Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-05-19

A Sinamics S210 funkciókészlete a motortengelyek nagy dinamikájú szabályozására összpontosít

A Sinamics S210 inverterrel, melyet kifejezetten az újonnan fejlesztett Simotics S-1FK2 motorokhoz történő alkalmazásra szántak, a Siemens 50 … 750 Wattig terjedő, öt teljesítményosztállyal rendelkező, új szervohajtás rendszert kínál. Az inverterek beépített biztonsági funkciókkal rendelkeznek és gyors projektálást tesznek lehetővé. A fölé rendelt vezérléshez kapcsolódás Profinet-tel történik, az egyszerű üzembe helyezés pedig webszerveres és egygombos beállítású. A Simotics szervomotorokkal kis terhek erős dinamikával, a közepes és nagy terhek pedig igen pontosan mozgathatók.  A motoroknak az inverterre csatlakoztatása egykábeles csatlakoztatással (OCC) történik. Az alkalmazások súlypontjai elsősorban a csomagolóipar, anyagmozgatás gépei – pl. Pick & Place, fa- és kerámiafeldolgozás, illetve digitális nyomtatás.

A Sinamics S210 funkciókészlete a motortengelyek nagy dinamikájú szabályozására összpontosít. Ennek során a csatlakoztatott vezérlés – pl. a Simatic S7-1500, illetve S7-1500T – kiterjedt mozgásvezérlő funkciókészletével magához vonja a kapcsolódó hajtott tengelyek teljes körű pozícionáló funkcióit. Az inverter üzembe helyezése teljes egészében integrált
webszerver
útján történik. Az egygombos beállítással elvégezhető a szabályozási paraméterek automatizálása, melynek során a rákapcsolódó mechanika viselkedését különböző dinamikalépcsőkben veszik figyelembe.

A beépített biztonsági funkciókhoz tartoznak: STO (Safe Torque Off) és SS1 (Safe Stop 1). Mindkettő vezérelhető a PROFIsafe újtán, az STO pedig külön kapcsok útján is. További funkciók állnak előkészítés alatt. A szervomotorok a Sinamics S210 gyors érzékelésével és intelligens szabályozó algoritmusaival együttműködve kiemelkedő minőségű jeladó rendszert képeznek, és a motorok csekély tehetetlenségéből és magas túlterhelhetőségéből származó kombináció igen nagy dinamikatartományt és pontosságot biztosít. A 2017. április végi Hannoveri Vásáron a Siemens  20, 30 és 40 mm tengelymagasságú megfelelő motorokat mutat be.

A Simotics S-1FK2 motorok OCC útján történő inverterre csatlakoztatása során az erősáramú erek, a jeladók jelei és a fékek egyetlen, különösen vékony, mindössze 9 mm átmérőjű vezetékbe és egyetlen csatlakozódugóba vannak összefogva. Igen csekély keresztmetszete folytán az OCC kábel vékonyabb, könnyebb és flexibilisebb, mint az eddigi erősáramú kábelek, ami a fektetést egyszerűsíti. Energialánc-kábel alkalmazásokhoz is létezik egy kompakt, egykábeles vezeték, melynek hajlítási sugara csaknem felére csökken a hagyományos energialánc-kábelekhez képest. A csatlakozódugasz 25 mm magasságú, könnyen kezelhető, elfordítható és mégis robosztus. Az inverteren a kábelezés ugyancsak egyszerű, a felhasználóbarát,