Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-07-09

A gördülőállomány és a vasúti infrastruktúra előrejelző (prediktív) karbantartása egyre fontosabb kérdéssé válik

A Siemens megvásárolta az ausztráliai Perth-i székhelyű MRX Technologies Csoportot, és tovább bővíti kínálatát a digitalizáción alapuló előrejelző karbantartás területén. A Csoportot alkotó vállalatok a JRB Engineering Pty Ltd., az MRX Technologies Ltd., az MRX Rail Services Pty Ltd. és az MRX Rail Service UK Ltd. A megszerzett céget jogilag független társaságként fogják irányítani a Siemens Mobility divízióján belül. A tranzakció lezárására várhatóan július elején kerül sor.

Az MRX Technologies Csoport 1996 óta kínálja szolgáltatásait a vasúti rendszerek gyártói és üzemeltetői számára. A cég széles körű portfólióval rendelkezik a gördülőállomány alkotóelemek és a vasúti infrastruktúra digitalizált állapotfelügyelete területén. Az állapotfelügyelet révén nyert nagy mennyiségű mérési adatot arra használják, hogy optimalizálják a vasúti rendszerek karbantartását és költséghatékonyabbá tegyék azokat.

"A Siemens az állapot alapú és előrejelző karbantartásra összpontosítja figyelmét. Az alkotóelemek és rendszerek digitális felügyelete, valamint az eredményül kapott óriási adathalmaz elemzése lehetővé teszi szakembereink számára, hogy már a korai szakaszban felismerjék a problémák forrásait. Az MRX Technologies Csoport megszerzésével egy rendkívül hozzáértő partnerre teszünk szert a vasúti rendszerekkel kapcsolatos mérési adatok teljes spektrumának összegyűjtéséhez, ami központi diagnosztikai rendszerünk alapját képezi" - jelentette ki Johannes Emmelheinz, a Siemens vasúti szolgáltatások üzletágának igazgatója.

"A célunk az, hogy még a korábbinál is magasabb rendszer-elérhetőséget kínáljunk ügyfeleinknek. A szervizelés szempontjából fontos adatok digitalizációját összekapcsolva a Siemens adatelemző rendszerével és szakértelmével az iparág egyedülálló termékét kínáljuk. Közösen a digitális jövő felé kormányozzuk a vasúti iparágat" - mondta Jim Blair, az MRX Technologies Csoport részvényesi és ügyvezető igazgatója.

A gördülőállomány és a vasúti infrastruktúra előrejelző (prediktív) karbantartása egyre fontosabb kérdéssé válik. Ma az üzemeltetők gördülőállományuk és infrastruktúrájuk száz százalékos rendelkezésre állását igénylik, mivel a meghibásodások pénzbe kerülnek, késéseket okoznak és bosszúságot jelentenek az utasok, szállítmányozó cégek és teherfuvarozási ügyfelek számára. A vasúti rendszerek üzemeltetői a karbantartási felelősséget egyre inkább a gördülőállományt gyártó cégekre hárítják. Ennek eredményeként az új gördülőállományra vonatkozó megrendelések gyakorta hosszú távú karbantartási szerződésekkel párosulnak, amelyek hatálya olykor a tervezett rendszer életciklusának végéig terjed.

A Siemens a gördülőállomány, infrastruktúra és szervizelési szolgáltatások egykapus (egyetlen forrású) szállítójaként vezető szerepet játszik a vasúti iparágban. Az iparág első számú vállalataként a Siemens egy speciális központot működtet Németországban, Münchenben - a Mobilitási Adatszolgáltató Központot. Ebben a központban a gördülőállomány és a pályamenti berendezések által folyamatosan gyűjtött és továbbított nagy mennyiségű adathalmazt egy központi diagnosztikai rendszer elemzi. Ezen elemzések alapján készülnek a rendszerhibákkal kapcsolatos korai előrejelzések, valamint a sürgős vagy ütemezett karbantartásra vonatkozó ajánlások, amelyeket aztán elküldenek a Siemens karbantartó műhelyeiben dolgozó műszaki szakemberek, valamint az üzemeltetők számára.