Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-03-25

Szlovéniában a Siemens szakértői csoportja elvégezte a "visszatervezési" feladatot,

Miután a háromdimenziós nyomtatást is beépítette a cég digitális szolgáltatásainak portfóliójába, a Siemens áttörést ért el az iparágban azzal, hogy egy nukleáris erőműben kereskedelmi körülmények között sikeresen telepítették az első, háromdimenziós nyomtatással készült alkatrészt, ami azóta is biztonságosan üzemel. Tekintve a nukleáris szektor szigorú biztonsági és megbízhatósági követelményeit, az adott feladatra való alkalmasság elérése jelentős teljesítmény.

A Szlovéniában található Krško atomerőmű számára gyártott cserealkatrész egy tűzvédelmi szivattyú fémből készült, 108 mm átmérőjű lapátkereke, ami folyamatos forgásban van. A vízszivattyú biztosítja az erőmű tűzvédelmi rendszeréhez szükséges nyomást. Az eredeti lapátkerék az erőmű 1981-ben történt üzembe helyezése óta üzemelt; az egység gyártója már nem aktív tagja az üzleti életnek. Az elavult, nem
OEM
(eredeti berendezésgyártók által készített) alkatrészek esetén különösen előnyös ez a technológia, mivel ezeket az alkatrészeket és a vonatkozó terveket gyakorlatilag lehetetlen megszerezni. Így a technológia lehetővé teszi régóta üzemelő berendezések esetén a további működést, és azt, hogy elérjék vagy - mint Krško esetében - akár túl is szárnyalják várható élettartamukat.

Szlovéniában a Siemens szakértői csoportja elvégezte a "visszatervezési" feladatot, és létrehozta az alkatrész "digitális ikrét". Ezután a cégnek a svédországi Finspång-ban létesített, additív gyártásra szakosodott üzeme speciális
AM
eljárás segítségével előállította az alkatrészt háromdimenziós nyomtató használatával.

"Az additív gyártás és háromdimenziós nyomtatás területén tovább folytatjuk beruházásainkat és élenjáró technológiát megvalósító fejlesztéseinket" - jelentette ki Tim Holt, a Siemens Power Generation Services (Energiatermelési Karbantartások) divízió vezérigazgatója. "A Krško nukleáris erőműben elért eredmény újabb példa arra, milyen hatást gyakorolnak a vállalat adatvezérelt technológiával kapcsolatos képességei és a digitális átalakítás az energetikai iparágra az igazán fontos kérdésekben. A rövidebb átfutási idők és a gyorsabb termelés következtében az additív gyártás optimalizálja az alkatrészek cseréjét és valódi értéket teremt ügyfeleink számára."

A Krško nukleáris erőmű szigorú minőségbiztosítási és biztonsági követelményeinek kielégítése alapos tesztelést tett szükségessé, amit a Krško erőmű üzemviteli csoportjával közösen végeztek. A vizsgálatok célja az volt, hogy garantálják az új, háromdimenziós nyomtatással készült alkatrész biztonságos és megbízható működését. Egy független intézetben végzett további anyagvizsgálatok, valamint a CT vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a háromdimenziós nyomtatással készült alkatrész anyagjellemzői jobbak, mint az eredeti alkatrész esetében.

"Ennek a háromdimenziós nyomtatással készült alkatrésznek a vártnál jobb teljesítménye következtében bízhatunk benne, hogy eszközeinknél elérhetjük a teljes várható élettartamot" - mondta Vinko Planinc, a Krško erőmű karbantartási részlegének vezetője. "A Siemens már az innovációk egész sorát valósította meg ezen a területen, és mivel elkötelezett módon a legújabb, már bizonyított újításokat biztosítja ügyfeleinek, kiváló partner a jelen projekt esetében."

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) biztonság szempontjából a legmagasabb kategóriába sorolja a Krško erőművet a fukushimai katasztrófát követő kiértékelési szempontok szerint. Az erőmű Szlovénia energiaigényének több mint egynegyedét, és a horvátországi szükséglet 15 százalékát fedezi, így létfontosságú létesítmény a régió számára. A Siemens több mint egy évtizedig végzett hatékony módosításokat és nyújtott szerviz szolgáltatásokat az erőmű nem nukleáris részén, ideértve a turbinát, a generátort és a kiegészítő berendezéseket.

A Siemens és a Krško erőmű azt tervezi, hogy folytatja a kutatást és fejlesztést ezen a területen, és igyekszik haladást elérni az olyan alkatrészek tervezése esetén, amelyeket a legnehezebb előállítani hagyományos gyártási technológiák segítségével. Ilyenek például a tökéletesített hűtési megoldással rendelkező könnyűsúlyú szerkezetek.

A Siemens a legkorszerűbb additív gyártási létesítményt üzemelteti Finspång területén, ahol már 2009 óta fejleszti ezt a technológiát. A vállalat széles körben használja az additív gyártási (AM) technológiát prototípusok gyors készítéséhez, valamint ennek alapján sorozat-gyártási megoldásokat vezetett be kisebb üzemanyag-keverő berendezések gyors előállítása és közepes méretű gázturbinák égőfejeinek gyorsjavítása céljából. Az első, 3 dimenziós nyomtatással előállított égő komponens, amely a Siemens egy nagy teljesítményű gázturbinájához készült, 2016 júniusa óta sikeresen üzemel kereskedelmi körülmények között a Cseh Köztársaságban, egy Brno-ban létesített erőműben. Az alkatrész eddig 1.600 ekvivalens üzemórát teljesített sikeresen anélkül, hogy bármiféle kényszerleállást okozott volna. Az ipari gázturbina alkatrészek gyártása esetén a Siemens AM technológia előnyei közé tartozik az átfutási idő mintegy 50 százalékos, és a fejlesztési idő 75 százalékos csökkentése. A Siemens a közelmúltban jelentette be, hogy befejezte a teljes mértékben additív gyártási (AM) technológiával előállított gázturbina lapátok első teljes terhelésű hajtómű vizsgálatait.