Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-03-14

A Siemens öt F osztályú gázturbina szállítására kapott megrendelést

A Siemens öt F osztályú gázturbina szállítására kapott megrendelést egy, a Szaúd-Arábiai Királyságban működő kombinált hő- és villamos áram termelő (CHP) erőműhöz. A körülbelül 1.500 megawatt (MW) áramfejlesztő kapacitású erőmű mintegy 400 MW villamos energiát és technológiai gőzt szolgáltat egy Fadhili-ban levő új földgázkitermelő üzem számára, ami a Királyság keleti tartományában, Dammam-tól 100 kilométerre észak-nyugati irányban található. A további 1.100 MW elegendő arra, hogy elektromos árammal lássanak el 1,1 millió szaúdi háztartást. Mind az öt turbinát a Siemens Dammam Energetikai Központban (SDEH) fogják előállítani, ami Szaúd-Arábia első gázturbina gyártó üzeme, s egyúttal a legnagyobb ilyen létesítmény a Közel-Keleten. A vevő a Doosan Heavy Industries & Construction Co., Ltd. dél-koreai vállalat, amely az erőmű tervezési, beszerzési és építési (EPC) feladataiért felelős.

Továbbá a Siemens és az ENGIE Csoport tagjaként működő Kahrabel FZE egy hosszú távú, 16 évre szóló szervizelési megállapodást írt alá a Fadhili CHP erőmű gázturbináira. A végfelhasználó egy projekttársaság (adott célra létrehozott szervezet), melyben az ENGIE részesedése 40 százalék, míg a Saudi Electric Company (SEC) és a Saudi Aramco Power Holding Company (SAPHCO) tulajdoni hányada 30-30 százalék. A Siemens megrendelés összértéke hozzávetőleg 400 millió USD.

A Siemens által leszállítandó termékek és szolgáltatások: öt SGT6-5000F gázturbina, öt SGen6-1000A generátor, az SPPA-T3000 vezérlőrendszer, valamint a helyszíni szerelési és üzembe helyezési munkák. A hosszú távú szervizelési megállapodás felöleli az öt turbina karbantartási feladatait, ideértve a Siemens speciális távdiagnosztikai szolgáltatásait, amelyek a vállalat energia portfóliójára kidolgozott digitális szolgáltatások részét képezik. A Siemens távdiagnosztikai szolgáltatásai részletesen meghatározzák számos egység aktuális állapotát és ajánlásokat tesznek a hasznos változtatásokra, elősegítve ezáltal a nem tervezett leállások minimalizálását és az energiatermelés rendelkezésre állásának maximális szintre emelését. Az új erőműnél túlnyomóan úgynevezett K-gázt használnak majd tüzelőanyagnak; ez a közeli Khursaniyah gázmezőről származó földgáz, amelynek viszonylag alacsony a fűtőértéke. A Siemens és a Saudi Aramco közösen tesztelték az F osztályú gázturbina megfelelőségét erre a speciális fűtőanyagra.

"Ez jelentős mérföldkő Szaúd-Arábia és a Siemens számára. A jelen projekt még több lehetőséget használ fel arra, hogy a Királyság iparosítását összhangba hozza a Jövőkép 2030 célkitűzéseivel" - jelentette ki Jeffrey Dunlap, a Siemens Perzsa-öbölbeli, közel-keleti és észak-afrikai értékesítésekért felelős szervezetének rangidős ügyvezető alelnöke. "Széles körű szervizelő csomagunknak köszönhetően az új erőmű még hosszú ideig megbízhatóan látja el elektromos árammal és technológiai gőzzel a Fadhili-ben levő gázkitermelő üzemet. A megfelelő technológiai megoldásokkal a Siemens továbbra is bizonyítja helyi elkötelezettségét a Királyság, partnerei és a szaúdi társadalom iránt." A szaúdi Jövőkép 2030 program azt az ambiciózus célkitűzést önti formába, mely szerint gazdaságilag és társadalmilag is átalakítják a Királyságot. Ennek a programnak az alapján készül fel Szaúd-Arábia az olaj utáni korszakra.

Az ütemterv szerint 2019 végére befejeződő Fadhili CHP projekt kulcsszerepet játszik majd Szaúd-Arábia gáztermelő és ellátó kapacitásának bővítésében, aminek a növekvő belföldi energiaigény kielégítése a célja. A két másik új gázkitermelő üzemmel együtt a Fadhili létesítmény több mint napi öt milliárd standard köbláb úgynevezett "nem-kísérőgázt" állít majd elő - ez olyan földgáz, amit az olajtól függetlenül termelnek ki. A Saudi Aramco összesen mintegy 50 milliárd szaúdi riyált (13.3 milliárd USD-t) ruház be a Fadhili gázkitermelő üzembe.

Mind az öt gázturbinát a Siemens Dammam Energetikai Központ fogja legyártani. Az SDEH-ban 2016 májusában gyártották az első "Szaúd-Arábiában készült" gázturbinát. A létesítmény fejleszti és erősíti is a lokális ellátási láncot, ezáltal növekszik a helyi hozzáadott érték, és munkahelyek teremtődnek magasan képzett, fiatal és tehetséges szaúdi szakemberek számára.