Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2017-04-07

A Toyota Kutatóintézet (TRI) szakirányú létesítményekkel, egyetemekkel és vállalatokkal együttműködve folytat anyagtudományi kutatást

A Toyota az új generációs energiarendszereihez szükséges anyagok fejlesztését szolgáló projekt hatékonyságát mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével fokozza. Az autózást az elmúlt húsz évben a hibrid technológia révén forradalmasító, 2050-re pedig a hidrogén üzemanyagcellás technológia révén a hidrogén alapú társadalom beköszöntét váró vállalat 35 millió dollárt fektet az anyagtudományi kutatásokba.

 

A Toyota Kutatóintézet (TRI) szakirányú létesítményekkel, egyetemekkel és vállalatokkal együttműködve folytat anyagtudományi kutatást, amelybe körülbelül 35 millió dollárt ruház be a következő négy év során: a fejlett anyagok tervezését és felfedezését célzó projektben a mesterséges intelligencia is fontos szerepet játszik. A program kezdeti célja az anyagtudomány forradalmasítása, valamint az akkumulátorokban és az üzemanyagcella-katalizátorokban felhasználható új, fejlett anyagok azonosítása, amelyek révén közelebb kerülhet a nulla károsanyag-kibocsátású és szénsemleges járművek megjelenése.

 

“A Toyota meggyőződése, hogy a mesterséges intelligencia fontos alaptechnológia, amely számos iparágban komoly előrelépést hozhat. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek segítségével tolhatjuk kijjebb az anyagtudomány határait.” – fogalmaz Eric Krotkov, a TRI tudományos vezetője. “Az anyagkutatás felgyorsítása segít a tiszta energia jövőbeli alapjainak lefektetésében, ezzel pedig a Toyota célkitűzésének megvalósításában, hogy 2050-re globális szinten 90 százalékkal csökkentsük új járműveink átlagos CO-kibocsátását.”

 

A kezdeti kutatási projektekben több neves partner is részt vesz: a Stanford Egyetem, a Massachusetts Műszaki Egyetem, a Michigan Egyetem, a Buffalo Egyetem, a Connecticut Egyetem, valamint az anyagtudományra szakosodott brit Ilika vállalat. A TRI emellett további kutató partnerekkel is tárgyalásokat folytat.

 

“Fantasztikus lehetőség ez arra, hogy óriási mértékben továbbfejlesszük az adatbázisok hasznosítását és a gépi tanulás módszereit az anyagkutatásban.” - véli Jens Norskov, a Stanford Egyetem professzora és a SUNCAT központ igazgatója. “Ez az együttműködés eddig sosem látott hatékonysággal egyesíti az elméletetek, a számítások és a kísérletek eredményeit. Az pedig különösen lelkesítő, hogy az üzemanyagcellák fejlesztése ennyire jövőbe mutató szemlélettel történik.”

 

A kutatás egyesíti a fejlett számítógépes anyagmodellezés módszereit, a kísérleti adatok új forrásait, a gépi tanulás folyamatát és a mesterséges intelligencia lehetőségeit – s mindezt annak érdekében, hogy felgyorsítsa az új anyagok kifejlesztésének folyamatát, ami az eddigi módszerekkel évtizedeket vett igénybe. A különféle kutatási programok egymással párhuzamosan futnak majd, azonosítva a jövő energetikai rendszereihez szükséges anyagokat, és kidolgozva azokat az eszközöket és módszereket, amelyek tovább fokozhatják az új anyagok tervezésének és fejlesztésének ütemét.

 

E célok eléréséhez a TRI következő programokban is részt vesz:

  • Az akkumulátorok és üzemanyagcellák új változatainak és anyagainak kifejlesztése
  • Szélesebb körű projektek a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és az anyaginformatika újszerű alkalmazásának kidolgozására
  • Új, automatikus anyagkutató rendszerek megalkotása, amelyek egyesítik a szimulációt, a gépi tanulást, a mesterséges intelligenciát és/vagy a robotikát
 

Az anyagtudomány a TRI négy legfontosabb kutatási területének egyike. Az intézet 2015-ben kezdte meg működését azzal a célkitűzéssel, hogy továbbfejleszti az autók biztonságát és az automatikus technológiák alkalmazását, javítja mindazok mobilitási lehetőségeit, akik nem vezetnek autót, és segít átültetni a kültéri mobilitási technológiákat a beltéri mobilitási termékekbe.

A Toyota Kutatóintézet

A Toyota Kutatóintézet egy száz százalékban a Toyota Motor North America tulajdonában álló leányvállalat, melynek vezetője Dr. Gill Pratt. A 2015-ben alapított vállalat célja, hogy erősítse a Toyota kutatási szervezetét, és ennek keretében kezdetben négy témán dolgozik:

1) az autók biztonságának javítása

2) növelni azon személyek hozzáférését az autókhoz, akik különben nem tudnak vezetni

3) alkalmazni a Toyota kültéri mobilitási eszközök létrehozását szolgáló szakértelmét a beltéri mobilitási termékek létrehozása érdekében

4) a mesterséges intelligencia és gépi tanulás technikái révén felgyorsítani a tudományos kutatás folyamatát.

A TRI székhelye az USA-ban található, és az intézet további irodákat működtet a kaliforniai Los Altosban, a massachusettsi Cambridge-ben és a michigani Ann Arborban.