Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-10-09

Az EMO 2017 kiállításon a Siemens bemutatja a cég MindSphere elnevezésű, felhő alapú, nagy teljesítményű és nyílt IoT (Dolgok Internete) operációs rendszerének számos, a szerszámgép szektor alkalmazásai számára kínált csatlakozási és telepítési lehetőségét

Az EMO 2017 kiállításon a Siemens bemutatja a cég MindSphere elnevezésű, felhő alapú, nagy teljesítményű és nyílt IoT (Dolgok Internete) operációs rendszerének a szerszámgép szektor alkalmazásai számára kínált különféle csatlakozási és telepítési lehetőségeit. A vállalat a kiállítás teljes területén elhelyezett, több mint 140 gyártótól származó 240 fölötti számú különféle szerszámgépet kapcsol össze a MindSphere-re telepített "Manage MyMachines" (kb. menedzseld a gépeimet) alkalmazását használva. Emellett a Hellerhez hasonló gépgyártók a MindSphere-re épült új szolgáltatásokat és üzleti modelleket is szemléltetnek, melyek célja például a hatékonyság és a termelékenység fokozása.

Az EMO 2017 kiállításon a Siemens bemutatja a cég MindSphere elnevezésű, felhő alapú, nagy teljesítményű és nyílt IoT (Dolgok Internete) operációs rendszerének számos, a szerszámgép szektor alkalmazásai számára kínált csatlakozási és telepítési lehetőségét.

"Az, hogy az EMO-n jelen levő szerszámgépgyártók rendkívül szívesen csatlakoztatják gépeiket a MindSphere-hez, mutatja azokat a lehetőségeket, amiket a szektor a felhő alapú digitalizációs megoldásokban lát. Felhő alapú IoT operációs rendszerünk számos módot kínál a gépgyártók számára ahhoz, hogy versenyelőnyre tegyenek szert, felhasználva ezen a területen szerzett kiterjedt szaktudásukat és kiváló tulajdonságú alkalmazásokat kifejlesztve a gépek üzemeltetői számára. Ezáltal lerakják az új szolgáltatások és üzleti modellek alapjait. Ily módon a MindSphere a teljesen új digitális technológiák kifejlesztésének és alkalmazásának kulcsfontosságú tényezője, amely valóban lehetővé teszi, hogy a megfelelő időben rendelkezésre álljanak az új alapvető műszaki ismeretek" - magyarázta az EMO kiállításon Dr. Wolfgang Heuring, a Siemens Mozgásvezérlés (Motion Control) üzletágának vezérigazgatója. A szerszámgépek működésének digitalizációja a MindSphere-hez történő csatlakoztatás révén lehetővé teszi a gépgyártók és üzemeltetők számára a gépi adatok óriási halmazának elemzését és felhasználását, ami korábban nem volt elképzelhető. Ennek eredményeként nő a gépek hatásfoka és nagyobb termelékenység érhető el a gyártási hálózatban. A MindSphere alkalmazások (MindApps) jelentik tehát a teljesen új szerszámgépipari felhasználások és innovatív digitális szolgáltatások kiinduló pontját, például a megelőző karbantartás, az energiaadatok kezelése és az erőforrás optimalizálás területén. Itt különösen fontos az operációs rendszer nyílt hozzáférése, ideértve a nyílt interfészek (API-k) használatát
OEM
(eredeti berendezésgyártó) és ügyfélspecifikus alkalmazások létrehozásához, valamint az olyan nyílt összekapcsolhatósági szabványokat, mint az OPC UA. Ily módon a MindSphere jelenti a gépgyártók, berendezés gyártók és a gépi felhasználók új alkalmazási területei számára kidolgozott új üzleti modellek alapját.

A Siemens MindApps alkalmazásai biztosítják a digitális világba történő belépéshez szükséges alapvető funkciókat a gépgyártók számára. Ezeknek az alapvető funkcióknak a segítségével, valamint specifikus és átfogó gépipari és módszertani ismereteikre támaszkodva a gépgyártók képessé válnak arra, hogy innovatív, testre szabott alkalmazásokat, megoldásokat és szolgáltatásokat fejlesszenek ki és értékesítsenek ügyfeleik számára. Ezáltal lehetőség nyílik például a világon elszórtan található gépek vagy egész gépflották felügyeletére, valamint azok állásidejének csökkentésére.

A MindSphere egyúttal nyílt hozzáférésű platform a digitális világ más szereplőitől származó alkalmazások számára, ami hozzáadott értéket kínál a szektor ügyfeleinek a nagyobb hatékonyság felé vezető úton. A rendszert felhasználó vállalkozás teljes mértékben szabályozhatja, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe. A MindSphere által kínált új lehetőségek jelentik azt az alapot, ami képessé teszi a szerszámgépek gyártóit, szállítóit és üzemeltetőit arra, hogy számos új, jól használható szolgáltatást kínáljanak saját ügyfeleiknek.

