Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2017-06-09

A virtuális erőmű által termelt energia az általános elektromos vállalatok számára is hozzáférhető lesz

A Toyota világszintű központjának otthont adó Toyota City-ben egy virtuális erőmű projekten dolgoznak, amelynek célja cél a megújuló energia helyi termelésének és helyi fogyasztásának összehangolása.

 

A világ vezető, egyben legzöldebbnek tartott autógyártója, a környezetbarát hibrid modelljei révén idehaza is hódító Lexus prémium márkát is jegyző Toyota, a Chubu Electric Power, a Denso, és Toyota City városa közösen indították el a “virtuális erőmű” bemutató projektet, amelynek célja a megújuló energia helyi termelésének és helyi fogyasztásának összehangolása. A projekt egy virtuális erőmű építését körvonalazza, amely Toyota Cityben a megújuló forrásból származó áramellátásnak megfelelően szabályozza az áramfogyasztást, képessé téve a fogyasztói/háztartási energiaforrásokat arra, hogy önálló erőműként funkcionálhassanak.

A Toyota és a Lexus világszintű központjának is otthont adó Toyota City városa – amit úgy terveztek meg, hogy egy környezetbarát város modelljeként működjön – elfogadott egy akciótervet, amelynek értelmében 2020-ig az 1999-es szint 70 százalékára mérsékli széndioxid-kibocsátását. A városvezetés 2016 októberében a magánszektor képviselőiből megalapította a Toyota City Közösségi Ellenőrző Tanácsát, amelynek egyik feladata, hogy helyi szinten, megújuló forrásokból szolgáltasson elektromos áramot a helyi fogyasztáshoz.

A virtuális erőmű bemutató projekt energiavezérlő rendszere a szél-, nap- és biomassza erőművekből érkező áram mennyiségének (ami mindig függ az időjárástól és egyéb tényezőktől) megfelelően koordinálja a mindenkori áramfogyasztást, lehetőleg a helyben termelt energiával elégítve ki a szükségleteket. A projekt különlegessége, hogy információs és kommunikációs technológiával (ICT) kapcsolódik a helyi háztartásokban és gazdasági társaságoknál használt
plug-in
hibrid járművekhez (PHV-k), hőszivattyús vízmelegítőkhöz, tároló akkumulátorokhoz és egyéb berendezésekhez, ellenőrizve a PHV-k töltési idejét, a tároló akkumulátorok töltését és a bennük tárolt energia felhasználását stb, úgy koordinálva ezek működését, hogy a helyi áramigényt mindig a megújuló forrásból származó energiával lehessen kielégíteni. A virtuális erőmű tehát egy innovatív, új generációs energiavezérlő rendszer, amely a pillanatnyilag rendelkezésre álló források összehangolásával segít az energia hatékonyabb felhasználásában.


A virtuális erőmű által termelt energia az általános elektromos vállalatok számára is hozzáférhető lesz, ennek révén kialakulhat egy új üzletág, ami hozzájárulhat az elektromos hálózatok terhelésingadozásainak csökkentéséhez.

Toyota City és a résztvevő vállalatok azt tervezik, hogy a projektet 2020 márciusáig működtetik, ezzel is támogatva a fenti új üzletág megszületését, és a csekély szénkibocsátású társadalom kialakításával hozzájárulva a regionális fejlődéshez.