Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-06-05

A teamplay-re vonatkozó információk...

A Siemens Healthineers olyan új funkciókkal egészítette ki teamplay1 elnevezésű, felhő alapú hálózatát, amelyek segítik majd a kórházakat és a radiológiai praxisokat abban, hogy betartsák az EU jövőbeni sugárvédelmi előírásait a radiológiai képalkotás során. Az alapvető biztonsági szabványokat tartalmazó 2013/59/Euratom direktívát 2014 januárjában tette közzé az Európai Atomenergia Közösség (Euratom); implementálását az egyes országok jogszabályaiban 2018. február 6-ig kell elvégezni. Az utasítás a munkahelyi sugárvédelem szabályozása és optimalizálása céljából született, amit a lakosság egészére kiterjedően, és orvosi eljárások során kell alkalmazni. A Siemens Healthineers világszerte képessé teszi az egészségügyi szolgáltatókat arra, hogy megbirkózzanak az aktuális kihívásokkal és kiváló eredményeket érjenek el a saját környezetükben. A teamplay Dózis alkalmazásának új funkcióit használva az orvosok és az egészségügyi szakemberek felkészülhetnek azoknak a sugárvédelmi követelményeknek a teljesítésére, amelyeket az Euratom a minőségbiztosítással és a minőség javításával kapcsolatban meghatározott.

A 2013/59/Euratom direktíva alapvető biztonsági szabványokat definiál a kezelőszemélyzet és a páciensek ionizáló sugárterhelése vonatkozásában. A direktíva többek között olyan előírásokat tartalmaz, amelyek az orvosi eljárások során alkalmazott dózisok feljegyzését és dokumentálását, valamint a diagnosztikai referencia értékek használatát szabályozzák. Mivel a direktívában fontos szerepet játszik minden egyes egészségügyi célú besugárzás indoklása2, az összes dózist dokumentálni kell és szükség esetén magyarázatokat kell fűzni hozzájuk. A teamplay Dózis alkalmazásának segítségével a radiológiai képalkotó berendezések kezelői dokumentálhatják és figyelemmel kísérhetik a betegeknél alkalmazott dózisokat, és optimalizálhatják a besugárzás mértékét.

Az Euratom direktívában dózis korlátokként említett szabványosított értékek szolgálnak optimalizálási eszközként. A jövő év elejétől kezdődően a radiológusoknak bizonyítani kell tudniuk, hogy teljesítik az országos referencia értékekre vonatkozó előírásokat. A teamplay használatával a Siemens Healthineers már most is olyan, a besugárzási dózisok kezelésére szolgáló megoldást kínál a kórházakban és a radiológiai gyakorlatban, amely megfelel a 2013/59/Euratom direktíva követelményeinek. A teamplay kezdő képernyőjén látható kezelőfelület jelzi, hány vizsgálat esetén lépték túl az országos referencia értéket vagy az intézmény belső határértékét egy meghatározott időszakon belül. A teamplay Dózis világos formában felsorolja az összes kiugróan eltérő dózist és lehetővé teszi jegyzetek készítését is. A kiugróan eltérő dózisok okának meghatározásához lehetőség van az értékek részletes elemzésére és összehasonlítására. Az eredményül kapott információk szilárd alapot nyújtanak a megfelelő ellenintézkedések meghozatalához. Ha például egy lényegesen eltérő dózis valamilyen hibás CT vizsgálati protokollnak tulajdonítható, akkor a felhasználók a teamplay Protokollok3 funkciójának segítségével azonnal hozzáférhetnek a CT vizsgálóberendezésben elmentett
protokoll
paraméterekhez, és kezdeményezhetik a vizsgálati protokoll optimalizálását célzó intézkedéseket.

Ha a saját berendezéseik protokollja alapján kinyert dózis értékeket objektív módon össze akarják hasonlítani más berendezések esetén kapott értékekkel, akkor a felhasználók a teamplay segítségével a vizsgálat célját hozzárendelhetik a protokolljaikhoz, függetlenül saját protokoll neveiktől és összhangban a Radlex radiológiai lexikonnal. Ez a lexikon a radiológia terminológiáját és ontológiáját felölelő adatbázis.

A teamplay-re vonatkozó információk

A teamplay révén a Siemens Healthcare felhő alapú hálózatot kínál a belgyógyászok, az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi szektor döntéshozói számára. Ez az eszköz lehetővé teszi a képalkotó berendezések kapacitás-hasznosításának, a különféle munkafolyamatoknak, valamint az egyes teszteknek és vizsgálatoknak az egyszerű kiértékelését. Az anonimizált adatok egyetlen kattintással összevethetők hasonló egészségügyi szolgáltatók értékeivel4. A központilag irányított frissítéseknek és korszerűsítéseknek, továbbá az intuitív módon érthető struktúrának köszönhetően a teamplay speciális képzés nélkül is használható. A hálózat egy vevőegységen keresztül csatlakozik a képalkotó berendezéshez vagy a képarchiváló és kommunikációs rendszerhez (PACS), így - a vevőegység beállításától függően - DICOM (digitális képalkotás és kommunikáció az orvoslásban) adatokat küldhet az érintett rendszerekből a teamplay felhő felé. Kutatási és oktatási célokból az orvosok arra is használhatják a biztonságos felhőt, hogy klinikai tanulmányokat osszanak meg kollégáikkal5. A Siemens Healthineers teamplay termékét már több mint 700 klinikai helyszínen alkalmazzák szerte a világon. A teamplay a közelmúltban megkapta a német Schleswig-Holstein Független Adatvédelmi Központ (ULD) "Informatikai termékek adatvédelmi címkéjét" (bizalompecsétjét), valamint az európai adatvédelmi címkét (EuroPriSe).6 Ennek megfelelően a páciens adatok feldolgozása teljesíti Németország és az EU adatvédelmi előírásait.

A 2013/59/Euratom direktívára vonatkozó bővebb információ

1 Egyes országokban a teamplay még nem kapható kereskedelmi forgalomban. Az orvosi eszközökre vonatkozó speciális jogi előírások következtében jövőbeni elérhetőségével kapcsolatos ígéret nem adható. Részletesebb információkat a Siemens illetékes helyi szervezetétől kaphatnak.
2 Az Európai Unió Hivatalos Lapja, a Tanács 2013/59/Euratom irányelve, 55. cikk (2) bekezdés b) és c) pontjai.
3 A teamplay "Protokollok" funkciója támogatja a kiválasztott Siemens letapogató berendezéseket.
4 Az összevetési (benchmarking) opció rendelkezésre állása a tekintetbe vett előfizetők minimális számától függ, hogy biztosítsák az ügyfelek anonimitását és az adatvédelmet.
5 Ezek még csak előzetes információk a termékről. A termék még fejlesztés alatt áll, nem kapható kereskedelmi forgalomban, és jövőbeni elérhetősége nem garantálható.
6 A teamplay – ALAPVETŐ alkalmazásai: teamplay Dose (dózis), teamplay Usage (használat) és teamplay Protocols (protokollok) – megkapta az európai adatvédelmi címkét valamint a német Schleswig-Holstein Független Adatvédelmi Központ (ULD) "Informatikai termékek adatvédelmi címkéjét (bizalompecsétjét)".