC számára álmodták meg. Az elkészült élénk színárnyalat a szemlélőt érzelmi reakcióra készteti, és kiemeli az autó agilis, élénk menetteljesítményeit. A Lobbanó Sárga egyedi hatásának titka, hogy a fehér alapozóra több sárga réteget hordanak fel, így a festék intenzív, mély árnyalatot kap. Alapozónak a lehető legfehérebbet választották, ezt pedig egy nagyon sűrű sárga alapréteggel kombinálták, így érték el a rendkívüli telítettséget. Ehhez újabb sárga alapot adtak, ami tompítja a szín sűrűségét, miközben fokozza az eddig soha nem látott ragyogást. A folyamat igen alapos: a színdizájner a minták százait vizsgálja meg, mielőtt döntést hozna. Ezeknek a szakembereknek nemcsak elképesztő színérzékük van, de a kromogénia – a festékek előállításának tudománya – mesterei is. Még akkor is sok munka vár a Lexus fényezőmestereire és festékbeszállítóira, amikor megtörtént a szín végleges kiválasztása. A kiválasztott színnek ugyanis bármilyen fényviszonyok közt ugyanolyan hatást kell mutatnia a karosszéria összes felületén és kanyarulatán. Az LC Yellow Edition belső tere is rímel a karosszéria színére. A fekete ajtóborításokba sárga Alcantara betéteket illesztettek, az üléseket pedig finom fehér félanilin bőr borítja. Ugyanaz a sárga szín látszik kontrasztosan az ülések varratában, a műszerfalon, a kormányon, és a középkonzol kartámláján is. Mindez jó példája a takumiszaktudásnak, amely jellegzetessé teszi a Lexus luxuskidolgozását.

Ennek a kontrasztos színkombinációnak egy természeti jelenség, a napfogyatkozás szolgált alapjául. Ilyenkor az égbolt színe fokozatosan, árnyalatonként változik, ahogy a Hold elhalad a Föld és a Nap között. Az LC Yellow Edition európai bemutatkozása októberben, a Párizsi Autószalonon lesz. Ezt a kivitelt csak szigorúan limitált ideig fogják gyártani, és önmagát töltő hibrid (LC 500h), illetve V8-as (LC 500) verzióban készül majd. A kiszállítás piactól függően október közepétől kezdődik.