Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Multimédiás partnerünk a HTC
www.benq.hu
www.csokoladia.hu
www.cloudmanager.hu
Szórakozás
sulaki - 2017-03-19

A Városligeti-tavon, a műjégpálya területén rendezik meg a 17. FINA Világbajnokság és az azt követő 17. FINA Masters Világbajnokság szinkronúszó-versenyeit

A 17. FINA Világbajnokság szinkronúszó-versenyeinek ad majd otthont a Városligeti-tó, mely egyike azoknak a helyszíneknek, ahol a világbajnokságok történetében először, természetes környezetben, csodálatos panoráma előtt mérkőzhetnek meg a versenyzők.

A Városligeti-tavon, a műjégpálya területén rendezik meg a 17. FINA Világbajnokság és az azt követő 17. FINA Masters Világbajnokság szinkronúszó-versenyeit. Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye a nyári világverseny, az eseményt szervező Bp2017 Nonprofit Kft. az ideiglenes létesítmény megépítésekor maximálisan figyelembe vette a szakértői véleményeket.

A 17. FINA Világbajnokság minden idők egyik leglátványosabb sporteseménye lesz, különlegességét Magyarország és Budapest szépségeinek, épített és természeti örökségének, műemlékeinek és kulturális értékeinek köszönheti. A helyszínek kiválasztásának köszönhetően Budapest és Balatonfüred kiemelt turisztikai központjait ismerhetik meg televíziónézők milliói, azt az üzenetet továbbítva a világnak, hogy Magyarország egy csodás hely, a magyar nemzet „vizes nemzet”.

A tavon felépített, a világbajnokság szinkronúszó-versenyeinek helyszínt adó ideiglenes műúszó-medence és lelátó 2017. július 14. és augusztus 14. között működik - csupán ez idő alatt „csökkenti” majd a nyáron csónakázótóként funkcionáló felszín méretét.

A tervezéssel érintett rész a Városliget igen kis hányadát érinti (a Városligeti-tó és az Olaf Palme sétány közötti területről van szó), a zöldfelületet érintő elő- és utómunkálatok a felvonulási területre vonatkoznak (mely jelenleg is részben aszfaltozott terület). Az ideiglenes medence és lelátó, a betonburkolattal bíró tó területén üzemel majd, a zöldfelületi arányok nem változnak az építési munkálatok miatt.

A kivitelezésért felelős cég folyamatosan egyeztet a FŐKERT Nonprofit Zrt.-vel, a terület fa- és növényállományának megvédése érdekében. A létesítmény megvalósításához nincs szükség fák kivágására, az építési és bontási munkálatok során a környék fáinak kalodázása szükséges és elengedhetetlen, ezzel biztosítva a fák törzsének védelmét.

A Városligeti Műjégpálya az elmúlt években, évtizedekben számos rendezvénynek adott otthont így a világeseménynek is, amely a magas színvonalú műszaki megoldásoknak és kivitelezésnek köszönhetően, nem okoz károkat a Városliget érintett területében és élővilágában. A létesítmény elhelyezése a gondos környezeti hatáselemzés és a szakértők véleményének kiértékelését követően történik.

A szinkronúszó medencék technológiáját tekintve - mind a verseny-, mind a bemelegítő-medence - egyedülállónak számítanak majd, előregyártott mobilis vasbeton-lemezek alkotják majd az alapjaikat, amelyeket acélból készült "rudak" tartanak össze.

A munkálatok kavicsos cölöpözéssel indulnak a meglévő talaj megerősítése miatt, a technológia megalkotásánál figyelembe vették a környezetvédelmi szempontokat, a talajvíz-viszonyokat. A medence oldalfalait pedig szintén rozsdamentes acéltáblák alkotják. Miután ez az alap rögzült, a medence vízzáróságát biztosító műanyagot terítik majd le és hegesztik össze a szakemberek. A medence gépészete egy általános medence gépészetével megegyezik, a felfűtése gázkazánnal történik.

A medencét gyártó, a FINA egyik legnagyobb támogatójának és partnerének számító Myrtha Pools valóban mobil megoldásokat alkalmaz, a nagyjából 1 méter magas acélelemekből változatos medencék készülhetnek. A szinkronúszás versenyeihez 3 méter mély medencére van szükség.

A világ negyedik legnagyobb sporteseményének megrendezése komoly költségvetési bevételeket és népszerűség-emelkedést jelent Magyarország és Budapest számára, az érintett nyári hónapokban. A turizmus további lendületet kap, ráadásul az egészséges életmód és a sport fontossága ismét középpontba kerül.