Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-03-19

A Siemens Healthineers digitális ökorendszerében a képalkotásból, in vitro (laboratóriumi) diagnosztikából és orvosi dokumentációból származó adatokat összesítik és kiértékelik

Az Orlando-ban rendezett 2017. évi Egészségügyi Informatikai Konferencián (HIMSS) a Siemens Healthineers bejelentette az egészségügyi szolgáltatók, valamint a megoldások és szolgáltatások szállítói számára kidolgozott digitális platform létrehozását, melynek célja az egészségügy teljes spektrumának lefedése. A platform célja egy digitális ökorendszer kialakulásának elősegítése, összekapcsolva egymással az egészségügyi szolgáltatókat és a megoldások szállítóit, valamint egyesítve azok adatait, alkalmazásait és szolgáltatásait.

A Siemens Healthineers digitális ökorendszerében a képalkotásból, in vitro (laboratóriumi) diagnosztikából és orvosi dokumentációból származó adatokat összesítik és kiértékelik. Ezek az adatok az egészségügyi iparág egyik legnagyobb üzembe helyezett adatbázisában generálódnak, ahol azokkal a Siemens Healthineers ügyfelekkel kapcsolatos információkat gyűjtik, akik hajlandók voltak részt venni az ökorendszer kialakításában. Ráadásul a rendszer azt is lehetővé teszi felhasználói számára, hogy adatokat és ismereteket cseréljenek saját intézményükön kívüli szakértőkkel. A digitális ökorendszerrel a Siemens Healthineers célja új irányzatok kialakítása az egészségügy területén ügyfeleivel és partnereivel karöltve, világszerte lehetővé téve az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy megbirkózzanak az aktuális kihívásokkal, és kiváló eredményeket érjenek el a saját környezetükben.

Az egészségügy digitalizálásától azt várják, hogy elősegítse az igencsak szükséges változást az érték alapú ellátás széles körű elterjedése érdekében, és drasztikus módon csökkentse a költségeket. Az egészségügy digitális átalakításához rendkívül lényeges, hogy alapos képet kapjunk például egy egészségügyi létesítmény klinikai és működési teljesítményéről. A digitális ökorendszerével a Siemens Healthineers azt tervezi, hogy - lehetővé téve az adatok és ismeretek szolgáltatói közötti gyors, egyszerű és problémamentes együttműködést - hozzájárul az érték alapú egészségügy kialakításához.

A digitális ökorendszer révén a Siemens Healthineers olyan összesített adatokat kínál ügyfeleinek, amelyeket különféle kiértékelések céljára lehet felhasználni. Például a prediktív analízis eszközeinek segítségével a felhasználók képesek lehetnek új összefüggések és trendek felismerésére, ezáltal javulhatnak a diagnosztikai eredmények, és könnyebb lesz választani a terápiás lehetőségek között. Az orvostudomány területén az ismeretek globális cseréje igen fontos eszköz a betegellátás javítása szempontjából. A Siemens Healthineers digitális ökorendszere lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy összekapcsolódjanak és kommunikáljanak a világ bármely részén tevékenykedő kollégáikkal, az egészségügyi szolgáltatók pedig élvezhetik a Siemens Healthineers széles körű szaktudásának előnyeit szinte az összes klinikai területen, ideértve az egészségügyi piac adatbiztonságával kapcsolatban szerzett tapasztalatokat.

Mivel egy digitális ökorendszer akkor fejlődik kellőképpen, ha a lehető legtöbb szolgáltató részt vesz benne, a Siemens Healthineers digitális ökorendszere nyílt alkalmazás-programozási interfészekkel (API) rendelkezik, így az alkalmazás-fejlesztők és a megoldások szállítói hatékony módon tudják kialakítani, piacra dobni és kínálni szolgáltatásaikat, amelyek problémamentesen integrálhatók egy közösen használt digitális egészségügyi platformba. A partner cégek hozzáférhetnek az élő szervezeten belüli (in vivo) és kísérleti (in vitro) adatok egyik legnagyobb halmazához, és megoszthatják az általuk kínált megoldásokat a világ bármely piacán tevékenykedő egészségügyi szolgáltatókkal.

