Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-03-25

A Magnetom Sempra a Siemens Healthineers új és rendkívül költséghatékony MRI vizsgálóberendezése

A Bécsben március 1 és 5 között rendezett Európai Radiológiai Konferencián (ECR) a Siemens AG egészségügyi divíziója először mutatkozik be az új márkanév – Siemens Healthineers – alatt az alábbi jelmondattal: "Alakítsuk együtt az egészségügy jövőjét". A vállalat stratégiai célja segítséget nyújtani világszerte az egészségügyi szolgáltatók számára ahhoz, hogy megbirkózzanak az aktuális kihívásokkal, és kiváló eredményeket érjenek el a saját környezetükben olyan termékek és megoldások használatával, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik a költségeket. A szabványosított munkafolyamatoknak és a speciális szolgáltatási csomagoknak köszönhetően a Siemens Healthineers biztos költségvetési alapokat kínál a radiológiai intézmények számára, támogatva azok sikeres fejlődését.

Ennek megfelelően a Siemens Healthineers a computer tomográfia teljesen új platformját állította ki, amely minden felhasználó igényét kielégíti, és javítja az ügyfelek versenypozícióját. A Somatom go. platformra támaszkodva a Siemens Healthineers a szkennerek két változatát kínálja. A 32-szeletes Somatom go.Now különösen megfelelő azon radiológiai szolgáltatók számára, akik egy új CT osztályt kívánnak létrehozni. A Somatom go.Up nagyobb detektorral van felszerelve, a szeletek száma pedig elérheti a 64-et. Egyéb előnyök mellett gyorsabb szkennelést tesz lehetővé, ami különösen fontos a tüdő képalkotása során, például rákszűrés alkalmával. Mivel a szkennerek táblagépről vezérelhetők, az egészségügyi személyzetnek nem kell folyamatosan vándorolnia a CT
szkenner
és a vezérlőterem között. A radiográfusok így a páciensekkel maradhatnak a szkennelés előkészítése során. A szoftverrel is nagyobb biztonsággal lehet a képek diagnosztikai minőségét megítélni. Továbbá az összes olyan számítógép hardvert, amit előzőleg a vezérlőteremben helyeztek el, most közvetlenül beépítették a szkenner állványába. Következésképpen a radiológiai szolgáltatóknak többé nincs szükségük külön vezérlőteremre, helyette választhatják a kisebb költségű egy-termes kialakítást. A Somatom go. platform automatizált és szabványosított munkafolyamatai segítik az alapos klinikai eredmények elérését, míg az olyan speciális szolgáltatási csomagok, mint például a Siemens Healthineers integrált "Connect Plan" csomagja, lehetővé teszik a felhasználók számára megbízható költségvetés elkészítését, valamint az általános üzemeltetési költségek csökkentését. Ily módon a rendszer egy további lépés a hatékonyság növelése és a jobb betegellátás irányában.

Versenyképesség és jövedelmezőség a Magnetom Sempra használatával

A Magnetom Sempra a Siemens Healthineers új és rendkívül költséghatékony MRI vizsgálóberendezése. A Magnetom Sempra a Siemens Healthineers Connect Plan csomagjával is elérhető. A szervizelési koncepciónak, alacsony üzemeltetési költségeknek és innovatív technológiáknak köszönhetően a Magnetom Sempra 1.5 Tesla MRI szkenner lehetővé teszi a radiológiai praxisok, klinikák, valamint kis- és közepes méretű kórházak számára egyaránt, hogy jövedelmező módon működjenek, az iparágban tapasztalható növekvő költségoldali nyomás ellenére. Ugyanakkor a szabványosított munkafolyamatok segítségével lehetővé válik az állandó minőség elérése, függetlenül a konkrét felhasználói változattól. A DotGO MRI munkafolyamat technológia támogatja a Magnetom Sempra felhasználókat abban, hogy rugalmasan reagáljanak a páciensek egyedi problémáira, egyúttal szabványosítsák a vizsgálatokat. Úgynevezett Dot (kb. pozicionáló, kijelölő) modulok segítségével történik a munkafolyamatok automatizálása és szabványosítása. Az agyi, gerinc és nagyobb ízületi modulokat a rendszer standard részeként szállítják, és ezek lefedik a tipikus esetek mintegy 75 %-át. Dot modulok speciálisabb vizsgálatok céljára is rendelkezésre állnak, és segítségükkel elkerülhetők a szükségtelen ismételt szkennelések, valamint növelhető a termelékenység. A Magnetom Sempra alkalmazásával az agy teljes vizsgálata - az indítástól a befejezésig - kevesebb, mint tíz perc alatt elvégezhető. Ennek köszönhetően mind a kisebb praxisok, mind a nagyobb kórházak hatékonyabban tudnak működni, ugyanakkor a rövidebb vizsgálati idők miatt javul a páciensek komfortérzete.

