Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-04-15

A Hirebotics azért döntött a Universal Robots által gyártott robotok alkalmazása mellett, mert a bennük rejlő biztonság lehetővé teszi a dolgozókkal történő közös munkavégzést...

Vajon milyen lenne, ha egy vállalatnak ugyanazt az árat kellene megfizetnie az automatizálásért, mint amit egy ideiglenes alkalmazottnak teljesít? Mi történne, ha csak a munkaórák számát kellene megtérítenie, induló és egyéb fix költségek nélkül?

Mai hiperkompetitív, globális világunkban minden gyártó - a minőség fenntartása mellett - növelni szeretné teljesítményét, mindezt változatlan hatékonysággal párosítva. Az automatizálás választ nyújthat e kihívásra, azonban a legtöbb vállalat nem él ennek lehetőségével, különösen a kis- és középvállalkozások. Az okok, kifogások sokfélék; a költségek magasba szökésétől való félelem gyakran felülmúlja a lemaradástól való aggodalmat; az automatizálás bevezetése költséges lehet; további munkaerő felvétele és betanítása szükséges; egy automatizálási rendszer tervezése és implementálása nehézséget okozhat. Még abban az esetben is, amikor pontosan meghatározható az automatizáció pozitív hatása a termelésre és a minőségre vonatkozóan, a folyamat időigényes, és gondos vizsgálatot igényel. Mindezen akadályok meggátolhatják a vállalatokat abban, hogy egy döntő lépést tegyenek versenyképességük növelése felé.

Az amerikai Hirebotics cég megszünteti ezen akadályokat. A dán Universal Robots által gyártott együttműködő robotokat ideiglenes „alkalmazottként“ kínálva a gyártási folyamotok hatékonyabbá tételére fókuszál. A kobotok (kollaboratív robotok) különböző feladatok elvégzésére alkalmasak úgy, mint például fémlemez megmunkálása, csomagolás, összeszerelés stb. Mindemellett a moduláris megközelítés lehetővé teszi a robotok gyors telepítését. A Hirebotics az első robotok üzembe helyezésétől kezdve a munkafolyamat véglegesítéséig végigkíséri ügyfeleit. A UR robotok egy felhőalapú alkalmazás segítségével csatlakoznak a vállalat rendszeréhez, akik így képesek élőben figyelni működésüket és visszajelzést - a robot által gyűjtött adatokat - küldeni olyan a felhasználó számára a gyártásra és minőségre vonatkozóan. A Hirebotics szakértői a munka helyszínét is meglátogatják és segítik az üzemeltető csoport munkáját: közösen megvizsgálják az adott gyártási folyamatot és meghatározzák azon területeket, ahol az automatizáció a legnagyobb hatást tudja kifejteni és képes segíteni a gyártót a versenyképesség növelésében. A vállalat egy átfogó automatizálási megoldást nyújt a Universal Robots robotjainak segítségével, azokat 24 órában megfigyelés alatt tartja, mindezt olyan költségek mellett, mintha egy dolgozó végezné el a feladatot.

A Hirebotics azért döntött a Universal Robots által gyártott robotok alkalmazása mellett, mert a bennük rejlő biztonság lehetővé teszi a dolgozókkal történő közös munkavégzést, személyi sérülést nem okozva. „Kutatások kimutatták, hogy az ember és robot közti együttműködés általánosságban nagyobb termelékenységhez vezet, mintha külön-külön történne a munkavégzés. Ennek oka egyszerű: mind a robot, mind az ember esetében azon tulajdonságokat emeljük ki, amelyben kiválóak.” – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots közép-kelet-európai igazgatója. – „Míg az emberek kitűnően végeznek kognitív feladatokat, vagy olyan műveleteket, amelyekhez kézügyesség vagy képzelőerő szükséges, addig a robotok zseniálisak a monoton, ismétlődő, nagy precizitást igénylő feladatokban. Az együttműködésnek köszönhetően a dolgozók elégedettebbek lesznek, és ismerjük be, hogy egy robot sosem fogja megunni a rábízott teendőt.

A munkanapot hosszabbra nyújtva, a robotok megtervezése úgy is lehetséges, hogy azok feladataikat éjjel, őrizetlenül végezzék, ezáltal további produktív munkát folytatva nap, mint nap. A Hirebotics valós idejű betekintést enged az ügyfelek gyárainak, és a Universal Robots robotjainak működésébe, lehetőséget biztosítva arra, hogy korrekciókat végezzenek a folyamaton.