Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2017-06-09

A Moszkva sétány kialakításának nemcsak fővárosi, hanem nemzetközi jelentősége is van

Budapest kiemelt fekvésű és festői szépségű Duna-partján elkészült a főváros egyik legmodernebb közterülete, a Moszkva sétány. A 17. FINA Világbajnokság fővárosi fejlesztési beruházásaként megvalósult új sétány nemcsak a vb ideje alatt ide látogató külföldiek számára biztosít majd kényelmet, hanem hosszú távon a budapestiek is örömmel használhatják majd.




A Moszkva sétány a pesti Duna-part eddig kihasználatlan szakaszán hoz teljes megújulást. A partszakaszon 1150 méter hosszúságban, 7 méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Az elválasztott új gyalog- és kerékpárút az Árpád-híd alatt csatlakozik a meglévő, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárúthoz, illetve a Dagály-projekt keretében megépült kerékpárúthoz. Délen pedig a Dráva utcai csomópontban juthatnak fel a kerékpárosok a felső rakpartra és a Dráva utcába a meglévő kerékpárutakhoz.

A beruházás fontos része volt annak a magas presztízsértékű, lokális és turisztikai célokat egyaránt szolgáló átfogó fővárosi fejlesztésnek, melynek keretében – a Parlamenttől a Dagály-fürdőig a pesti alsó rakparton, majd ennek folytatásaként északi irányban a Népfürdő utcában a Rákos-patakig – kerékpárút és gyalogos sétány épül ki. Ez minőségi összeköttetést teremt és biztosítja a gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a Belváros és Észak-Pest között.

A fejlesztés a gyalogos- és a kerékpárút kiépítése mellett magában foglalta a szomszédos területek, zöldfelületek rendezését, egyedi tervezésű utcabútorok és kerékpártárolók elhelyezését, intelligens közvilágítás és smart city megoldások előkészítését is.

A rekonstrukció a jelent a jövővel egyesítve, az intelligens város koncepciót szem előtt tartva valósult meg. A sétányra okos pontokká alakítható új közvilágítási oszlopok kerültek, így – Budapesten az elsők között – rendelkezésre állnak a feltételek az ingyenes közterületi
Wi-Fi
szolgáltatás beindításához is. A korszerű lámpaoszlopok energiatakarékos, környezetbarát
LED
lámpatestekkel lettek felszerelve.


A Moszkva sétány kialakításának nemcsak fővárosi, hanem nemzetközi jelentősége is van: Kiépítése a vízisportok legrangosabb világeseményéhez, a 17. FINA Világbajnoksághoz kapcsolódik. A világ számos országából ide érkező vendégek és sportdiplomaták, valamint a XIII. kerület lakói és az arra látogatók vehetik birtokba a sétányt.

A Duna partján, Európa egyik legfontosabb vízi útvonalán, jelentős nemzetközi kereskedelmi és turisztikai hajóforgalom mentén fekszik. A környéken található számos kikötő és a Margitsziget közelsége a belföldi és a nemzetközi turistaforgalom számára is kiemelt helyszínné teszi a sétányt és környezetét. A kerékpárút szerves részévé válik az EuroVelo Duna-menti nemzetközi kerékpárút-rendszernek.

A sétány mentén elhelyezkedő támfalakat a világbajnokság arculati elemeivel festették meg, a partszakasz büszkén hirdeti Budapest és Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményét.