Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-08-29

A megtakarítással rendelkező magyarok mintegy harmada számára fontos szempont az örökölhetőség

A megtakarítással rendelkező magyarok mintegy harmada számára fontos szempont az örökölhetőség, amikor megtakarítási konstrukciót választ – derül ki az OTP Bank a GFK kutatóintézettel közösen készített felméréséből. Az önkéntes nyugdíjpénztári az öngondoskodás egy olyan formája, ahol ilyen módon akár szeretteinkről is gondoskodhatnak, így érdemes előrelátó módon kedvezményezettet megjelölni a belépéskor vagy a tagság alatt bármikor.

Az OTP Bank kutatása rámutat, hogy a felnőtt, megtakarítással rendelkező magyar lakosság körültekintően tájékozódik és több szempont együttes figyelembevételével hozza meg döntéseit, a hosszú távú, öngondoskodásra irányuló befektetések kiválasztásánál. A megkérdezettek 30 százaléka számára az örökölhetőség az egyik legfontosabb szempont, amikor megtakarítási eszközt választ. A választott konstrukció kamat- és hozamszintje, a termék biztonságossága valamint a hozzá kapcsolódó számlavezetési díj továbbra is fontos szempontok a végső döntésben.

A nyugdíjcélú megtakarítások esetében fontos kérdés lehet, hogy mi történik a befektetett pénzzel, ha a pénztártag akár a nyugdíjkorhatár elérése előtt, akár a járadék-kifizetés ideje közben meghal. Ki kapja meg a vagyont és mekkora rész illeti meg az államot? Az önkéntes nyugdíjpénztárak egyik előnye, hogy a befizetett összegek örökölhetőek, illetve a haláleseti kedvezményezettek részére kifizethetőek. A rendszer népszerűségét mutatja, hogy az OTP Nyugdíjpénztár 2016-ban 523 millió forint hagyatékot fizetett ki összesen, ebből 64 százalék kedvezményezettek részére történő kifizetés volt, amely jól mutatja, hogy a pénztártagok többsége él a kedvezményezett jelölés lehetőségével. Az így felvett pénz adó- és járulékmentes, vagyis az örökös/kedvezményezett a teljes összeget kézhez kapja, ráadásul nem terhelhető meg semmilyen, örökhagyó által hátrahagyott tartozással. A pénztártag halála esetén ugyanis az egyén OTP Nyugdíjpénztári egyenlegén található megtakarítás nem képezi a hagyaték részét.

Az OTP Nyugdíjpénztárnál belépéskor és később közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban a pénztártag egy vagy több kedvezményezettet is megjelölhet, akik a pénztártag halála esetén:

  1. Egy összegben, személyi jövedelemadó-, és járulék-, valamint illetékmentesen kérheti a kifizetést (a kilépés szabályait alkalmazva.), vagy
  2. Tagdíjfizetés folytatásával, vagy anélkül saját név alatt a Pénztárban hagyja, vagy
  3. Átutaltathatja más önkéntes nyugdíjpénztárban vezetett egyéni számlájára.
Amennyiben a pénztártag nem jelölt haláleseti kedvezményezettet, felhalmozott megtakarításai az öröklési rend szerinti törvényes örököseit illetik meg. Ez az eljárás azonban rendszerint több időt vesz igénybe, hiszen ki kell várni a hagyatéki végzés elkészültét. A hagyatéki eljárás akár hónapokig elhúzódhat, így ebben az esetben sokkal többet kell várni a kifizetésre. A kedvezményezett jelölés sokkal gyorsabbá teszi kifizetést, ezért a természetes örökösöket is célszerű kedvezményezettként megjelölni. A kifizetés a szabályszerűen kitöltött dokumentumok hiánytalan beérkezését követő 15 munkanaponbelül történik. Fontos, hogy kedvezményezettnek bárkit meg lehet jelölni, így nem csak a törvényes örökösök örökölhetik a nyugdíjpénztári számlán felhalmozott vagyont. A megjelölt kedvezményezettet a Pénztártag a tagsági jogviszony fennállása alatt bármikor módosíthatja.Haláleseti kifizetés esetén sok Pénztár 3.000 Ft eljárási költséget számol fel. Az OTP Nyugdíjpénztár nem von le semmilyen költséget a kifizetéskor, sőt az utalási és postai kifizetéssel kapcsolatos költségeket is átvállalja, ezzel is tehermentesítve a jogosultakat.

„Az öngondoskodás egyre nagyobb szerepet tölt be a magyar lakosság életében és megtakarításainkat is tudatosan megválasztott szempontok szerint kezeljük, így például nem csak a saját érdekeink figyelembevételével választunk megtakarítási eszközt, hanem előrelátóan gondoskodunk szeretteinkről is. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egyre több új belépőt köszönthetünk az OTP Nyugdíjpénztárnál – csak az idei év első felében 6700-an csatlakoztak hozzánk. Bízunk benne, hogy továbbra is egyre többen látnak lehetőséget a nyugdíjcélú megtakarításban.” - mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.”

 

*Lakossági megtakarítások kutatás 2017

Az OTP Bank a GFK kutatóintézettel közösen végzett „Lakossági megtakarítások 2017” kutatására 2017 májusában került sor 1000 fős minta bevonásával online önkitöltős kérdőíves megkérdezés formájában. A mintában 18 és 65 év közötti, legalább 500 000 forint megtakarítással rendelkező banki ügyfelek vettek részt.