Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2017-10-03

Az Oracle bejelentette a világ első önvezérlő adatbázisát az Oracle Openworld 2017 konferencia nyitóelőadásán

Az Oracle elnöke és technológiai igazgatója Larry Ellison bemutatta a cég forradalmian új gépi tanuláson alapuló adatbázis és kiberbiztonsági alkalmazását az Oracle Openworld 2017 konferencia nyitóelőadásán San Franciscóban.

Az Oracle Autonomous Database Cloud a világ első száz százalékban autonóm, önvezérlő adatbázisa és hozzá kapcsolódó biztonsági alkalmazása, amely valós időben fedi fel és orvosolja a támadásokat.

A gépi tanuláson alapuló teljes automatizáció által az Oracle autonóm adatbázis szolgáltatása teljesen szükségtelenné teszi az emberi beavatkozást az adatbázis menedzsmentje során, mivel automatikusan frissíti önmagát, alkalmazza a hibajavításokat és a finomhangolást is elvégzi. Mivel a megoldás nem ad teret az emberi hibáknak az Oracle minimálisra – évi kevesebb mint 30 percre – képes csökkenteni a költséges tervezett ill. nem tervezett leállások idejét. Emellett garantálja, hogy a cégek felére csökkenthetik a költségeiket az Amazon áraihoz képest.

Larry Ellison teszteredményeket is ismertetett a bemutató során, amelyek hatalmas teljesítménykülönbséget mutattak ki az Oracle felhőben futó Oracle Adatbázis és az Amazon Oracle Adatbázist futtató felhős szolgáltatása, az Amazon Relational Database Service (RDS) között. Az összehasonlítás bemutatta a jelentős különbséget az Amazon 99,95 százalékos megbízhatósága – amely nem veszi figyelembe a tervezett és váratlan leállások leggyakoribb okait- és az Oracle 99,995 százalékos szolgáltatási szint garanciája között.

Idézetek Larry Ellison keynote prezentációjából:

  • Nem használom a forradalmian új technológia kifejezést minden évben az Oracle Openworld-ön. Nem teszem, mert nincs olyan sok forradalmian új technológia. De ez most az.”

  • Ez a megoldás valóban rugalmas. Azonnal, maximálisan illeszkedik az igényekhez. Többé nem kell több erőforrást kiosztani egy feladatra, mint amennyire valóban szükség van. Ez a valódi on-demand számítástechnika.”

  • Az Amazon 5-8-szor drágábban futtat azonos workload-ot, mint az Oracle Autonomous Database.”

  • Szerződésben garantáljuk, hogy fele annyit számlázunk, mint az Amazon. Viszonylag egyszerű, ha 5-8-szor gyorsabb szolgáltatásod van, így ezt elég nyugodt szívvel bevállaljuk.”

  • Az új felhő licenszelési és árazási formáról: „A Hozd-a-saját-licencedet-PaaS-ba minden platformszolgáltatásunkra érvényes. Nem csak az adatbázisra, hanem middleware-re, analitikára is. Ez drámai árcsökkenés.”

  • Az adatbázis-kezelési ismeretek fejlődését fogja eredményezni. Több figyelem hárul majd az adatbázis és séma tervezésre, a megfelelő szabályok beállítására, hogy mi a működés szempontjából valóban kritikus, hol van szükség helyreállításra stb.”

Larry Ellison előadása a bejelentésről megtekinthető ezen az oldalon (1 perces kivonat, illetve 1 óra 11 perces teljes hossz is elérhető).

https://www.oracle.com/openworld/on-demand.html