Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-05-21

Fordítva ül a lovon a cég, de a britek szerint ilyen a jövő munkáltatója

Az IT munkaerő megtartása évek óta égető probléma a magyar piacon. A szakemberekért folyó harcban a magyar munkaerőpiacon sem a fizetési csekken álló összeg jelenti majd az egyetlen és mindent ütő „harci eszközt”. Az Abesse Informatikai Zrt. tulajdonos-alapítójaezt felismerve, organikus módon hozott létre egy vállalati modellt, mely működni látszik: 2017-ben a világ egyik legelismertebb és Magyarország meghatározó szervezetfejlesztő tanácsadója, az Investors in People (IIP) stábja is díjjal ismerte ezt el. Az Abesse mégsem a díjban látja a brit akkreditáció lényegét, hanem abban a gondolkodásmódban, amit az IIP foglalt rendszerbe, és ami lehetővé teszi, hogy fordítva üljenek a lovon. Ez a magyaroktól nem lehet meglepő.

Az Abesse „Szervezeti értékek szerinti működés” és „Vezetői gyakorlatok” kategóriákban vehette ma át a Magyarország Legkiválóbb Vállalata címet, amely az Investors in People és a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara közös elismerése. A díj egy komplex szakmai vizsgálat eredménye, alapja az Investors in People 9 kritériumterületből álló standardja. A kiválósággal díjazott vállalatok valamelyik vagy akár mindegyik területen kiemelkedően jó és követendő gyakorlatot mutatnak be, azaz képviselik azokat az üzleti értékeket, melyek a vállalatok és az ország versenyképességére kedvezően hatnak.

Az Investors in People Standard a szervezeti kiválóság etalonja. Megmutatja, hogy a hosszútávon fenntartható sikerhez a szervezet hogyan vezesse, fejlessze és támogassa munkatársait. 25 év tapasztalataira és szigorú értékelési módszertanára építve az Investors in People azokat a korszerű munkáltatói gyakorlatokat, fontos képességeket és eredményes rendszereket foglalja keretbe, melyek a kiemelkedő teljesítményhez szükségesek bármely iparágban.” – mondta Csóti Gábor, az Investors in People ügyvezetője és regisztrált tanácsadója.

 

Átalakulóban van a magyar munkaerőpiac is: a jól működő, értékeken alapuló cégkultúra szerepe nő, és a fizetési csekken álló összeg mellett meghatározó motiváló eszközként jelenik meg a munkavállaló döntési szempontrendszerében. A munkáltatónak olyan munkahelyet kell teremtenie, ahol hasonló értékeket valló emberek együttműködéséből érték születhet. Azonos értékek képviselete alatt nem azt értjük, hogy a folyosó falára kitett magvas gondolatokat mindenki elolvassa, amikor megérkezik. Követni, megélni a jól lefektetett vállalati alapokat a munkáltató motivációs tevékenységének kulcsfeladata.

Az Investors in People minősítés tartalmilag pont erről szól: megmutatja, hogyan építsünk úgy egy értékalapú szervezetet, hogy az leginkább szolgálja az üzleti értékeket és nem mellesleg motiválja a munkatársakat (beleértve a menedzsmentet), fejlessze, elkötelezze, összekösse őket.


Mi a jövőben, a jövőnek élünk, ezért gondoljuk, hogy nem pusztán a díj elnyerése a lényeg. Ez egy adott pillanat, ami azt jelzi, hogy most valamit jól csinálunk. Az igazi kihívás és feladat az, hogy ezeket a jól lefektetett alapokat hogyan visszük tovább és őrizzük meg a következő generáció számára. Így ülünk mi fordítva a lovon: figyelmet szentelve a valós szervezeti értékeknek, energiát fektetve a jövőbe ezzel teremtve szerethető, jó munkahelyet és foglalkoztatva lojális, motivált kollégákat. ” – mondta az elnyert díj kapcsán Németh Zoltán az Abesse Informatikai Zrt. vezérigazgatója

Az IIP elemző folyamatában való részvétel nyitottságot és bátorságot kíván a vállalatok részéről, hiszen hosszú távra kínál megoldást és sokszor az alapok gyökeres változtatását is jelenti. Mindezek ellenére ez a folyamat ad egy olyan tudatos építkezési lehetőséget, melynek az Y-generációs hatásokkal színezett munkaerő hiányos időkben különösen nagy a jelentősége.A tudásintenzív iparágban a legfontosabb sikertényező az alkotni és fejlődni kész munkatársak közössége. Munkatársak, akiket hasonló értékek kapcsolnak össze, és akik saját maguk alakítják és tartják fenn a cég működési kultúráját, a vezetőik pedig partnerként támogatják őket.

Mi a vállalati kohézióban és egységben látjuk a siker titkát. Nem csak az üzlet sikerét, de minden egyes munkavállalónk egyéni sikerét is. Felelősség, hozzáértés, csapatmunka. Elültetni ezeket a szervezeti értékeket a valós, mindennapi munkába, ezek adják az Abesse egyéniségét.” – foglalta össze az Abesse modell lényegét Benedek Lilla, az Abesse HR vezetője.

Természetesen a folyamatos önvizsgálat és audit elengedhetetlen, hogy a siker hosszú távú legyen. Ez a felismerés segítette abban az Abesse-t, hogy a piac kihívásaival tudatosan nézzen szembe és így az elmúlt 2 évben 30-30 %-os létszámbővülést realizáljon.