Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-06-10

A projektben közreműködő partnerek azt tervezik, hogy a tesztfázis sikeres befejezését követően az intelligens hálózatot kiterjesztik más körzetekre

Rotterdam városa, a Stedin holland hálózat-üzemeltető cég és a szintén holland Lyv Smart Lyving energiaszolgáltató a Siemensszel mint technológiai partnerrel kezdi el Rotterdamban az "Intelligens Elektromos Hálózat" elnevezésű kísérleti projekt megvalósítását. A projekt keretében 20.000 okosotthon-megoldást és elosztott energiaforrásokat - például szélturbinákat vagy  naperőműveket - fognak csatlakoztatni az intelligens hálózathoz a következő három év során. A Siemens decentralizált energiagazdálkodási rendszere (DEMS) lesz a struktúra alapvető fontosságú eleme. Az Omnetric Csoport, a Siemens és az Accenture közös vállalkozása biztosítja az informatikai szolgáltatásokat a projekt számára.

A Rotterdam Merwe-Vierhavens körzetében induló projekt célja az energia előállításának és felhasználásának intelligens vezérlése annak érdekében, hogy "kisimítsák" a fogyasztási csúcsokat, elkerüljék a hálózati túlterheléseket, valamint csökkentsék az energia és áramelosztási költségeket. Az intelligens hálózati projekt egy másik célkitűzése az, hogy ösztönözze a beruházásokat további megújuló energiaforrásokba és energiatároló rendszerekbe, és lehetővé tegye új üzleti modellek kialakítását. A DEMS decentralizált energiagazdálkodási rendszert használják a rotterdami intelligens elektromos hálózat platformjaként, hogy kiegyensúlyozzák az energiaelőállítás és -terhelés ingadozásait, illetve kompenzálják a hálózatban előforduló energiacsúcsokat.

Továbbá az intelligens hálózat vonzó feltételeket kínál a többlet elektromos energia értékesítéséhez azon vállalatok és háztartások számára, amelyek maguk is energiát állítanak elő, így az ügyfelek egyszerű felhasználókból "professzionális fogyasztókká" válnak. Ily módon a rotterdami intelligens hálózat várhatóan serkentőleg hat majd a helyi gazdaságra és előkészíti a terepet az innovációk és az új üzleti lehetőségek számára. A kikötőhöz kapcsolódó kisebb és nagyobb vállalatok, valamint a privát háztartások elegye megfelelő tesztkörnyezetet biztosít Rotterdamban az intelligens hálózati kísérleti projekt megvalósításához.

A projektben közreműködő partnerek azt tervezik, hogy a tesztfázis sikeres befejezését követően az intelligens hálózatot kiterjesztik más körzetekre, sőt később a Rotterdam körüli vidékre is, egymillió további összeköttetést létesítve a hálózathoz. A naperőművek és a szélturbinák által helyileg előállított energiát használó rotterdami intelligens elektromos hálózat lehetővé teszi az optimalizált energiamérleg megvalósítását 2050-ig. Azt is remélik, hogy az ily módon kialakított megoldás révén a jövőben Hollandia más régióit is elláthatják elektromos energiával.