Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
sulaki - 2017-05-22

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idei díszvendége a hetedik kontinens. Ausztrália animációs filmművészete a magyarhoz hasonlóan több, mint száz éves múltra tekint vissza,  animátorai a világ legkiválóbbjai közé tartoznak

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége Ausztrália lesz. A június 21. és 25. között megrendezendő mustra a színpompás ausztrál animáció legjavát mutatja be, az Oscar-díjas alkotásoktól a kilencvenes évek legjobb női animációin át a legfrissebb fesztiválnyertesekig. A magyar versenyszekció zsűrijének ausztrál tagja Dennis Tupicoff animációs rendező.

 

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idei díszvendége a hetedik kontinens. Ausztrália animációs filmművészete a magyarhoz hasonlóan több, mint száz éves múltra tekint vissza,  animátorai a világ legkiválóbbjai közé tartoznak. A fesztivál ausztrál programja négy blokkból áll: Dennis Tupicoff zsűritag rövidfilmjeiből, az Oscar-díjasok és –jelöltek filmjeiből, a kilencvenes évek legjobb női animációiból és egy válogatásból a Melbourne-i Animációs Filmfesztivál legjobb rövidfilmjeiből. A fesztivál külön programpontként levetíti Alexander Stitt Grendel Grendel Grendel című egészestés rajzfilmjét is.

 

Dennis Tupicoff

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál zsűrijének ausztrál tagja Dennis Tupicoff animációsfilm-rendező, akivel már 2009-ben is találkozhatott a kecskeméti közönség. A korábban levéltárosként és tanárként is dolgozó Tupicoff 1976-ban kezdett filmkészítéssel foglalkozni. Egyaránt készít fikciós és dokumentumfilmeket, élőszereplős és animált műveket; munkáiban gyakran vegyíti a vígjátéki és a drámai hatásokat. A 13. KAFF-on bemutatják legfrissebb, az idei Annecy-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába is meghívott fénykép, rólam című animációs dokumentumfilmjét. A fesztiválon látható további filmjei: Haláltánc, A sötétségbe, Az anyja hangja, A darra kutyák és a Láncfűrész.

 

 

Oscar-díjasok és - jelöltek

Ausztrália első animációs rövidfilmes Oscar-díját Bruce Petty Leisure című filmje szerezte meg 1976-ban, mely a szabadidő kultúrtörténetét mutatja be. 2003-ban Adam Elliot sötét humorú gyurmaanimációja, a Harvie Krumpetnyerte el az arany szobrocskát, mely egy Tourette-szindrómás lengyel emigráns életéről szól. 2011-ben nyert ismét Oscart ausztrál animációs rövidfilm: Shaun Tan és Andrew Ruhemann 15 perces
3D
animációja, az elgépiesedett világban felbukkanó furcsa lényről szóló The Lost Thing. További kiemelendő alkotás a 2004-es Birthday Boy, melyet a dél-koreai születésű Sejong Park ausztrál tanulóévei alatt készített. Annecy-ban a Legjobb elsőfilmnek járó díjjal és BAFTA-díjjal jutalmaztak, és bekerült az Oscar-jelöltek közé is a koreai háború idején játszódó történet, melyben egy szülinapos kisfiú csomagot kap. Különleges darab Anthony Lucas The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello címmel készült 26 perces viktoriánus steampunk sci-fije. Az indonéz árnyékanimációs technikát indusztriális látványvilággal és némi korhű romantikával ötvöző horrormese 2005-ben Annecy-ban nagydíjat nyert és Oscar-díjra is jelölték.

 

Női animátorok

A KAFF ausztrál programjában fontos szerep jut a női alkotóknak is. A kilencvenes évek hét legjobb ausztrál női animációját mutatja be a fesztivál. Wendy Chandler, Jill Carter Hansen, Sarah Watt, Lucinda Clutterbuck, Susan Earl, Antoinette Starkiewicz és Lee Whitmore számos fesztiválon elismert, érzékeny és humoros művei fontos női témákról éppúgy mesélnek, mint spirituális odüsszeiáról, a kipusztult erszényes farkasról, a szexuális forradalom valódi okáról vagy a zsémbes öreg nénit elraboló űrlényekről.

 

 

Válogatás a MIAF legjobb animációiból

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál a legfrissebb ausztrál animációs rövidfilmek legjavát, 18 rövid animációt is bemutat a nagy múltú Melbourne-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (MIAF) igazgatója, Malcolm Turner válogatásában.

 

 

Grendel Grendel Grendel

Az első ausztrál 3D animációt Slip Slop Slap címmel Alexander Stitt készítette 1983-ban, a Grendel Grendel Grendel alkotója, mely utóbbit az idei KAFF közönsége is láthatja majd. Az 1981-ben készült másfél órás mese az ősi Beowulf-történetet meséli el, ám a Monty Python-filmeket idéző stílusban. A magányos és filozófikus alkatú szörny az emberiség butaságán lamentál, időnként felfalva egy-egy képviselőjét.