Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-07-19

Jelenleg hat F osztályú gázturbina üzemel a Sabiya és az AZ Zour South erőmű projektek keretében

A Siemens megrendelést kapott, hogy a fő áramtermelő berendezéseket szállítsa a Kuvaitban üzemelő Sabiya Extension 3 kombinált ciklusú erőműhöz (az erőmű harmadik bővítéséhez). Az erőmű tulajdonosa, az Elektromosenergia- és Vízügyi Minisztérium (MEW) az Alghanim International céggel kötött szerződést a tervezési, beszerzési és építési (EPC) feladatok elvégzésére. Az energiatermelő egység elektromos teljesítőképessége körülbelül 900 megawatt (MW) lesz. A szerződés része az Alghanim International céggel kötött hosszú távú szerviz megállapodás is, melynek célja a fő alkotóelemek megbízhatóságának, rendelkezésre állásának és teljesítőképességének garantálása. Az ügyfél, a kuvaiti Alghanim International EPC és O&M (üzemeltetési-karbantartási) fővállalkozó a felelős a teljes erőmű megépítéséért, az energiaátviteli hálózathoz történő csatlakoztatásért, valamint a létesítmény üzemeltetéséért és karbantartásáért. A Sabiya Extension 3 erőmű segítségével kielégíthető lesz az ország folyamatosan növekvő energiaigénye. A létesítmény nyílt ciklusú erőműként 2019 telén kezd üzemelni. Kombinált ciklusú erőműként az üzembe helyezés 2020 végére van ütemezve.

A földgáztüzelésű Sabiya Extension 3 létesítményt a Sabiya erőmű jelenlegi telephelyén, az ország észak-keleti részén található Kuvaiti-öbölben építik meg. Tartalék tüzelőanyagként gázolajjal is működtethető. A többtengelyes kombinált ciklusú erőmű elektromos teljesítménye meghaladja majd a 900 MW értéket. A Siemens által szállított energiatermelő egység két SGT5-4000F gázturbinát, egy SST5-5000 gőzturbinát valamint három hidrogénhűtésű SGen5-2000H generátort tartalmaz. Továbbá az erőmű alállomásához rendelt Siemens termékek között szerepel az SPPA-T3000 irányítástechnikai rendszer, valamint 26 készlet400 kV feszültségű és 80 kA zárlati szilárdságú gázszigetelésű kapcsoló berendezés is a kapcsolódó vezérlő és védelmi rendszerekkel. Az alállomás a Kuvait északi részén található, újonnan fejlődő területek számára biztosítja az elektromos energiát. A hosszú távú szerviz megállapodás felöleli az energiatermelő egység alkotóelemeit is, és tartalmazza a Siemens digitális szolgáltatási portfóliójának részeként kínált teljesítmény-diagnosztikát és távfelügyeletet. A Siemens távfelügyeleti központja folyamatos támogatást biztosít (24 órában a hét minden napján), lehetővé téve a szakemberek számára, hogy az esetleges problémákat még a súlyos hibák bekövetkezte előtt távolból megoldják ugyanúgy, mintha a helyszínen dolgoznának.

Jelenleg hat F osztályú gázturbina üzemel a Sabiya és az AZ Zour South erőmű projektek keretében. "A Sabiya erőmű első és második bővítését, valamint az Az Zour South erőművet követően ez a negyedik, erőművel kapcsolatos Siemens megrendelés Kuvaitban mindössze négy év alatt" - mondta Jean Claude Nasr, aki a Siemens Power and Gas divízióján belül a közel-keleti és észak-afrikai értékesítésekért felelős terület vezetője. "Az ügyfeleinkkel létesített szilárd partneri viszony, a Kuvaitban jelenleg üzemelő Siemens gázturbinák nagy megbízhatósága, valamint az általunk biztosított kiterjedt karbantartási támogatás bizonyára motiválta az ügyfelet abban, hogy a számos kiváló külföldi pályázó közül a Siemenst válassza."

"Az Alghanim International már több mint 15 éve ápol szoros partneri viszonyt a Siemensszel, melynek keretében számos projektet valósítottunk meg sikerrel. Kölcsönösen nagyra értékeljük a másik fél erőfeszítéseit és ismereteit a kuvaiti energiaszektorral kapcsolatban. Ez a szilárd partneri viszony tette lehetővé számunkra, hogy az országban kiírt versenytárgyalások többségét mi nyerjük, és Kuvait telepített energiatermelő kapacitásának több mint 40 százalékát mi építsük meg. Üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat is kínálunk, hogy biztosítsuk ezeknek az erőműveknek a lehető legnagyobb rendelkezésre állását, a nemzetközi közműcégek gyakorlatának megfelelően, kielégítve a tulajdonos, az Elektromos Energia- és Vízügyi Minisztérium (MEW) által megszabott szigorú jótállási feltételeket is" - jelentette ki Tarek Eissa, az Alghanim International Csoport elnöke.

Ez év elején a Siemens újabb megrendelést kapott Kuvaitból egy ipari gőzturbina csomag leszállítására, amivel az Az Zour South 3 nyílt ciklusú gázturbinás erőművet kombinált ciklusú létesítménnyé alakítják át. Ezt az erőművet is a MEW üzemelteti. A bővítés további gázfelhasználás nélkül 263 megawattal fogja növelni az erőmű teljes beépített kapacitását.