"Úgy véljük, hogy a digitalizálás és ezzel kapcsolatban az egészségügyi szolgáltatók hálózatba kapcsolása elengedhetetlen az érték alapú egészségügy irányába történő átalakításhoz. Az óriási adathalmazból intelligens adatokat kell előállítani. A Siemens Healthineers digitális ökorendszerével ügyfeleink a korábbinál sokkal mélyebb bepillantást nyerhetnek az olyan kulcsfontosságú komponensekbe, amelyek klinikai és üzemeltetési szempontból is értéket teremtenek" - jegyezte meg Dr. Arthur Kaindl, a Siemens Healthineers Digital Health Services (digitális egészségügyi szolgáltatások) szervezetének vezetője. "Ilyen jelentős átalakításba csak másokkal együttműködve lehet belekezdeni. Partnereink hozzájárulása elengedhetetlen e platform sikeréhez, és végső soron az egészségügy eredményes átalakításához."

A Siemens Healthineers digitális ökorendszere a felhő alapú hálózatban megvalósított teamplay-re1 (kb. csoportos felhasználásra) épül, amely elismerésben részesült adatvédelmi2 megoldásaiért, és már ügyfelek százai használják. A rendszer számos további platformot egyesít; ilyen például a LifeNet vagy a Siemens Healthineers Point of Care (POC: beteg közeli, ágy melletti) informatikai megoldása. A rendszer a Microsoft Azure nevű, felhő alapú platformjára épül, és jelenleg több millió adatrekordot tartalmaz, bepillantást engedve például egy klinika képalkotó eszközeinek hasznosítási szintjébe vagy az ezzel kapcsolatos besugárzási dózisokba. Mivel az adatbiztonságot és az adatvédelmet nagyon komolyan veszik, a felhő alapú hálózat különféle védelmi (titkossági) szinteket kínál, hogy megfeleljen a helyi szabályozások követelményeinek2.

Az ökorendszer fejlesztésében történő részvétel lehetővé tétele az olyan cégek számára, mint például alkalmazások, szolgáltatások és megoldások szállítói, készülékgyártók, platformfejlesztők vagy adatszolgáltatók, egy közösen használt digitális platformot eredményez. Ezen a platformon a Siemens Healthineers és partnerei olyan alkalmazásokat és szolgáltatásokat kínálhatnak az egészségügyi szolgáltatók számára, amelyek támogatják a döntéshozatalt és fokozzák a termelékenységet. Az Arterys, Dell EMC, SecondOpinions.com, Stroll Health, SyntheticMR,
3D
Slicer, TMC, USARAD és Viewics már beleegyezett, hogy alkalmazásokat és technológiákat biztosítson a Siemens Healthineers digitális ökorendszeréhez, és a platform nyitott további partnerek számára is. Az orlandói konferencián a Siemens Healthineers bemutatja digitális platformjának kezdeti prototípusát, ahol egyszeri azonosítást követően (Single-Sign-On: SSO) lehet hozzáférni a partnerek alkalmazásaihoz és szolgáltatásaihoz. A tervek szerint a platform 2017 őszén lesz kapható kereskedelmi forgalomban

1 A teamplay egyes országokban még nem kapható kereskedelmi forgalomban. Az orvosi eszközökre vonatkozó speciális jogi előírások következtében jövőbeni elérhetőségével kapcsolatos ígéret nem adható. Részletesebb információkat a Siemens illetékes helyi szervezetétől kaphatnak.

2 A teamplay – alapvető alkalmazások: teamplay Dose (dózis), teamplay Usage (használat) és teamplay Protocols (protokollok) – megkapta az európai adatvédelmi címkét valamint a német Schleswig-Holstein Független Adatvédelmi Központ (ULD) "Informatikai termékek adatvédelmi címkéjét (bizalompecsétjét)".