Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2017-04-20

2013-ban rendezték meg először a Lexus formatervezési versenyét

A Lexus az elmúlt években formabontó, futurisztikus formatervű, jövőbemutató technológiákkal teletűzdelt modelljei révén értékesítéseit világszerte látványosan növelő Lexus által meghirdetett formatervezési díjra, amelynek a YET, azaz az Ugyanakkor volt a témaköre, 63 országból összesen 1152 nevezés érkezett.

 

2013-ban rendezték meg először a Lexus formatervezési versenyét, amelynek célja, hogy teret biztosítson a világ feltörekvő, tehetséges tervezőinek és alkotóinak. A Nagydíj nyertesét egy elit dizájnerekből összeállított kreatív zsűri választotta ki, miután a négy, prototípust készítő győztes bemutatta nekik, milyen eredeti és innovatív szemlélettel valósították meg elképzelésükben a ‘YET’ filozófiát. Az utóbbi időben maga is számos neves nemzetközi dizájn elismerést bezsebelő japán luxus autómárka, a Lexus által meghirdetett 2017-es Lexus Design Award formatervezési verseny nagydíját Hiroto Yoshizoe ‘Pixel’ című pályázata nyerte, ám összesen 12 pályamű prototípusának legyártásáról született döntés.

 

“A Lexus Design Award mindig hű képet ad arról, mi foglalkoztatja leginkább a fiatal tervezők fantáziáját, és hogy szerintük mi jelenti napjaink dizájnjában a legfontosabb kihívásokat és a legérdekesebb lehetőségeket. Ám az idei megmérettetésre érkezett beadványok minden eddiginél sokoldalúbb és minőségibb ötleteket vonultattak fel. Nagyon nehéz feladat volt kiválasztani közülük a tizenkét legjobbat, majd pedig azt a négyet, amelyekből prototípus készülhet – nem beszélve a Nagydíj nyerteséről, még ha e kiválasztási folyamat minden egyes fázisa élvezetes és izgalmas vitát is szült.” – avat be Alice Rawsthorn dizájn-kommentátor, a 2017-es Lexus Design Award zsűritagja.

 

“Mind a négy prototípus-győztes bonyolult és fontos problémákra kereste a választ, olyan témakörökben, mint a menekültek és a hajlék nélkül élők sorsa, az épületek környezettudatosságának vonzó és költői módon történő megvalósítása, a hagyományos kézművesség és a legmodernebb technológiák fúziója, vagy éppen a gyerekek ösztönzése arra, hogy hangszereket készítsenek, és játsszanak is azokon. A kérdésekre adott válaszok pedig eklektikusak és igen eredetiek, és bár minden döntős hű maradt az eredeti ‘Yet’ témakörhöz, ötleteik mégis hatalmas képzeletről, sokoldalúságról és kitartásról árulkodnak.” – teszi hozzá Rawsthorn.

A fődíjat megnyerő Hiroto Yoshizoe a Musashino Művészeti Egyetemen szerzett diplomát. Jelenleg Tokióban él, art directori és dizájneri munkákat végez kereskedelmi létesítmények tértervezőjeként. Központi témája a térben történő változás, a mozgás és az idő értelmezéséből eredő formatervezés modern és analóg megközelítésben. „PLANTS-SKIN” munkája díjat nyert a 2016-os Lexus Design Award versenyen.

A PIXEL olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a fény és az árnyék létezését teljes tudatossággal tapasztaljuk meg. Az eszköz a látogatók körvonalát használja fel az optikai effektek skálájának létrehozásához. Az ismételt belső visszaverődés által a bevitt képeket négyzet alakú outputokká átlagolja. A fény és az árnyék tiszta, érzékeny formává történő átalakítása által gyönyörű, fundamentális jelenség érzékelésében lehet részünk. A dizájn határvonalat hoz létre a két ellentétes elem közötti; ekkor a két elem rezonál egymásra, és ez a szemlélőt is megmozdítja. A szemlélő azt fogja látni, hogy a kontrasztok ténylegesen egybefonódnak. Fény és Árnyék, belül és kívül, az egyik és a másik oldalon – a képernyő, amely e két ellentét között létezik, olyan eszköz lehet, amely kettéoszt, átalakít és „összeköt” egyazon pillanatban. A Lexus Design Award versenyen Hiroto Yoshizoe mentora a Snarkitecture volt.