Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Sulaki - 2017-03-03

Az idei Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress, MWC) bejelentetett 5G-portfólió a várhatóan 2018-ban induló kereskedelmi célú 5G-hálózatok alapjául szolgá

Az idei Mobil Világkongresszuson (MWC) rendezett sajtótájékoztatón a Samsung 2017-es 5G-termékeiről és -megoldásairól derültek ki részletek. A Samsung 5G-portfóliója kereskedelmi forgalomba szánt, rögzített vezeték nélküli hozzáférést biztosító eszközök mellett az 5G-t használó rádiós bázisállomásokat (5G-hozzáférési egység) és a következő generációs maghálózati infrastruktúrát is magában foglalja. A berendezéseket teszthálózatokon próbálják ki a világ különböző pontjain, így a hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerülő 5G termékportfólió fejlesztését folyamatosan növekvő tapasztalat, tudás és konkrét teszteredmények is támogatják.

 

A Samsung már közel fél évtizede vállal aktív szerepet az 5G-vel kapcsolatos kutatás-fejlesztés területén. A portfólió indulása rengeteg kemény munka és az iparág iránti elkötelezettségünk eredménye” – mondta Paul Kyungwhoon Cheun, a Samsung Electronics ügyvezető alelnöke és a következő generációs kommunikációért felelős üzletág vezetője. - „Mivel az Egyesült Államokban már megkezdődött a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt az 5G-termékek telepítése, már látjuk az új, 5G-alapú szolgáltatásokban rejlő lehetőségek első eredményeit. Izgalommal várjuk, hogy folytassuk a munkát és a fejlesztéseket.”

 

A hálózat élén

Bár a Samsung már régóta forgalmaz otthoni
3G
és
LTE
femtohálózati termékeket, a kompakt 5G otthoni
router
(5G Home Router) egy új terület felfedezését jelenti, amely a mobilhálózat kibővítésétől új, rögzített vezeték nélküli hálózat telepítéséig terjed. Az 5G otthoni router közvetlen kapcsolatot biztosít majd a vezeték nélküli hálózattal úgy, hogy a berendezést egyszerűen kihelyezzük az ablakba egy 5G-t használó közeli rádiós bázisállomás felé fordítva. Az 1
Gbps
csúcssebesség lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók az FTTH (otthoni üvegszálas hálózat) sokszor költséges telepítése helyett vonzó alternatívát biztosító hálózatot alakítsanak ki.


 

Az 5G-t használó rádiós bázisállomás a jelenlegi kis LTE-cellák természetes kibővítése, sűrűn telepíthető, így nagyon magas szintű hálózati kapacitást enged meg. A rendszer támogatja a 28
GHz
mmWave spektrumot, amely gyakori
frekvencia
a vezető 5G-piacokon, és akár 10 Gbps sebességet is képes biztosítani a lefedettségi területen belül lévő eszközök között. A kompakt mérettel és a könnyű telepíthetőséggel a Samsung célja, hogy az 5G-hálózatok kiépítése egyszerűbb és költséghatékonyabb legyen, mint a jelenlegi kis LTE-cellák telepítése.


 

Teljesen virtualizált maghálózat

A hálózati forgalom központosított vezérlési és irányítási pontjaként a maghálózat kulcsfontosságú szerepet játszik. A Samsung következő generációs maghálózati infrastruktúrája jelentős lépést tesz a teljesítmény és a rugalmasság terén az új hálózati alkalmazások követelményeivel és igényeivel összhangban. A szoftveralapú architektúrára való átállással a virtualizált mag képes rugalmasan megosztani a hálózati erőforrásokat, de akár egyes hálózati funkciókat is, hogy fenntartsa az üzemi csúcshatékonyságot. Ennek egyik példája, hogy a felhasználóhoz közelebb engedi meg az adatokkal túltelítődött, internethez kötött forgalom kilépését a szolgáltató hálózatából, ezáltal csökkenti a torlódás lehetőségét a szolgáltató hálózatán belül, és közben javítja a szolgáltatás reakciókészségét is a felhasználók felé.

 

Hálózati szintű rendszerkezelési képességek

A virtualizált vagy szoftveralapú hálózati architektúrára való átállás összetettebb feladat a különböző rendszerek, valamint a dinamikus konfiguráció és a forgalom útválasztási lehetőségeinek kezelésekor. Hasonló teljesítményű karbantartási és üzemeltetési (Maintenance and Operation, MANO) rendszereket és helyi virtuális elemkezelő rendszereket (Element Management Sytems, EMS) használva a Samsung biztosítja, hogy a hálózat minden összetevője csúcshatékonysággal, és a hálózattal összhangban működjön. A hálózatkezelő rendszereket úgy alakították ki, hogy a következő generációs architektúrák összetettségének is megfeleljenek, és intuitív kezelőelemeket biztosítsanak a hálózatot üzemeltetőknek a teljesítmény irányításához és finomhangolásához.

 

A jelenlegi állapottól a kereskedelmi forgalomba hozatalig

Az amerikai, koreai és japán szolgáltatóknál már telepítés alatt álló termékek és megoldások a kereskedelmi forgalomba hozatal előtti változatainak köszönhetően a Samsung 5G-termékeinek portfóliója az utolsó állomást jelenti, mielőtt a teljes iparág átveszi az 5G-technológiát. A 2017-ben megvalósuló tesztek eredményeit is felhasználó Samsung 5G-termékek a teljesen új szolgáltatások és alkalmazások sikeres és gördülékeny bevezetését is segítik majd, miközben a mobiliparág a kapcsolatteremtés új korszakába lép. A Samsung később az 5G-portfóliója bővítését tervezi a 6 GHz alatti 5G-kapcsolat támogatásával. A 3GPP Release-15 specifikációinak átvétele is az elsődleges tervek között szerepel. A Samsung 5G-portfólióját úgy alakították ki, hogy frissíthető legyen a 3GPP-szabványokra, amint azokat véglegesítik.

 

A Samsung bemutatta az 5G RFIC és
ASIC
modem
lapkakészletet is, amely a következő generációs 5G-hálózati infrastruktúra tagjait fogja támogatni, így többek között a Samsung 5G otthoni routereit és rádiós bázisállomásait is.