Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-05-28

Országos szinten egyedülállóan korszerűsített közvilágítási rendszert avattak fel és adtak át Balatonakarattyán

 

Országos szinten egyedülállóan korszerűsített közvilágítási rendszert avattak fel és adtak át Balatonakarattyán a település vezetői, a hazai fényforrásokat biztosító GE Fényforrás üzletág és a projekt teljes megvalósításáért, üzemeltetéséért felelős E.ON képviselői a tegnapi napon. A település kibővített lámpaparkjával biztonságosabb környezetet kínál a lakóknak, míg az üzemeltetés gazdaságosabbá és környezetbaráttá válik az energiatakarékos világítótesteknek köszönhetően.

 

Balatonakarattyán az E.ON Energiakereskedelmi Kft. a hálózati szolgáltatóval alvállalkozásban együttműködve egy országos szinten is egyedülálló közvilágítási projektet adott át a mai napon: a közvilágítás korszerűsítését egy olyan intelligens irányító rendszer kialakításával valósították meg, amely a közvilágítás teljeskörű és digitalizált vezérlését biztosítja. A projektnek köszönhetően a település bevilágítottsága lényegesen javul, mivel a korábbi 787 darab elavult lámp helyett - a GE Fényforrás üzletág által Magyarországon gyártott - 1183 darab
LED
világítótest biztosítja majd az energiatakarékos közvilágítást.


 

A település közbeszerzési eljárás során hirdette ki az E.ON-t nyertes ajánlattevőként a projekt tervezésére, kivitelezésére és a korszerűsített közvilágítás 1 éves üzemeltetésére, amely legfeljebb 5 évre meghosszabbítható. A részben kormányzati, részben pedig önkormányzati forrásokból finanszírozott és kivitelezési munkáival 2017. februárban indult projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 126,8 millió forint.

 

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a korszerűsítés mellett mintegy 50%-kal bővítettük is a közvilágítási eszközparkunkat. A világítás központi irányításáért felelős új, intelligens rendszer nem csak környezetbarát, energiahatékony, de hosszú távon is számos, a lakosság kényelmét és egészségét szolgáló további fejlesztést alapoz meg.” – hangsúlyozta Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

 

Az E.ON által megvalósított közvilágítás irányítási rendszer ugyanis – az önkormányzat igényeihez alkalmazkodva - további szenzorok vezérlésére is képes, így alkalmassá tehető többek között a forgalom, lég- és környezetszennyezésre vonatkozó adatgyűjtésre.

 

A bővített és modernizált közvilágításnak további előnyei is vannak. A közvilágítás vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képez.” – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges főbb lámpatest paraméterek – többek között a lámpák típusai, fogyasztásuk,
GPS
koordinátáik – a közvilágítás irányítási rendszerből kinyerhetők, a lámpatestek meghibásodását az irányítási rendszer valós időben jelzi, így a rendszer használatával a hatékony üzemeltetése garantált.


 

Balatonakarattya közvilágítása teljes egészében Magyarországon gyártott fényforrások segítségével újult meg. A GE Fényforrás üzletág nagykanizsai üzemében készült LED lámpatestek színhűségükkel kiemelik a község éjszakai szépségét, irányított fényüűk pedig kizárólag a szükséges területet világítják be. Az új rendszer, amellett, hogy költséghatékonyabb működést biztosít, évente több millió kilogramm széndioxid megtakarítást eredményez Balatonakarattya számára.” – hangsúlyozta Tóth Károly, a GE Fényforrás üzletág európai értékesítési igazgatója.

 

Ez a fejlesztés jól mutatja, hogy az E.ON milyen új üzleti irányba mozdult el és milyen jövőbemutató szolgáltatásokat kíván nyújtani ügyfeleinek, legyen szó akár egy városról, akár lakossági ügyfeleiről. Ma már nem csak energiát kínálunk, ennél sokkal többet nyújtunk: a technika, a tudomány és szakembereink segítségével jobbá, kényelmesebbé, egyszerűbbé tesszük az emberek életét.” – hangsúlyozta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja. Hozzátette: az új E.ON fókuszában többek között a digitalizáció, az okos hálózatok, az energiahatékony megoldások és az ügyfelek kényelmét biztosító, valós ügyfélélményt adó szolgáltatások állnak – ez a projekt pedig pontosan ezt valósítja meg és mutatja meg a gyakorlatban.

 

A megújulás egyik fontos állomásaként 2016-ban az E.ON támogatásával Magyarország is csatlakozott a közel 20 éves múltra visszatekintő és 177 országban megrendezett Energy Globe Awardhoz, mely mára a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált. Az E.ON a pályázat keretében hazai vállalatokat, önkormányzatokat és a jövő generáció szemléletformálásáért dolgozó zöld kezdeményezéseket díjazott. Már az első évben is közel 100 pályázat érkezett, idén pedig újabb kategóriákat nyit meg a vállalat: fenntartható épületek, egyéni kezdeményezések és ötletfázisban lévő környezettudatos projektek is részt vehetnek a megmérettetésben.