Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2017-10-03

A Canon azon dolgozik, hogy bármilyen szögből nézhessük a focimeccset

A Canon bejelentette, hogy kifejlesztette új „Free Viewpoint Video System” névre hallgató vizuális megoldását, amelynek érdekében évekig fejlesztette optikai és szenzoros technológiáit. Ez a játékteret körbebevő kamerarendszer lehetővé teszi, hogy egy stadionban lévő sporteseményt más-más nézőpontokból is nyomon lehessen követni.

Napjainkban a különböző sportesemények közvetítése során számos különböző videós megoldást alkalmaznak, hogy a néző a verseny izgalmának egy pillanatáról se maradjon le. A Free Viewpoint Video System szabadnézőpontos rendszer megalkotásával még magasabb szintre emeli az élményt a Canon: ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az élő közvetítést szabadon választott kamerállásból és nézőpontokból lehessen követni, túllépve a képalkotás eddigi korlátait.

A rendszer használatához a játéktér körül nagyfelbontású kamerákat helyeznek el, amelyek egységes rendszerben kapcsolódnak egymáshoz egy speciális vezérlő szoftveren keresztül. A kamerák így egyidejűleg készítenek felvételt a mérkőzésről különböző nézőpontokból. A kamerák élőképeit egy számítógéprendszer háromdimenziós térbeli adatokká alakítja át, egy
3D
-s virtuális teret megalkotva. A végeredmény pedig egy olyan videó, amelyet számos különböző szögből és nézőpontból lehet megnézni. A virtuális térben a néző szabadon mozgathat egy virtuális kamerát, mintha csak egy videojátékban lenne.


A Free Viewpoint Video System teljesen új és magával ragadó vizuális élményt nyújt, és mivel segítségével szabadon lehet barangolni a játéktéren, a néző ugyanabból a szögből is élvezheti a mérkőzést, amelyből maguk a játékosok, vagy tetszés szerint szétnézhet saját vagy az ellenfél csapatánál. A sportesemények újfajta közvetítése mellett a Canon szerint a technológia a csapatok és sportolók edzésein is rendkívül jól alkalmazható lesz.




További információk

A Canon saját standján fogja bemutatni a Free Viewpoint Video System rendszert az Inter BEE 2017 kiállításon, amely november 15–17. között kerül megrendezésre a chibai Makuhari Messe-n Japánban.