Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2017-07-20

Nem minden füstérzékelő képes a tüzet a kialakulásakor jelezni

  1. Okos asszisztens
Most már több márka termékeiből is válogathatunk (Apple, Google, Samsung) de a legkedveltebb az Amazon Alexa elnevezésű hangvezérelhető okosotthon eszköz. Bár sokan idegenkednek attól, hogy egy ilyen asszisztens mindent hall, amit mondunk, de ez a megfelelő pillanatban akár életmentő is lehet. A napokban ép Mexikóban történt egy eset, ahol a smart home asszisztens hívta fel a rendőrséget egy éppen zajló, elfajult családi incidensről, ahol az elkövető fegyverrel fenyegetőzött. Az eszköz a mesterséges intelligenciájának köszönhetően a beszélgetésből kiszűrte a beszélgetésből a „hívd a rendőrséget” szavakat, és már indította is a hívást. A diszpécser hallotta a kiabálást a háttérben, így azonnal kiküldte a rohamosztagot, akik pár órányi tárgyalás után egy nőt és a kislányát mentették meg.

itechpost.com
  1. Okos füstérzékelő


Nem minden füstérzékelő képes a tüzet a kialakulásakor jelezni. Pedig az idő ilyenkor nagyon sokat számít. Léteznek olyan Z-Wave-es eszközök, amelyek a tüzet már a kialakulás pillanatában képesek előre jelezni, ugyanis nem csak a füstöt hanem a hőmérsékletet és a hősebességet is figyelik. Az otthonautomatika beállítható, hogy ilyenkor áramtalanítsa a házat, ezzel is csökkentve a nagy kiterjedésű tűz keletkezését. 

Fibaro
  1. CO érzékelő
Sajnos minden évben hallani olyan balesetről, ahol sokszor egész családok esnek áldozatául szénmonoxid mérgezésnek. Mostmár okosotthonhoz is kapható ilyen érzékelő, a FIBARO épp a napokban hozta ki legújabb Z-wave-es eszközét. Egy ilyen rendszerbe kötött elem nem csak azért hasznos, mert jelzést kapunk a bajról, hanem elhárító programot is beállíthatunk: pl azonnal nyissa ki az ablakokat, indítsa be a ventilátort és nyissa ki az okos zárat.

Fibaro
  1. Okos vízérzékelő
Olyan helyeknél, ahol sok elektromos eszköz van, és arra is van esély, hogy beázás vagy bármilyen vízkár történhet, ott érdemes okos vízérzékelőt alkalmazni, amely abban a pillanatban, hogy mind a három lába vízbe ért, jelet küld a központnak. Rendelhetünk hozzá olyan automatikát, hogy a helységben lévő összes konnektort azonnal áramtalanítsa.

Fibaro
 

 

Szerző: otthonautomatika.hu