Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-05-31

Június 1-től nyújthatják be a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bankhoz a minősített fogyasztóbarát lakáshitel kategória elnyeréséhez szükséges pályázataikat

Június 1-től nyújthatják be a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bankhoz a minősített fogyasztóbarát lakáshitel kategória elnyeréséhez szükséges pályázataikat. A hitelek nem lesznek olcsóbbak, de a konstrukció sok előnnyel jár.

Az MNB feltett szándéka, hogy erősítse a versenyt a bankok között, és ez által csökkentse a lakáshitelt terhelő kamatokat, költségeket, egyszerűsítse a folyamatokat.

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat bankfüggetlen hitelközpontjának vezetője elmondta, a pénzintézeteknek előre meghatározott kereteknek megfelelő hitelkonstrukciót kell kidolgozniuk. Ilyen például, hogy a futamidő maximum 30 év lehet, a kölcsön kamatperiódusa nem lehet rövidebb, mint 3 év.

Várhatóan szinte egységes alaptermékek lesznek, de egyértelműen nem lehet azt kijelenteni, hogy olcsóbban lesznek a hitelek.

„A hitelkínálatban jelenleg is elérhetőek kedvezőbb lakáshitelek, mint amit a minősített fogyasztóbarát lakáshitel szabályai előírnak. Ennek oka, hogy a bankok többsége csomagban gondolkodik” – mondta el a szakember.
Vincze Krisztián szerint a jövőben felértékelődik a valódi szakértők szerepe, a bankok számára ugyanis csak az lesz meghatározva, hogy milyen keretekből nem léphetnek ki, de azon belül továbbra is számos variáció lehetséges.
A hitelfelvételt továbbra is érdemes szakemberre bízni, hiszen igazán versenyképes ajánlatot ma már közel 15 pénzintézet kínál az ügyfelek számára, de mindenkinek más az igazán jó.

A lakáshitelt nevével ellentétben nem kizárólag lakásvásárlásra, hanem lakás célra lehet felhasználni.
„Ez bővebb felhasználhatóságot jelent. A fogyasztóbarát lakáshitel elérhető vásárláshoz, építkezéshez, építési telek vásárláshoz, és ami igazán fontos, lakáscélú hitel kiváltásához, vagyis kedvezőbbre cseréléséhez” – tette hozzá a szakértő, aki arra számít, hogy július 1-től már lesz olyan pénzintézet, ahol megjelenik ez a konstrukció.