Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-05-19

A feldolgozó iparágakban működő berendezések esetén folyamatosan nőnek a rugalmasságra, méretezhetőségre, rendelkezésre állásra és biztonságra vonatkozó igények

A Simatic PCS 7 folyamatvezérlő rendszer 9-es verziójával a Siemens új távlatokat nyit a feldolgozó iparágakban tevékenykedő üzemeltetők előtt, és a Digitális Vállalat felé vezető út egy további építőelemét hozza létre. A Simatic PCS 7 folyamatvezérlő rendszer 9-es verziója két új elosztott beviteli/kiviteli vonallal támogatja a Profinetet, a világ vezető ipari
Ethernet
szabványát, lehetővé téve a nagyobb mértékű digitalizálást le egészen a terepi szintig, és kibővített új
szoftver
funkcionalitást kínálva. Az üzemeltetők számára biztosított további előnyök között megemlíthetjük a nagyobb rugalmasságot és komfort fokozatot, a jövőállóságot, valamint a korábbi berendezésekkel való szélesebb körű kompatibilitást.

A feldolgozó iparágakban működő berendezések esetén folyamatosan nőnek a rugalmasságra, méretezhetőségre, rendelkezésre állásra és biztonságra vonatkozó igények. Az olyan berendezéseknél, ahol akár 30 év az elvárt élettartam, létfontosságúak a jövőállósági és beruházás-védelmi szempontok. Összekapcsoló elemként az automatizálás is központi szerepet játszik. A Profinetet, a világ vezető Ethernet szabványát úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a feldolgozó iparágak jövőbeni követelményeihez történő illesztést. A szabvány valós idejű hatékony kommunikációt, a szabványosított automatizálási hálózatok fejlesztéséhez szükséges nyílt szabványokat, biztonság-orientált hírközlési kapcsolatokat és rugalmas, könnyen méretezhető hálózati struktúrákat kínál. A sikeres digitalizálás nagymértékben támaszkodik az egészen a terepi szintig megvalósuló, megbízható kommunikációra. E cél elérése során a Simatic ET 200SP HA új beviteli/kiviteli rendszere révén optimálisan kihasználhatók a Profinetto előnyös tulajdonságai. A kifejezetten a feldolgozó iparágak céljaira kifejlesztett, új beviteli/kiviteli vonalat nagy rendelkezésre állásra tervezték, és közvetlenül használható a terepen egészen a 2-es zónán kívüli részekig. Az alkalmazott védőréteg valamint a - 40°C és 70°C közötti kiterjesztett üzemi hőmérséklet tartomány következtében a bemeneti/kimeneti  rendszer sok esetben használható anélkül, hogy szükség lenne kiegészítő légkondicionálásra.

A kompakt, rendkívül helytakarékos konstrukció ellenére - az új modul szélessége több mint a felére csökkent - akár 16 csatorna működését is lehetővé teszi. A fejegységenkénti vagy állomásonkénti modulok száma 12-ről 56-ra nőtt, ami csaknem 900 BE/KI jelzésnek feleI meg a korábbi 96-tal szemben (amikor 8-csatornás modulokat alkalmaztak). Egy további előny a következetesen moduláris és rugalmas struktúra, lehetővé téve a modulok működés közben történő "forró cseréjét" (kikapcsolás nélküli cseréjét) az úgynevezett "csere üzemmódban". A Simatic ET 200SP HA állomások egyszerűen és gyorsan bővíthetők a változó követelményeknek megfelelően, mivel az állandó huzalozás és az egységes sorozatkapcsok használata révén szabványosított struktúrájú vezérlőszekrények alkalmazhatók. Az eredmény: kisebb tervezési, szerelési és üzembe helyezési költségek.

