Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
sulaki - 2017-04-06

Szívritmusfigyelő ing, okos világítás, elveszíthetetlen kulcscsomó – Néhány ötlet, amellyel akár a Telekom most meghirdetett NB-IoT pályázatán is el lehet indulni

A Magyar Telekom – a Kitchen Budapesttel együttműködésben és az Ericsson hálózati támogatásával - pályázatot hirdet, ahol többek között a közlekedés, utazás, esemény-orientált megoldások, otthoni környezet, illetve a logisztika területéről várnak NarrowBand-IoT (NB-IoT) alapú ötleteket. A pályázatra elsősorban egyetemisták, fejlesztők, mérnökök, közgazdászok, startupok vagy vállalkozások jelentkezését várják. Az érdeklődök június 5-ig egyénileg vagy csapatban nevezhetnek „ötlet” vagy „prototípus” kategóriában attól függően, hogy a találmányuk milyen kidolgozottsági fokon van. A pályázat összdíjazása 1.200.000 Ft.

 

„Az NB-IoT technológia az élet számos területén nyit új lehetőségeket, amelyek kényelmesebbé tehetik az életünket vagy éppen hatékonyabbá a cégek működését. Mostani pályázatunkkal olyan NB-IoT alapú ötleteket keresünk, amelyek értékteremtő terméket vagy szolgáltatást jelenthetnek, és amelyek olyan piaci potenciállal rendelkeznek, hogy akár a Telekom portfóliójában is el tudjuk azokat képzelni” – mondta el a pályázat céljáró Dobó Mátyás, a Magyar Telekom innovációért felelős igazgatója. Hozzátette: „A nyertes pályamunkák prototípusát terveink szerint még idén megépítjük, ehhez a Telekom biztosítja a szükséges feltételeket, technológiai hátteret. A legjobb megoldást szállítóknak a pénzjutalom mellett bemutatkozási lehetőséget is adunk a Magyar Telekom és a Kitchen Budapest vezetői és NB-IoT szakértői előtt. A Telekom partnerprogramjain keresztül akár nemzetközi ismertséget is szerezhetnek az ötletek.”

 

A pályázati feltételekről részletesebb információ elérhető április 10-től a következő oldalon: www.kibu.hu/nbiot/

 

A Narrow Band-IoT egy olyan új, szabványosított mobil technológia, amely a szolgáltatók jelenleg meglevő hálózatain fog futni a dolgok internetére (Internet of Things, IoT) optimalizálva. Egyedülálló képességeinek köszönhetően nagyszámú, olcsó eszköz (szenzor) csatlakoztatható hozzá, beltéren is kiválóan használható, minimális az energiaigénye, továbbá a jelenlegi mobilhálózati lefedettség is lényegesen megnövelhető vele. Utóbbinak köszönhetően olyan területeken is használható, ahol nehéz használható jelerősséget biztosítani (pl. erdős területeken, vízaknában, csatornákban). A hálózatba kapcsolt elemek alacsony sávszélességen kommunikálnak egymással, innen a hálózat elnevezése (NarrowBand=keskeny sáv).

 

Az 5G fele vezető út első szakaszaként a Deutsche Telekom az idei barcelonai Mobil Világkiállításon (Mobile World Congress) jelentette be, hogy folytatja az új, standardizált és költséghatékony NB-IoT technológiai bevezetését és kereskedelmi célú kiterjesztését egész Európában. A Deutsche Telekom NB-IoT szolgáltatásának kereskedelmi indulása 2017 második negyedévében várható Németországban, ugyanakkor az okos mérés, az okos parkolás és eszközkövetés területén már számos pilot van folyamatban a vállalat nagy ügyfeleivel. Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban és Szlovákiában a Deutsche Telekom a már meglévő NB-IoT lefedettséget tervezi tovább bővíteni 2017-ben.

 

Budapesten a Magyar Telekom már tesztel egy olyan technológiát, amely nyilvános parkolók digitalizálására alkalmas a NarrowBand IoT segítségével. Ehhez a parkolóhelyeken olyan szenzorokat kell elhelyezni, amelyek egy NB-IoT modult és áramforrást foglalnak magukba. A szenzor csak akkor ad jelet, ha egy autó beáll az adott parkolóhelyre, akkor a szenzor állapota megváltozik. A szolgáltatás igény szerint olyan applikációval is kiegészíthető, amely az autósoknak segít megtalálni a szabad parkolóhelyeket.