Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Adatmentés világszínvonalon
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Multimédiás partnerünk a HTC
Curver webáruház
www.benq.hu
www.csokoladia.hu
www.cloudmanager.hu
Számítástechnika
sulaki - 2017-10-12

Az áldozatul eső vállalkozások közel fele jelentette, hogy valójában a túlterheléses támadást csupán megtévesztésre használták a kiberbűnözők

A szolgáltatásmegtagadással járó támadások (Denial of Service – DoS), más néven túlterheléses támadások, valamint az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadások (Distributed
Denial of Service
– DDoS) egyre gyakrabban fordulnak elő. Idén a szervezetek egyharmadát (33%) érte ilyen támadás, szemben a tavalyi év 17%-val – derül ki a Kaspersky Lab kutatásából. A bűnözők nemcsak azért használják ezt a módot a támadásra, hogy egy szolgáltatást meggátoljanak, hanem azért is, hogy értékes és jövedelmező vállalati adatokhoz hozzáférhessenek. Ez a gyors fejlődés a DDoS támadások piacán azt jelenti, hogy potenciálisan minden vállalat célpont lehet – függetlenül azok méretétől.
A Kaspersky Lab idei Globális IT Biztonsági Kockázatok Kutatás*-a szerint a megkérdezett vállalatok 50%-a tapasztalja, hogy  a DDoS támadások száma és összetettsége nő. A tavalyi évvel összehasonlítva majdnem duplájára nőtt a támadások száma, amely azt is bizonyítja, hogy még mindig fontos a tudatosság, valamint a védelem az ilyen támadások ellen.

A támadásban érintettek 20%-a nagyon kis vállalkozások, 33%-a KKV-k és 41%-a nagyvállalat, azaz minden típusú és méretű cég veszélyben lehet. Jó hír, hogy úgy tűnik idén a vállalatok nagy részét egyszer támadták meg, míg ezzel szemben tavaly a cégek 82%-ának rendszerét kétszer is feltörték. A támadást szenvedett cégek 26%-a számolt be jelentős működési zavarokról, 14%-ának a tranzakcióit és munkafolyamatait befolyásolta a támadás.

Sok vállalat vallja, hogy egy esetleges DDoS támadás valójában csak elfed más jellegű támadást – többnyire pénzügyi vagy reputációs károkat okozva. A válaszadók 50%-a jelentette, hogy a DDoS támadás valójában egy malware-támadást rejtett el, 49% szerint igazából adatlopást hajtottak végre, 42% úgy véli, hogy egy mélyebb, rendszerszintű behatolás nyomait álcázták DDoS támadással, valamint további 26% úgy gondolja, hogy tulajdonképpen pénzügyi visszaélést palástoltak DDoS támadással.

„A DDoS támadások által jelentett fenyegetettség – függetlenül attól, hogy egy nagyobb támadás részeként vagy önállóan – nem enyhül. Nem az a kérdés, hogy támadnak, hanem hogy mikor, és ezért is fontos, hogy a különböző szervezetek megfelelő IT partner segítségével gondoskodjanak a komplex védelemről, amely képes ellenállni a legösszetettebb vagy legkifinomultabb támadásoknak is.” – mondta Kirill Ilganaev, a Kaspersky Lab DDoS Védelem részlegének vezetője.

A Kaspersky Lab azért, hogy segítsen a vállatoknak megvédeni magukat a DDoS támadástól – függetlenül a támadás méretétől és eredetétől – a Kaspersky DDoS Protection csomaggal teljeskörű integrált megoldást kínál a legkifinomultabb támadások ellen is. Bővebb információt ezen a linken olvashat.

* A Globális IT Biztonsági Kockázatok Kutatás egy éves felmérés, amelyet a Kaspersky Lab a
B2B
International kutatóintézettel közösen végez, amely
 2017-ben több, mint 5.200 vállalkozás részvételével világszerte 29 országban készült, köztük kis-, közepes- és nagyvállalatokkal.