Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-05-24

A látogatók a Tizen 4.0 platform mellett új szolgáltatásokat és a Samsung új termékekeit, az ARTIK053 modult és a Samsung Z4 okostelefont is megismerhették

ASamsung harminc partnerével közösen tartotta az idei Tizen Fejlesztői Konferenciát (TFK) a San Francisco-i Hilton Union Square hotelben május 16-17-e között. A szoftverfejlesztők mellett több mint ezer partner és a Tizen ökoszisztéma iránt érdeklődő vállalkozás képviselete vett részt az eseményen.

 

A TFK 2017 során a Samsung bemutatta elképzeléseit a Dolgok Internete (IoT) jövőjéről, valamint a Tizen 4.0 legfontosabb újításait. A látogatóknak lehetősége nyílt különféle technológiák, termékek, valamint a modern fejlesztői környezet kipróbálására is.

 

Az évente megrendezett TFK nemzetközi műszaki konferencia és bemutató is egyben, ahol az érdeklődők megismerhetik az új Tizen-alapú technológiákat és termékeket. Az eseményt 2012-ben rendezték első alkalommal a nyílt forráskódú Tizen 1.0 indulásakor. Az elmúlt öt év fejlesztéseinek egyik legfontosabb eredménye, hogy a most induló Tizen 4.0 operációs rendszer a legkülönbözőbb Tizen-alapú eszközöket támogatja.

 

„Napjainkban szinte minden Samsung termék Tizen-alapú. Az eladások növekedésével ez a platform mondható a világ legsikeresebb Linux-alapú beágyazott operációs rendszerének. Ma már az IoT korában élünk, így a Tizentől is azt várjuk, hogy új lehetőségeket nyisson a jövő számára” – mondta Hyogun Lee, a Samsung Electronics vizuális kijelzők üzletágának vezető alelnöke és a Tizen műszaki csoportjának elnöke.

Bővülő Tizen ökoszisztéma

A Tizen 4.0 segítségével felgyorsul az IoT fejlesztők munkája, hiszen az új operációs rendszer gyorsabb és hatékonyabb alkalmazásfejlesztést tesz lehetővé. Míg az eddigi Tizen platformok a tévé- és okostelefon-alkalmazások fejlesztését támogatták, az új Tizen 4.0 már olyan fejlesztőkörnyezetet biztosít, amely a funkciómodulok felosztásával más eszközöknek is megfeleltethető. A Tizen 4.0 platform a Tizen RT (Real-Time, valós idő) szolgáltatással is kibővült, így az új operációs rendszer a felső kategóriás termékek (televíziók és mobilkészülékek) mellett többek között az olyan hétköznapi eszközök, mint termosztátok, mérlegek és villanykörték fejlesztésére is alkalmas.

 

A Tizen projekt és a Microsoft szoros együttműködésének köszönhetően a fejlesztők már a legnépszerűbb programozási nyelveken is alkothatnak Tizen-alapú alkalmazásokat. A Microsoft .NET és a Xamarin
UI
-keretrendszerek megfelelnek a Tizen követelményeinek, így már
C#
nyelven is lehet Tizen-alkalmazásokat fejleszteni a Visual Studio fejlesztői környezetben, amely kiemelkedő hatékonyságot biztosít.

 

A Samsung több vállalattal is megerősíti együttműködését a Tizen-alapú IoT eszközök által alkotott ökoszisztéma kibővítéséhez: erre példa a chipgyártó Samsung ARTIK és a Broadlink, az okosotthonok berendezéseit gyártó Commax, illetve a helyalapú szolgáltatásokat kínáló Glympse.

 

Új Tizen szolgáltatások és termékek: ARTIK™053 modul és a Samsung Z4 okostelefon

 

A Samsung a TFK 2017 során az új ARTIK™053 modul mellett egy könnyűsúlyú IoT-chipkészletet is bemutatott, amely elsőként tesz lehetővé integrált valós idejű jelfeldolgozást a Tizen RT segítségével. Az ARTIK 053 modul megfizethető IoT-megoldás, amely nagy teljesítményt és megerősített védelmet kínál a következő generációs termékeknek, mint a hálózatra kötött háztartási eszközök, épületgépészeti berendezések és egészségügyi készülékek. A gyorsabb és hatékonyabb fejlesztést a 320
MHz
sebességű ARM® Cortex® R4 processzor, a 1,4
MB
RAM
memória és 8 MB Flash-memória, illetve az előhitelesített Wi-Fi-rádióvevő is támogatja.

 

Az ARTIK053 modul bemutatása során tartott IoT laborgyakorlaton a szoftverfejlesztők a Tizen Studio RT szolgáltatásait alkalmazó új modult is kipróbálhatták, amely egy könnyűsúlyú valós idejű operációs rendszeren (RTOS) alapuló alkalmazásfejlesztői környezet.

 

A konferencián bemutatott, hátsó és előlapi kamerával is rendelkező Samsung Z4okostelefon a közösségi médiában való jelenlétet teszi egyszerűvé, az olyan kényelmi funkciók pedig, mint a gyors elérés az eszközhasználatot teszik kényelmessé és hatékonnyá.

 

A Tizen ökoszisztéma fejlesztése érdekében a Tizen Mobil Incentive Program kezdeményezés is elindult, amellyel az alkalmazásfejlesztők akár egymillió dollár összértékű nyereményt vihetnek haza minden hónapban február és október között, amennyiben az egyes applikációkat értékesítik, és azok felkerülnek a Tizen Alkalmazásbolt Top 100-as listájára.

IoT-alapú Smart TV-ökoszisztéma és okosotthonok

A Samsung által kiállított termékek között a CES 2017 rendezvényen bemutatott QLED és a Frame televíziók is szerepeltek, amelyek a Samsung szerteágazó és egyre bővülő Smart TV-ökoszisztémájánaktagjai. Emellett több okosotthon-kialakítást is megtekinthettek a résztvevők, olyan termékekkel, mint a szabványos IoT-technológiát megvalósító Family Hub 2.0 hűtőszekrény.

 

A kiállításon nagy népszerűségnek örvendett a játékoknak szánt zóna, ahol bárki részt vehetett a Gear Maze menekülőjátékban egy Gear S3 okosóra segítségével.A látogatók személyes oktatáson is részt vehettek, ahol szakértői támogatással a helyszínen elkészíthettek egy Smart TV-alkalmazást és megtapasztalhatták a Tizen .NET fejlesztőkörnyezet előnyeit.

További információkért keresse fel a konferencia hivatalos webhelyét: www.tizenconference.com.