Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2017-03-16

Napi 22MB adatfogalmat bonyolíthat a készülékünk a tudtunk nélkül

Az alkalmazások robbanásszerű megjelenésével és a telefonok tárolókapacitásának növekedésével egyre nagyobb körülöttünk a digitális zűrzavar. A Kaspersky Lab új tanulmánya rávilágít az elektronikus káosz globális problémáira az
internet
felhasználók között.


 

 

A tanulmány megállapította, hogy az Andoridos felhasználók általában 12 új alkalmazást telepítenek havonta, ugyanakkor csupán 10-et törölnek, azaz havonta két újabb alkalmazással terhelik eszközeiket. Minél több telepített alkalmazással rendelkezünk, annál fontosabb, hogy azok kezeléséről is gondoskodjunk. A felmérést kitöltők válaszaiból ugyanakkor kiderül, hogy a felhasználók csupán fele frissíti rendszeresen alkalmazásait, vizsgálja felül a készüléke tartalmát és törli a nem használt dokumentumait és alkalmazásait.

Az eredmények a Kaspersky Lab új jelentésének részét képezik, amelynek címe a „Digitális rendetlenség és veszélyei”. A tanulmány alapja egy egyedülálló kombinációja az online felmérésnek, amelyet 17 országban végeztek, köztük Magyarországon is, valamint a statisztikai elemzésnek, amely a Kaspersky Security Network (KSN) és a Kaspersky Lab belső tesztelőinek segítségével készült.

Az alkalmazások „takarítása” és frissítése most fontosabb, mint valaha annak érdekében, hogy eredményesen lehessen harcolni az olyan kártékony programok ellen, amelyek az applikációk sérülékenységét használják ki. A felmérés megállapította, hogy a felhasználók 28%-a csak akkor frissíti alkalmazásait, ha az már nagyon szükséges, ill. 10%-a egyáltalán nem is frissíti azokat.

Az egyik fő veszélye a „takarítás” hiányának, hogy az alkalmazások maguk is fenyegetik a felhasználók adatait. A Kaspersky Lab műszaki jellegű megállapításai azt mutatják, hogy az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése bizalmas felhasználói adatokhoz, mint például névjegyekhez, üzenetekhez, valamint azt is, hogy hívásokat indíthatnak és
SMS
-eket küldhetnek.


További észrevételei a kutatásnak, hogy az alkalmazások a felhasználók engedélye nélkül is működhetnek. Átlagosan egy felhasználó 66 alkalmazást telepít az Androidos készülékére. Kiderült, hogy a legnépszerűbb 66 alkalmazásból 54 anélkül elindult a háttérben, hogy a felhasználó a készülékéhez ért volna és ilyen módon napi 22MB adatforgalmat bonyolított felhasználói interakció nélkül.

Az alkalmazások beállításai lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy az adott alkalmazás hozzáférését és működését szigorítsuk és ezáltal ellenőrzés alatt tartsuk. A felmérés azonban kimutatta, hogy a felhasználók csak 40%-a él ezzel a lehetőséggel. Továbbá az emberek csupán 32%-a tagadja meg a telepítést, amennyiben nem ért egyet a telepítési szerződéssel.

"A felhasználók saját maguk veszélyeztetik az eszközeiket és az azokon tárolt adataikat azáltal, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a készülékeik karbantartására valamint az alkalmazások frissítéseire és a nem használtak törlésére. A készülékek elhanyagolása további veszélyekhez vezethet, úm. az akkumulátor élettartamának csökkenése vagy kártékony programok megjelenése. Számos alkalmazásnak van hozzáférése a személyes adatokhoz és tapasztalataink szerint a felhasználók gyakran nincsenek tudatában, hogy milyen adatokat osztottak meg, ezért szorgalmazzuk, hogy  teremtsék meg a digitális rendet." – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a digitális rendetlenséget, és ezáltal a személyes adataik védelmét növeljék, az alábbiakat tanácsolják a kibertanácsadó cég szakemberei a felhasználóknak:

  • Rendszerezés: szánjon egy kis időt arra, hogy rendszerezi a készülékeken tárolt adatokat (melyik alkalmazás – milyen adatot tárol)

  • Takarítás:törölje a nem használt alkalmazásokat és dokumentumokat

  • Frissítés: rendszeresen frissítse az alkalmazásokat és a szoftvert

  • Megbízhatóság:  megbízható forrásból töltsön le alkalmazásokat valamint szoftvereket. Ha nem tudja, mi a megbízható forrás, használjon szoftvertisztító programokat, mint például a Kaspersky Lab biztonsági megoldásai, amelyek átvizsgálják az összes telepített alkalmazást a készüléken, és jelöli a készülékére potenciális kockázatot jelentő, vagy a ritkán használt alkalmazásokat.