Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-05-21

Németország duális képzési rendszere nagy csodálatnak örvend világszerte

Németországi útja során Ivanka Trump, Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének lánya és asszisztense meglátogatta a Siemens berlini képzési központját. Ivanka Trump, akit a Siemens AG elnök-vezérigazgatója, Joe Kaeser kísért, diákokkal és oktatókkal beszélt a létesítményben, hogy többet tudjon meg Németország duális képzési rendszeréről. Ivanka Trump látogatására a márciusban a szakképzésről és a munkaerő fejlesztéséről a Fehér Házban tartott kerekasztalos beszélgetést követően került sor, amelynek házigazdája Angela Merkel német kancellárral együtt Ivanka Trump volt. Joe Kaeser, aki egyike volt az esemény résztvevőinek, kötelezettségvállalásokat tett Trump elnök felé az eseményen az Egyesült Államok munkaerő-fejlesztésével kapcsolatban; többek között azt vállalta, hogy élére áll egy olyan iparági erőfeszítésnek, amely a duális rendszerű képzés jelentős kiterjesztését célozza az Egyesült Államokban.

„Németország duális képzési rendszere nagy csodálatnak örvend világszerte és a „Made in Germany” termékek kiváló hírneve sok szállal kapcsolódik ehhez. A Siemens képzési rendszere a  duális rendszert (a) világszerte működtetett több mint 400 gyáregységünk globális hálózatával ötvözi” - jelentette ki Joe Kaeser, a Siemens elnök-vezérigazgatója. „Nagyon örülünk Ivanka Trump látogatásának és üdvözöljük érdeklődését, valamint azt, hogy többet szeretne megtudni a gyakorlat orientált képzési rendszerünkről, amely már 125 éve bizonyítja értékét és a Siemens berlini Nemzetközi Képzési Központjából terjedt el.”

Világszerte 12.000 fiatal – közülünk több mint 9.000 Németországban – vesz részt jelenleg a Siemensnél gyakornoki vagy duális rendszerű képzési programban, amely az iparvállalatot az ilyen programok egyik legnagyobb működtetőjévé teszi. A német modell nagy sikerének köszönhetően a Siemens egyre nagyobb mértékben nyújt duális képzést – amely az elméletet a gyakorlattal ötvözi – Németországon kívül, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Dél-Afrikában, Indiában és az Egyesült Királyságban élő fiataloknak. A Siemens jelenleg 20 országban működtet képzési programokat.

E programok kereskedelmi és mindenekelőtt széleskörű műszaki területen kínálnak oktatást például a mechatronika, informatika, elektronika és a műszaki terméktervezés területén. A tanfolyamok anyagát célzott módon, folyamatosan frissítjük, hogy a fiatalokat felkészítsük például a digitalizáció által támasztott kihívásokra. Ambiciózus gépi forgácsolók például most már azt is tanulják, hogyan kell
3D
nyomtatókat kezelni.

Vállalatunk munkavállalóinak továbbképzése is elsőrendű prioritást élvez. A 2016-os adóévben a Siemens 270 millió eurót fektetett munkavállalói továbbképzésébe világszerte. Például jelenleg 655.000 munkavállaló alkalmazza a Siemens e-tanulási modulját. A 2016-os adóévben a Siemens Learning Campus – a társaság továbbképzési intézkedésekért felelős vállalati egysége – mintegy 3.300 személyes jelenlétet igénylő szemináriumot szervezett, amelyek egy része többnapos volt. Az ilyen szemináriumok szerte a világon összesen 61.000 résztvevőt vonzottak.

A képzésbe fektetett 240 millió eurót is beleértve, a vállalat így több mint 500 millió eurót költött munkavállalói képzésére és továbbképzésére.