Új, Compressed Sensing-en alapuló gyorsító technológia

A Compressed Sensing-en alapuló képalkotási technológia lenyűgöző sebességet tesz lehetővé, előre jelezve az MRI-t használó klinikai gyakorlatban bekövetkező paradigmaváltást. Ezzel a módszerrel az MRI vizsgálatok a korábbi szkennelési idő törtrésze alatt elvégezhetők. Például a szív mozgóképes képalkotó vizsgálata - amely hagyományos módon csaknem hat percet vesz igénybe, többször kell a lélegzetet visszatartani és igen fárasztó a páciensek számára - most akár 25 másodperc alatt elvégezhető teljesen szabad légzési körülmények között az új, Compressed Sensing-en alapuló mozgóképes szívvizsgálati (Cardiac Cine) alkalmazások segítségével. Ezzel az eljárással az aritmiában szenvedő, vagy a lélegzetüket visszatartani képtelen betegek számára is elérhetővé válnak a szív MRI vizsgálatai, amik a szív funkcionális jellemzésének legfontosabb eszközei.

Az új Magnetom Vida1 3-Tesla MRI rendszer bevezetésével a Siemens Healthineers kibővíti a tömörített érzékelésen alapuló alkalmazások skáláját. A dinamikus kontrasztanyag adagolással járó hasi MRI vizsgálatokat bonyolult eljárásokként ismerték, melyek során többször vissza kell tartani a lélegzetet, valamint kritikus fontosságú a kontrasztanyag adagolásának időzítése és a szekvenciák indítása. Ez most egy gombnyomásra aktivizált, szabad légzést lehetővé tevő módszerré vált: A tömörített érzékelésen alapuló Grasp-Vibe vizsgálati eljárás az összes szükséges adatot egyetlen folyamatos futás során gyűjti össze, mindenféle bonyolult időzítés nélkül.

Innovatív, robottal támogatott Artis pheno angiográfiás rendszer

Az Artis pheno rendszert a minimálisan invazív sebészeti eljárások, valamint a beavatkozással járó radiológiai és kardiológiai vizsgálatok céljára fejlesztették ki. A zen40HDR síkpanel detektor és a Gigalix röntgencső révén kiváló képminőséget kapunk ennél a rendszernél. A Siemens Healthineers korábbi rendszereivel összehasonlítva a kétdimenziós képalkotás felbontása négyszer nagyobb a 2k felvételi technológiának köszönhetően. Hasonlóképpen, a test területein akár 15 százalékkal rövidebb szkennelési idők érhetők el, mint az előző Siemens Healthineers rendszerek esetén. Ezt a syngo DynaCT háromdimenziós képalkotás tette lehetővé, ami kevesebb kontrasztanyagot használ az eljárás során. A C-ív 13 centiméterrel szélesebb, a szabad belső átmérője pedig 95,5 centiméter, így több hely áll rendelkezésre az elhízott páciensek kezeléséhez, és minden nehézség nélkül használhatók hosszabb műszerek. A Siemens Healthineers többszörösen dönthető vizsgálóasztalát is úgy tervezték, hogy akár 280 kilogramm súlyú pácienseket elbírjon. Az Artis pheno robotszerű konstrukciója rugalmas izocentrikus használatot tesz lehetővé, így gyakorlatilag bármilyen szögből meg tudja jeleníteni a test megcélzott területét. A mikrobák ellen védő bevonatának és az egyedi tisztítási útmutatónak (CleanGuide) köszönhetően a rendszer támogatja a kórházban szükséges higiéniás feltételek hatékony biztosítását. Számos kiegészítő opcionális alkalmazás-csomag áll rendelkezésre, amelyekkel komplex esetek előfordulása esetén is kielégíthetők az ügyfél igényei. Például a syngo DynaCT Large Volume  használatával akár tíz csigolya három-dimenziós képe is megjeleníthető, ami nagyobb áttekintést biztosít a gerincfúziós eljárások során. A syngo DynaCT 360 használatával az Artis pheno-nak csak hat másodpercre van szüksége például a máj vagy a tüdő nagyméretű képének előállításához, ideértve a daganat és a hozzá vezető véredények anatómiáját. Ez hatékony támogatást biztosít transzarteriális) kemoembolizációs eljárások esetén.

