Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Multimédiás partnerünk a HTC
www.benq.hu
www.csokoladia.hu
www.cloudmanager.hu
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-03-19

A Siemens platform lehetővé teszi az energiafelhasználási igények valós időben történő megfigyelését különféle gyártelepeken

Egy felhő alapú hatékony energiagazdálkodási platformnak köszönhetően, amely az adatok nagy mennyiségét használja a fogyasztás optimalizálásához, a Siemens lehetővé tette a fém autóalkatrészeket gyártó Gestamp multinacionális vállalat számára, hogy 14 üzemében akár 15 százalékkal csökkentse az energiafelhasználást. A spanyol vállalat olyan fém autóalkatrészek tervezésére, fejlesztésére és gyártására szakosodott, amelyek révén könnyebb és biztonságosabb járművek állíthatók elő. A cég a Siemenst választotta globális szállítóként e rendszer megvalósításához, hogy optimalizálja energiaszükségleteit egy olyan iparágban, ahol nő az energiafelhasználás szintje. A projekt kezdeti fázisában a Siemens hatékony energiagazdálkodási platformját telepítették a Gestamp Spanyolországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Lengyelországban található termelő üzemeiben. Vannak olyan tervek, melyek szerint 2017 vége előtt a projektet kiterjesztik 30 telephelyre, ideértve Kínát és az Egyesült Államokat.

A Siemens platform lehetővé teszi az energiafelhasználási igények valós időben történő megfigyelését különféle gyártelepeken, és a telephelyek infrastruktúrája csatlakoztatható egy felhő alapú megoldáshoz, amely azonnal ki tudja értékelni az áram- és gázfogyasztási adatokat. Ennek az eszköznek a segítségével algoritmusok definiálhatók a fogyasztási szokások alapján, így meghatározhatók a berendezések energiafelhasználásának anomáliái, és figyelmeztető jelzések küldhetők. Adatelemző technikák használatával feldolgozhatók az energiafogyasztási adatok a prediktív karbantartás meghatározása vagy a gyártási folyamatok irányítása céljából, illetve hogy a jövőbeni termelési igények alapján előre jelezzék az energiafelhasználást. A végső cél a berendezések viselkedésének modellezése annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban és összehangolt módon működjenek, elősegítve egyúttal a széndioxid kibocsátás 15 %-os csökkentését is, tekintve a kisebb energiafogyasztást.

A Siemens energiahatékonysági platformját, melyet a vállalat spanyolországi Sevillában található Intelligens Hálózati Vezérlőközpontjából irányítanak, már megvalósították a Gestamp legtöbb energiát fogyasztó üzemeiben. A cél a platform kiterjesztése a világ más részeire is, ahol ez az autógyártó cég hangsúlyosan jelen van. Ezeken a telephelyeken szintén az Európában elérthez hasonló eredményekre számítanak.

Felgyorsult amortizáció

A platform által kínált adatelemzés és megoldások eredményeként bekövetkező telephelyi energiafogyasztás racionalizálás közel 45 GWh megtakarítását tette lehetővé a Gestamp számára az utóbbi 12 hónapban. Ez a jelentős energiaspórolási adat azt eredményezi, hogy a beruházások megtérülési ideje három év alá csökken. Az információk gyűjtése és feldolgozása során tanúsított nagy felbontóképessége következtében ez egy differenciális rendszer, emellett az energiafogyasztási adatokat egyéb - például termelési - változókkal tudja kombinálni. A cél a berendezések működésének megértése ezen információk extrapolálása révén, ami hasznos segítséget jelent a döntéshozatal során. Az adatok gyűjtésén és feldolgozásán kívül a rendszer lehetővé teszi viselkedési minták meghatározását is megfelelő algoritmusok használatával annak érdekében, hogy észleljék az energia pazarló (nem kellően hatékony) felhasználását, majd automatizálják és korrigálják a szükséges folyamatokat.

A Siemens és a Gestamp közösen halad előre az Intelligens Létesítmények kialakításának irányába, megvalósítva az üzemekben az Industry 4.0 stratégia kitűzött céljait. E kezdeményezés keretein belül az energiahatékonysági projekt a Siemens és a Gestamp közötti partneri viszony egyik alappillére.