Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
sulaki - 2018-05-16

Műszaki cikkek vásárlásánál már nagyon figyelünk az energiahatékonyságra

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyel az energiahatékonyságra a magyar, és ez akkor is kitart, ha meghibásodik a készülék, összegzi tapasztalatait a MediaMarkt. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban, a műszaki áruházlánc felhívja a figyelmet a javíttatás fontosságára, hogy a minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környeztet.

Második helyen áll a műszaki elektronikai cikkek kiválasztásakor az energiahatékonyság a vásárlás során, a MediaMarkt 2017-es reprezentatív felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek 17%-a elsősorban ez alapján választ gépet, számukra ez még a márkánál és a teljesítménynél is fontosabb. Az energiafogyasztás pedig kiemelkedő szempont olyan készülékek esetén, amik vagy a nap 24 órájában működnek, vagy legalább is heti több alkalommal fogyasztanak vizet és áramot is, tipikusan ilyenek a hűtők, mosó- vagy mosogatógépek.

A GFK adatai szerint 2017-ben Magyarországon csak a háztartási nagygépek, mint például a hűtő, mosógép összforgalma több mint 116 milliárd forintot tett ki, ami 7,8%-os növekedést jelent a 2016-os adatokhoz képest. A MediaMarkt értékesítésében is látható a növekedés ezen a téren, de hozzátették, hogy a tőlük vásárolt háztartási nagygépek közül a hűtők még 1 százaléknál is kevesebb az A kategóriás gép, inkább már A+ vagy afeletti készülékeket választanak a vásárlók. A műszaki áruházláncnál eladott mosógépek 89 százaléka is A+ vagy e feletti energiabesorolású termékcsoportba tartozik.

A környezetünkre az energiafelhasználás mellett legalább akkora hatással van a hulladékok keletkezése. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy csak Magyarországon több mint 52 ezer tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze 2015-ben, aminek felét, több mint 28 ezer tonnát a háztartási nagygépek adták. Bár hazánk ezzel a volumennel messze nincs az élvonalban uniós viszonylatban, a gyártók mellett a műszaki áruházak is tesznek azért, hogy ne kelljen automatikusan kidobnunk a gépünket, ha elromlott, vagy meghibásodott egy tartozéka.

„Évről évre nő a pótalkatrész eladások száma – osztja meg tapasztalatait Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója. A nálunk forgalomba hozott műszaki cikkekhez több mint tízmillió pótalkatrészt biztosítunk, célunk a következő 10 évben e termékkört is tovább bővíteni, hogy ezzel is támogassuk vásárlóinkat környezettudatosságuk fejlesztésében.”

Persze előfordulhat, hogy nem lehet, vagy nem éri meg javíttatni a készüléket. Utóbbiba tartozik a jellemzően kis értékű termékek köre (pl. fülhallgató, vízforraló, kenyérpirító), főleg, ha már a jótállás sem érvényes a készülékre. Ilyenkor a műszaki áruházak, így a MediaMarkt is, átveszik a hibás darabot, illetve háztartási nagygépek esetén az új készülék házhozszállításával kérésre ingyenesen elviszik a régit. Az így leadott elektromos cikkek újrahasznosításáról a műszaki áruház az erre szakosodott partnerén keresztül gondoskodik.

Műszaki cikkekre az érvényben lévő jogszabályok szerint 1 év kötelező jótállás és 2 év szavatossági idő jár, ami gyakran bizonyul rövid időnek a készülékek árához képest, gondoljunk csak egy nagyobb értékű hűtőre vagy mosógépre. A műszaki áruházak már egyre hosszabb, ún. kiterjesztett garanciát kínálnak. A legnagyobb német tulajdonú műszaki áruházláncnál például öt évig lehet ingyen javíttatni a készüléket, illetve ha már a szervizelés gazdaságosan nem megoldható, kötelezettséget vállalnak arra, hogy csere esetén a készülék egy bizonyos része levásárolható azonos termékkategóriában.