Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-11-23

Az Invitech Solutions új létesítményének tervdokumentációja szerezte meg hazánkban elsőként a „TIER III-as” nemzetközi minősítést

Az Invitech Solutions-höz tartozó „DC10” adatközpontpark bővítésének tervezésekor az volt a cél, hogy a rendelkezésre állásra vonatkozó igen szigorú nemzetközi előírásoknak és szabványoknak mindenben megfelelő, a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel ellátott létesítményt valósítsanak meg. Ahogy azt a több mint 1000 négyzetméteres új egység, a „DC10-III” első ütemének átadásán bejelentették, az adatközpontokat világszerte minősítő szervezet, az Uptime Institute a tervdokumentációk alapján ennek a szerverparknak adta meg hazánkban elsőként a „TIER III” minősítést. Ilyen magas szintű elvárásoknak megfelelő létesítmény a Magyarországgal határos országokban is mindössze csak három van.

 

Számos adatközpont épült hazánkban, hogy a vállalatok az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget tárolni tudják, szervereiket elhelyezzék, felhőalapú technológiákat vagy – akár biztonsági megfontolásból – tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Minden ilyen esetben alapvető szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás kérdése, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek ennek a két fő szempontnak kívánnak megfelelni a leginkább más követelmények mellett. Társaságunk ebben is úttörő szerepet kíván betölteni, mi akarjuk hazánkban garantálni a legmagasabb, tanúsított megfelelőségi szintet. Meggyőződésünk, hogy hamarosan számos vállalat ezt a színvonalat fogja meghatározni követelményként, amikor adatközpontot keres, ez a tanúsítás pedig csak erősíti a belénk vetett bizalmat. Mi elébe kívánunk menni ezeknek az elvárásoknak” – nyilatkozta az átadón Javorniczky Áron, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettese.

 

Az adatközpontokat minősítő nemzetközi intézet, az Uptime Institute szerint a társaság „DC10” elnevezésű telephelyén most elkészült új  létesítmény, a „DC10-III” az úgynevezett „TIER III” kategória biztonsági szabványainak is megfelel a tervdokumentáció alapján. Ettől kezdve az Uptime Institute garanciát vállal arra, hogy az új egység megfelel a vonatkozó TIER szint előírásainak. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy a szolgáltatást igénybe vevő cégek számára az Invitech Solutions garantálja a legmagasabb szintű minősített biztonságot és rendelkezésre állást ma az országban. Az első bérlők lassan be is költöznek az új szerverparkba, a sietségük oka pedig nyilvánvalóan az, hogy egyre több iparágban jelent presztízst, ha elmondhatják, milyen minősítésű létesítményben tárolják adataikat, szervereiket. Ez már csak azért is fontos, mert az informatikai biztonság egyre nagyobb jelentőséggel bír a gazdasági élet szereplői számára, legyen szó akár multinacionális vállalatról, akár állami tulajdonú cégről.

 

A „TIER III” tanúsítás lényege tehát a magas rendelkezésre állás. Az adatközpontban karbantartás, berendezés-csere vagy bármilyen más nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak a szolgáltatási paraméterek, ugyanis minden aktív eszközből rendelkezésre áll tartalék. Emellett a tanúsítás előírja, hogy minden ellátási útvonal – azaz például az adatátvitel, a villamosenergia-betáplálás vagy a hűtés – kettőzött legyen, tehát egy ellátási útvonal kiesése esetén is minden berendezés üzemfolytonossága biztosítható legyen. Szemben az átlagos, inkább az adminisztratív folyamatokra koncentráló tanúsításokkal, ez a minősítés az éles helyzetekre, a technológiára fókuszál. Érdekesség, hogy számos nemzetközi cég, főleg pénzintézet követel meg ilyen komoly szintű elvárásokat. A Magyarországgal szomszédos államok közül pedig, mindösszesen háromban található ilyen vagy hasonló színvonalú adatközpont.