A kibővített PEPconnect platform révén az ügyfelek hozzáférhetnek az oktatási anyagokhoz

Az oktatás és szakmai fejlődés is fontos tényezője a betegek maximális elégedettségi szintjének, a legjobb klinikai eredmények elérésének, valamint az optimalizált munkafolyamatok megvalósításának. Az orvosi képalkotás témakörében a Siemens Healthineers mintegy 1.000 új oktató modullal bővítette PEPconnect  elnevezésű online oktatási platformját. Az orvosok és az egészségügyi technológiában jártas asszisztensek az azonnal alkalmazható PEPconnect platform használatával hozzáférhetnek a hét különböző nyelven (angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, koreai nyelven és japánul) rendelkezésre álló tanfolyamokhoz, amelyek keretében megismerhetik a képalkotással és a minimálisan invazív terápiákkal kapcsolatos Siemens Healthineers rendszereket. Korábban a PEPconnect által kínált oktatási és szakmai fejlődési lehetőségek főként a laboratóriumi diagnosztikára összpontosítottak. A képalkotásra vonatkozó új modulokkal a platform oktató moduljainak száma 7.000-re nőtt.

Ultrahang megoldás a májbetegek és női páciensek számára

Az Acuson S termékcsaládba tartozó, érintővezérlős Helx Evolution ultrahang rendszer egyedi igényekre szabott megoldást kínál, melynek segítségével a klinikai orvosok az egyes májbetegek tényleges állapotához igazíthatják a kezelést az ultrahangos diagnosztika alapján - mindezt egyetlen helyiségben és egy rendszer használatával, közvetlenül a beteg mellett. A fejlett ultrahang alkalmazások kiterjedt portfóliójában megtalálható például a májszöveti rugalmasság  mennyiségi meghatározása a Virtual Touch kvantifikáció használatával, az eSieFusion több-modalitású képalkotás, amelynél a CT vagy MRT képadatokat egyesítik a valós idejű beavatkozás során, valamint a Cadence  kontrasztanyagos képalkotási technológia a májkárosodások körülhatárolása céljából. E technológiák együttműködése révén bővíthető azon klinikai információk köre, melyek ahhoz szükségesek, hogy a kezelést a májbeteg aktuális állapotához illesszék. A személyre szabott máj-ultrahang eljárást egy gyors, kevésbé stresszes és minimálisan invazív speciális májfibrózis (ELF) vizsgálat segíti, javítva mind a munkafolyamat, mind a betegellátás minőségét. A Siemens Healthineers három szérum biomarkert összekapcsoló ELF vérvizsgálatáról kimutatták, hogy összefügg a májbiopszia révén meghatározott májfibrózis szintjével.

Az egyes adatok szabványosítását és a munkafolyamat hatékonysági paramétereit a háromdimenziós, teljes mell ultrahang megoldás segítségével lehet tökéletesíteni; ennek része az Acuson S2000 Automatikus Emlő Térfogat Szkenner (ABVS) és a Syngo ultrahangos emlőelemző szoftver. Ez a több alkotóelemből álló rendszer egyesíti a kétdimenziós kézi és háromdimenziós automatizált teljes ultrahangos emlő-vizsgálat előnyeit az olyan fejlett technológiák képességeivel, mint például a Virtual Touch szöveti rugalmasság észlelő képalkotása, ami a szövetben levő deformációk vizuális megjelenítése, és az intelligens munkafolyamat megoldások, ideértve a több-modalitású ellenőrzést. Ily módon a Siemens Healthineers átfogó ultrahangos megoldást kínál a nőgyógyászati problémák meghatározása és a születést megelőző diagnosztika céljára.

1 A Magnetom Vida még 510(k) engedélyre vár. A termék még fejlesztés alatt áll, és kereskedelmi forgalomban nem kapható. Jövőbeni elérhetősége nem garantálható.