Az EMO kiállításon a gépgyártók és partner vállalatok a Siemens kiállítóhelyén mutatják be saját MindSphere alkalmazásaikat, a Siemens "Manage MyMachines" alkalmazása (MindApp) kiegészítéseként.

Manage MyMachines – a digitális vállalat felé vezető átjáró

A "Manage MyMachines/WorkOrdering" termékkel a Siemens olyan beépülő modult (plug-in) kínál a "Manage MyMachines" alkalmazáshoz, amit a MindSphere kialakításában résztvevő partnerével, az Atos céggel közösen fejlesztett ki. Ez a beépülő modul lehetővé teszi, hogy a "Manage MyMachines" alkalmazás OEM specifikus SAP
ERP
üzleti folyamatokhoz kapcsolódjon. A "Manage MyMachines" begyűjti a gépek tervszerű karbantartására, valamint nem tervezett állásidejére vonatkozó adatokat. Ezeket az eseményeket a "Manage MyMachines/WorkOrdering" automatikusan szinkronizálja a SAP ERP folyamatokkal, kiosztva a megfelelő feladatokat a szervizelő személyzet számára.

A "Manage MyMachines", aminek segítségével például a Sinumerik 840D vezérlő gyorsan és könnyen csatlakoztatható a MindSphere operációs rendszerhez, ellátja a felhasználókat az összekapcsolt gépekből származó információkkal. Az alkalmazás lehetővé teszi a lényeges gépi adatok begyűjtését, elemzését és kijelzését. Ily módon a felhasználók világos képet kapnak a gépek aktuális állapotáról, valamint az előzményekről (a "gépek történetéről"). Ezáltal csökkennek az állásidők, optimalizálhatók a szervizelési és karbantartási folyamatok és nő a termelékenység. Tehát a "Manage MyMachines" ideális építőelem az olyan gépgyártók számára, akik nagyon gyorsan akarják piacra dobni felhő alapú alkalmazásaikat.

A HELLER gépgyártó céggel történő együttműködés során kialakított "HELLER4Services" alkalmazás (MindApp)

Az összesen 2.580 alkalmazottat foglalkoztató Heller Maschinen und Technologie AG (Heller) cég fémforgácsoló eljárásokhoz fejleszt és gyárt szerszámgépeket. A HELLER gyártórendszerek összekapcsolása felhő alapú platformokkal a gépgyártó cég jelentős lépése az Industry 4.0 megvalósítása irányában. A "HELLER4Services" a "HELLER4Industry" koncepció része, melynek során a gépgyártó cég tevékenységeit feldolgozási láncainak digitalizációjával kapcsolja össze. A MindSphere operációs rendszerben MindApp alkalmazásként rendelkezésre álló modul olyan digitális szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek a szerszámgép teljes életciklusa során csökkentik a karbantartási és javítási költségeket. Az így létrejövő preventív, állapotorientált karbantartási program biztosítja a gyártási folyamatban előforduló fennakadások és az ezzel kapcsolatos költséges állásidők kiküszöbölését.

A "HELLER4Services" lehetővé teszi, hogy a gépi adatokat és azok grafikus ábrázolását a "HELLER Services Interface" nevű interfészen értékeljék ki. Így ez a MindApp alkalmazás átfogó áttekintést ad a géppark állapotáról és az adatok elemzéséről bármely időszakra vetítve, valamint összehangolja a gyártási fázisokból származó feldolgozási (folyamat) adatokat az esetlegesen előforduló hibaüzenetekkel.

MindSphere alkalmazások az Atos informatikai szolgáltatóval együttműködve

A Siemensszel történő együttműködése részeként az Atos olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek jól hasznosíthatók a MindSphere alkalmazások kigondolása és megtervezése során. Az Atos már tizenegy MindApp alkalmazást fejlesztett ki; ezek közé tartozik a "Manufacturing Sustainability App" (kb. gyártás fenntarthatósági alkalmazás) és a "Production Confirmation App" (kb. termelés jóváhagyási alkalmazás). Alkalmazásainak segítségével az Atos a gyártóberendezésekből és a különféle menedzselő rendszerekből származó adatokat a MindSphere operációs rendszerbe integrálja, ahol megvalósul az adatok gyűjtése és feldolgozása a nagy adathalmaz elemzését végző eszközökkel. A MindSphere ügyfelek tehát kumulált és helyzetspecifikus információkat kapnak a termelés jelenlegi és várható állapotáról. Az Atos által kínált használatkész alkalmazások, az átfogó integráció, valamint az infrastrukturális és biztonsági szolgáltatások jelentik a további ügyfélspecifikus MindSphere alkalmazások alapját. Az erőfeszítések olyan használatkész alkalmazások kifejlesztésére összpontosulnak, amelyeket a MindSphere ügyfelek problémamentesen csatlakoztathatnak meglévő informatikai rendszereikhez.