Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Multimédiás partnerünk a HTC
www.benq.hu
www.csokoladia.hu
www.cloudmanager.hu
Számítástechnika
sulaki - 2017-05-19

Innovációs Díjat nyert a japán abroncsgyártó Hannoverben

Mesterséges intelligenciát használó technológiával nyerte el az „Év Gumiabroncs Gyártási Innovációja Díjat” a Bridgestone. Az új, digitális technológia azt teszi lehetővé, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező kollégák szakmai ismereteit a fiatalabb kollégák is alkalmazni és használni tudják munkájuk során. Az eljárást a világon először tatabányai gyárában, valamint új oroszországi üzemében vezette be a Bridgestone. A vállalat képviselői Hannoverben, a Gumiabroncs Technológiai Expón vehették át a rangos szakmai elismerést.

 

Az EXAMATION a Bridgestone egy olyan új, a gumiabroncsgyártásban alkalmazott, mesterséges intelligenciára épülő digitális technológiája, amely könnyebbé és gyorsabbá teszi a munkatársak között a gyártási folyamaton belüli információcserét és a tapasztalatok átadását. A rendszer a készülő gumiabroncsok minőségét 480 ponton méri szenzorokkal, és adatelemzési technológiákkal vizsgálja annak érdekében, hogy a gumiabroncsok gyártása gyors, pontos és kiváló minőségű legyen.

 

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezetője a díj kapcsán elmondta: „Rendkívül büszkék vagyunk, hogy az EXAMATION technológiával kivívtuk ezt a rangos elismerést. Hisszük, hogy az infokommunikációs (ICT) technológiánk és a gyártási rendszerhez használt mesterséges intelligencia kombinációja nagy előnyökkel jár majd. Nagyon megtisztelő a tatabányai gyáregység számára, hogy az elsők között lehetett a bevezetésben”.

 

Shunichi Yamazaki, a Japán Intelligens Járműkutató Intézet elnöke a zsűri tagjaként kiemelte: „Japánban a magasan képzett mérnökök nagy része mára elérte a nyugdíjkorhatárt és kihívást jelent az évek során felhalmozódott tudást tökéletesen átadni a fiatal kollégák számára. A Bridgestone által kínált megoldás egy hasznos helyettesítő eszköz, amely hatékonyan tudja kiküszöbölni az emberi mulasztásokat, egyúttal növeli a hatékonyságot és a termékek minőségét. A rendszer nem kevesebb, mint 480 ponton méri a minőséggel kapcsolatos adatokat szenzorok segítségével, és valós idejű automatizált ellenőrzést végez a mesterséges intelligencia használatával, hogy a gumiabroncsot optimális körülmények között szereljék össze. Várható, hogy ez a típusú technológia korszakalkotó lesz valamennyi iparágban.”

 

A Bridgestone immár hatodik alkalommal szerez elismerést a gumiabroncsgyártásban alkalmazott innovatív technológiájával a díj 2008-as megalapítása óta. A gyártó már az első évben és 2016-ban is megkapta az év gumiabroncs gyártója díjat, amelyet 2012-ben az érintkezési felületi információérzékelő technológiáért (CAIS), 2013-ban pedig az „ologic”, vagyis csökkentett gördülési ellenállásért, és még ugyanebben az évben a fenntartható abroncsgyártásért tett erőfeszítésekért is elnyert már.

 

Nem ez az egyetlen elismerés azonban, amelyet a Bridgestone a közelmúltban kapott. A cég legmodernebb, Tatabányán gyártott DriveGuard abroncsa ugyanis nemrég nyerte el a REIFEN Essen Innovációs Díját, valamint az Auto Express „Év Terméke” díját is a “Technológiák és Termékek” kategóriában.