Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Adatmentés világszínvonalon
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Multimédiás partnerünk a HTC
www.benq.hu
www.cloudmanager.hu
Érdekességek
sulaki - 2018-06-14

Magyarországon most vasárnap, június 17-én ünneplik az Apák napját

Magyarországon most vasárnap, június 17-én ünneplik az Apák napját. Ebből az alkalomból a Braun megkérdezte Dr. Tamási Béla, bőrgyógyászt a borotválkozás aranyszabályairól, aki néhány tévhitet is eloszlatott.

 

 

Az Apák napját az amerikai születésű  Sonora Smart Dodd1 kezdeményezte, aki úgy érezte, hogy édesapja, aki egyedül nevelte fel 8 testvérével együtt, szintén megérdemel egy ünnepnapot, éppen úgy, ahogy az édesanyák. Az első Apák napját 1910június 19-én ünnepelték Amerikában, Magyarországon június harmadik vasárnapja, idén június 17-e az apáké.

 

Apák napja alkalmából a Braun megkérdezte Dr. Tamási Béla, bőrgyógyászt a borotválkozás aranyszabályairól. „Bőrpuhítás, bőrpuhítás, bőrpuhítás” – mondja Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász. „Minél szárazabb a bőr és a szőrszál, annál sérülékenyebb is, tehát nem árt előtte a langyos vizes arcmosás (vagy zuhanyozás), és hagyjunk elég időt is a borotvahabnak vagy zselének, ha használunk: minimum 1 percig hagyjuk az arcunkon, hogy tényleg fel tudja puhítani a bőrt és a szőrszálakat. Nyilván ez villanyborotvára nem vonatkozik.”

 

Hogy borotválkozás után mit érdemes használni attól függ, mennyire érzékeny a bőr. „Ha nem érzékeny, akkor bármilyen after shave mehet rá, de menjen rá, mert valamit kell rá tenni. Ha érzékeny, akkor még a szenzitívnek reklámozott after shave-ektől is óva intenék mindenkit, mert azok is tele vannak irritáló anyagokkal. Sokkal jobb egy alkoholt és illatanyagot nem tartalmazó tonikot vagy krémet találni, és azt használni. Az, hogy valaki reggel vagy este borotválkozik, teljesen mindegy, az estinek az az előnye, hogy reggelre általában megszűnik a bőrirritáció. 

 

Kezdő borotválkozóknak azt ajánlja a bőrgyógyász, hogy addig kell próbálgatni a módszereket, amíg meg nem találja az ember a leghatásosabbat. „Tényleg annyira egyéni a borotválkozás, hogy nem lehet általános szabályokat felállítani, vagy legalábbis nehéz. Talán az elektromos kevesebb irritációt okoz, de ez is annyira bőr- és szőrtípus-függő”- teszi hozzá a szakember.

 

A leggyakoribb hiba, hogy a szőr növekedésével ellentétes irányban húzzák a borotvát: ez kétségtelenül a leghatásosabb, de ez jár a legtöbb irritációval is. „Aztán gyakori a pseudofolliculitis barbae vagy razor bumps nevű bőrbetegség, ami gyakorlatilag a túl rövidre vágott szőr benövése a bőrbe, erről sok helyen lehet olvasni, általában összetévesztik a borotválkozás utáni irritációval, de nem ugyanaz. A borotvát fertőtleníteni sem árt néha, a

 

 

patikákban lehet kapni 70%-os alkoholt. És ahogy a hölgyeknél is, ha a borotválandó területen gyulladás vagy fertőzés van, tilos borotválkozni.” – mondja Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász.  

 

Örök sláger, hogy a sok borotválkozás erősíti a szőrzetet. Ez nem igaz. A szőr élettelen szövet, nem lehet fizikai módszerekkel erősíteni. Azt valóban lehet érezni, hogy közvetlenül borotválkozás vagy krémes szőrtelenítés után a kinövő szőr erősebb, de ez azért van, mert elnyújtott kúp alakja van: ha levágják a csúcsát, akkor persze hogy az az alatti vastagabb rész kezd kinőni, és azt érezzük.“ – tette hozzá a bőrgyógyász.

 

 

1 Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1k_napja