A Simatic kompakt terepi egység (Compact Field Unit: CFU) új lehetőségeket kínál a terepi eszközök integrálására. A Profineten keresztül csatlakoztatott terepi elosztóegység képes túllépni a hagyományos BE/KI koncepciók korlátain, rugalmas struktúrákkal párosított következetes decentralizációt biztosítva. A Simatic CFU a 4-20 mA technológia jól ismert egyszerű kezelhetőségét a terepi busz technológia előnyeivel kombinálja, így egy kimutathatóan egyszerűbb elosztott beviteli/kiviteli struktúrát kapunk. A rendezőszekrények és a több-erű főkábelek hamarosan a korábbi állapotot leíró könyvekbe száműzhetők, mivel a Simatic CFU elosztott telepítése révén jelentős megtakarítás érhető el a kábelek és a csatlakozó végpontok tekintetében. Ez viszont jelentősen csökkenti a tervezési és dokumentálási munkák mennyiségét.

Ha például egy új terepi eszközt kell csatlakoztatni, a Simatic CFU automatikusan inicializálja az adott készüléket, valamint gyorsan és egyszerűen beilleszti azt a folyamatvezérlő rendszerbe. Míg ez a fajta eljárás jelenleg mintegy 30 percet vesz igénybe, a jövőben 60 másodpercnél hamarabb is elvégezhető lesz. Ugyanez a forgatókönyv lehet érvényes egy rendszeren belül előforduló klasszikus hiba esetén is, például amikor egy hibás terepi eszköz a termelés leállását eredményezné. A rugalmas (Plug&Produce: dugd be és gyárts) termelési eszköz a készülék egyszerű, hatékony, megbízható és üzemzavarmentes integrálását eredményezi. A terepi eszközöket még a nem speciálisan képzett dolgozók is könnyen és biztonságosan kicserélhetik. A Simatic CFU-t tökéletesen a feldolgozó iparágak igényeire szabták, és az egység a terepi digitalizálás lenyűgöző példája. A 8 PROFIBUS PA végberendezéshez 8 további különálló (diszkrét) BE/KI csatorna áll rendelkezésre, amelyek mindegyikét a szoftver szabadon konfigurálhatja digitális bemenetként (DI) vagy digitális kimenetként (DO). A masszív burkolat megbízható védelmet biztosít az időjárási viszontagságok és bármiféle nem tervezett külső hatás ellen.

A Simatic PCS 7 9.0 változata kiterjedt szoftverújításokat is tartalmaz, amelyek nagyobb termelékenységet és rugalmasságot kínálnak az üzemeltetők és a karbantartó személyzet számára. Az innovációk közé tartozik a terepi készülékek még hatékonyabb üzembe helyezése és menedzselése mobil technológia segítségével, a Simatic PDM egységet (folyamat- és eszközkezelőt) használva. Ez az intelligens terepi készülékek és komponensek tervezésére, paraméterezésére, üzembe helyezésére, diagnosztizálására és karbantartására szolgáló univerzális eszköz átfogó támogatást biztosít a Profinet alkalmazásához.

A Simatic Batch szoftver most új funkciókat is tartalmaz, amelyek még nagyobb rugalmasságot kínálnak a kötegelt (szakaszos) eljárások tervezése esetén. A hasznos változtatások között megemlíthetjük a
web
kliensek szélesebb körű támogatását, amelyek már a Simatic Batch szoftvernél is alkalmazhatók.

Annak érdekében, hogy egyszerűsítsék a telepített
hardver
és szoftver komponensek adminisztrálását és kezelését, a Simatic kezelőpultot is korszerűsítették a 9.0 verzióban.

A Simatic PCS 7 folyamatvezérlő rendszer 9-es verziójával a Siemens új távlatokat nyit a feldolgozó iparágakban tevékenykedő üzemeltetők előtt. Ez a Siemens számára újabb jelentős előrelépést jelent a digitalizálás irányában. A Simatic PCS 7 folyamatvezérlő rendszer 9-es verziója két új elosztott beviteli/kiviteli vonallal támogatja a Profinetet, a világ vezető ipari Ethernet szabványát, lehetővé téve a nagyobb mértékű digitalizálást le egészen a terepi szintig, és a szoftver újítások egész skáláját kínálva.