Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-04-11

A digitális alállomás technológia javítja a viharvédelmi program kritikus elemének számító áramellátás megbízhatóságát

Az ABB sikeresen befejezte New York egyik kulcsfontosságú alállomásának nagyarányú korszerűsítését. Az egyik vezető közüzemi céggel, a Con Edisonnal együttműködésben kivitelezett felújítás során számos hagyományos energetikai berendezést digitális technológiával váltottak ki.  Az átviteli hálózatra kapcsolódó alállomás – amely a maga nemében a legnagyobbak közé tartozik az USA-ban – fogyasztók százezreit látja el villamos árammal Alsó-Manhattanben.

 

A „Sandy” névre keresztelt 2012-es hurrikánt kísérő áradás jelentős károkat és kiterjedt áramszünetet okozott. A természeti katasztrófa óta a Con Edison jelentős beruházásokat hajtott végre, hogy megnövelje energetikai infrastruktúrájának védelmét. A beruházásoknak köszönhetően megerősítették az alállomásokat védő külső falakat, a kapukat és az árvízvédelmi falakat is.

 

Az új konstrukciójú, moduláris felépítésű, 420 kilovoltos (420 kV) PASS-rendszerű (Plug and Switch System) hibrid kapcsolóberendezés telepítési szintje több mint 10 méterrel lesz az alállomás eredeti szintje felett, ami jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy a ciklonokat kísérő áradás ne tehessen benne kárt. Az 50%-os helymegtakarítást garantáló innovatív PASS rendszer olyan speciális forgó átvezetőkkel készül, amelyek jelentősen megkönnyítik a szállítást és a szerelést. A viharvédelmi intézkedések és a villamosenergia-hálózat rugalmasságát növelő fejlesztések várhatóan javítják az áramellátás megbízhatóságát, és csökkentik az áramkimaradások gyakoriságát. Az ABB által kivitelezett digitális korszerűsítés során a réz vezérlőkábelek több mint 80%-a korszerűtlennek minősült, ezért azokat kevesebb, de korszerű száloptikai kábelekkel váltották ki.

 

„Ezen kritikus alállomás digitális átalakítása és a létesítmények időjárás elleni védelmét megerősítő intézkedések növelni fogják a villamosenergia-hálózat rugalmasságát, és megbízhatóbbá teszik a manhattani fogyasztók áramellátását” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójának vezetője. „A villamosenergia-hálózat digitalizálása az egyik fő elemét alkotja a Next Level stratégiánknak is, amivel elköteleztük magunkat amellett, hogy vevőinket a legkorszerűbb technológiák szállításával segítsük a digitalizálás térnyerése érdekében.”

 

A Con Edison IEC 61850-alapú nyílt kommunikációs rendszerek melletti elkötelezettségének köszönhetően most lehetővé vált, hogy az általa üzemeltetett hatalmas rendszert összekössék különféle szállítók már kiépített berendezéseivel és rendszereivel, ami lehetővé teszi a kritikus eszközadatok kinyerését és az üzleti intelligencia bányászatát, ezáltal krízishelyzetekben gyorsabb döntéseket tesz lehetővé. További fontos előnye, hogy elősegíti az áttérést a hagyományos, időalapú karbantartásról az állapotfüggő karbantartásra.

 

„Nagy körültekintést igényelt részünkről, hogy a többszintű, meglévő vezérlőrendszereinkről – amelyek közül néhányat a Sandyt kísérő vihardagály megrongált – átálljunk egy új, automatizált rendszerre. A tervezés, a tesztelés és a telepítés fázisaiban a mérnökeink folyamatos kapcsolatot tartottak az ABB szakembereivel” – mondta Sanjay Bose, a Con Edison central Engineering részlegének vezetője. „A két fél erőfeszítéseink és a részletekre is nagy hangsúlyt fektető együttmunkálkodásának köszönhetően a projekt első fázisát sikerült határidőre, a tervezett költségkereten belül úgy üzembe helyeznünk, hogy közben nem volt sem üzemi kimaradásunk, sem balesetünk.”          

 

A Con Edison az USA egyik legnagyobb, befektetői kézben lévő energetikai cégének, a Consolidated Edison Inc.-nek a leányvállalata. A Consolidated Edison éves árbevétele megközelíti a 13 milliárd dollárt, míg vagyona 47 milliárd dollárra tehető. A közüzemi cég árammal, gázzal és távhővel látja el több mint 3 millió fogyasztóját New Yorkban és a New York államban lévő Westchester megyében.