Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-03-14

A Siemens az indiai hálózatüzemeltető cég e megrendelését a helyi erőforrások nagymértékű bevonásával teljesítette

 

Indiában az elektromos energia iránti növekvő igény kielégítése, valamint az energiaátviteli hálózat stabilitásának javítása céljából a Power Grid Corporation of India Limited (PGCIL) indiai energiaszolgáltató és hálózatüzemeltető társaság modernizálja a nagyfeszültségű hálózatát, felkészítve azt a jövő kihívásaira. A Siemens három nagy, SVC Classic sorozatú statikus meddőteljesítmény kompenzáló rendszer tervezése, megépítése, telepítése és üzembe helyezése révén támogatta a PGCIL céget az előbb említett feladat megvalósítása során. A teljes megrendelés értéke 60 millió euró. A három SVC rendszer közül az elsőt és legnagyobbat 2016 novemberében helyezték üzembe India Pandzsáb államában található Ludhiana alállomáson. Ezt követte a Rádzsasztán államban levő Kankroli alállomás némileg kisebb meddőteljesítmény szabályozási tartománnyal rendelkező SVC rendszere. Ez utóbbi 2016 decemberében kezdett üzemelni. A harmadik rendszert 2017 során helyezik üzembe Kashmir állam New Wanpoh állomásán.

"A Ludhiana állomáson működő statikus meddőteljesítmény kompenzáló berendezéssel, ahol rekordot jelentő 1 GVAr lehet a meddőteljesítmény szabályozási tartomány, sikeresen helyeztük üzembe az általunk eddig épített legnagyobb SVC rendszert. Így már ezen a területen is a csúcstechnológiát képviseljük" - jelentette ki Ralf Christian, a Siemens Energy Management divíziójának vezérigazgatója. Mirko Düsel, a Siemens Transmission Solutions (Átviteli Megoldások) üzletágának vezérigazgatója így nyilatkozott: "Az is fontos lépés volt, hogy ennek a három SVC rendszert felölelő projektnek a keretein belül, a világ egyik legnagyobb piacán a rugalmas váltakozó áramú átviteli rendszerek tekintetében, az SVC-k tirisztoros kapcsolóit valamint védelmi és szabályozó rendszereit saját üzemeinkben gyártottuk és helyileg teszteltük."

"Hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy azt az SVC rendszert, amelynek a világon a legnagyobb a feszültségingadozás kompenzáló képessége és 1  GVAr a meddőteljesítmény tartománya, Indiában, Ludhiana telephelyünkön állították üzembe. Ezeknek az SVC rendszereknek az üzembe helyezése újabb lépés az indiai energiaátviteli hálózat minőségének javítása és az energiastabilitás növelése irányában. Nagyra értékeljük a Siemens erőfeszítéseit e mérföldkő elérése során" - mondta I S Jha, a Power Grid Corporation of India elnöke és ügyvezető igazgatója.

A Ludhiana (-400/+600 MVAr), Kankroli (-300/+400 MVAr) és New Wanpoh (-200/+300 MVAr) alállomáson telepített három 400 kV-os SVC rendszer nem csupán induktív vagy kapacitív meddőteljesítményt szolgáltat a nagyfeszültségű hálózat számára normál, statikus üzemmódban. A hálózati hiányosság jellegétől függően a rendszerek dinamikus módon biztosítják a szükséges meddőteljesítményt ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül ellensúlyozni lehessen a hálózatban előforduló feszültségcsökkenéseket vagy túlfeszültségeket. Az SVC rendszerek által szolgáltatott meddőteljesítmény segítségével a hálózat és az alállomások átviteli feszültségének értéke is optimális szinten tartható. Ily módon az SVC-k fokozzák az energiaellátó hálózat tranziens és dinamikus stabilitását.

A Siemens az indiai hálózatüzemeltető cég e megrendelését a helyi erőforrások nagymértékű bevonásával teljesítette. Ebből a szempontból kulcsfontosságú volt a know-how és szaktudás széles körű átadása egy jól kidolgozott képzési koncepció alapján. Például a három statikus meddőteljesítmény kompenzáló rendszer védelmi és szabályozó részének szekrényeit a Siemens hálózatautomatizálási komponenseket előállító üzemében gyártották, ami Kalwa-ban, Mumbai külvárosában található. A szekrények védelmi vizsgálatait az indiai Goa államban levő gyár műszaki csoportja végezte. A három SVC védelmi és szabályozó rendszernek a funkcionális és dinamikus tesztjeire, amelyek több hónapot vettek igénybe, az újonnan épített Siemens üzem dinamikus szimulációra képes vizsgálati laboratóriumában került sor; ez szintén Goa államban található. Ez az üzem a honosítás (lokalizáció) második és igen fontos részét valósítja meg. Első ízben történt, hogy a New Wanpoh telephelyen üzembe helyezett SVC rendszer tirisztoros szelepeit ebben az üzembe gyártották, és a rutin teszteket is itt végezték. A másik két rendszer - Ludhiana és Kankroli - tirisztoros kapcsolóit Németországból, Nürnbergből szállították.

A helyi műszaki és termelési feladatok jelentős hányadával a Power Grid Corporation of India e megrendelése előkészítette a terepet az indiai energiaszolgáltató cég egy újabb megrendeléséhez, melyet szintén a Siemens kapott. Ez négy SVC Plus sorozatú Statcom rendszer tervezésére, megépítésére, telepítésére és üzembe helyezésére vonatkozik, körülbelül 78 millió euró értékben.

A meddőteljesítmény kompenzáló technológia a rugalmas váltakozó áramú átviteli rendszerek (FACTS) egy részhalmazát fedi le. Ezek a rendszerek képesek az energiaellátó hálózat működését meghatározó paraméterek szabályozására, amelyektől az átvitel minősége függ. Az ilyen paraméterek közé tartoznak az átviteli impedanciák, áramok, feszültségek és a különböző csomópontok közötti fáziseltolódások (fázisszögek). A meddőteljesítmény kompenzálás párhuzamos (visszacsatolásos) kompenzációra és soros kompenzációra osztható. Míg a soros kompenzációt elsősorban a távvezetékek energiaátviteli képességének fokozására használják, a párhuzamos kompenzáló rendszerek - mint az SVC és a Statcom - főként a csatlakozási pontnál szabályozzák a feszültséget, így segítve elő a hálózat stabil és megbízható működését.