Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-01-23

A Szudáni Köztársaság jelentős piaci lehetőségeket kínál az erőmű alkotóelemek és megoldások terén

A Siemens megállapodást írt alá Szudán állami vezetés alatt álló energia-szolgáltató cégével, a Sudanese Thermal Power Generating Company (STPGC) vállalattal öt SGT5-2000E gázturbina szállításáról. Ezek a gépek összesen mintegy 850 megawatt elektromos áram termelő kapacitást fognak biztosítani a szudáni országos energiahálózat számára. Az ütemterv szerint mind az öt erőmű már 2017 végén megkezdi a kereskedelmi működést.

Az öt E osztályú gázturbina mellett a Siemens által leszállítandó termékek között szerepel öt kapcsolódó SGen5-100A generátor, valamint a Siemens SPPA-T3000 vezérlőrendszerei. A gépek közül hármat a szudáni főváros, Khartum északi részén található Garri erőműtelepen fognak használni, míg a fennmaradó két egység Port Szudánban, az ország keleti tartományában levő vörös-tengeri kikötővárosban fogja termelni az elektromos energiát. Kezdetben mind az öt turbina-generátor csoportot egyszerű ciklusú gázturbinás erőmű egységként fogják üzembe helyezni. Később azonban a tervek szerint gőzturbinákkal fogják bővíteni a konfigurációt, kombinált ciklusú erőműveket kialakítva.

"Az erőművek építése területén szerzett szaktudásunk döntő mértékben hozzájárul a szudáni energiaellátó rendszer gyors fejlődéséhez" - jelentette ki Willi Meixner, a Siemens Power and Gas divízió vezérigazgatója. "Ily módon képesek vagyunk segítséget nyújtani a Szudáni Köztársaság népének egy modern, ugyanakkor megfizethető villamosítási rendszer kifejlesztésében, és ezek az erőfeszítések pozitív hatást gyakorolnak az ország gazdasági és társadalmi fejlődésére. Ugyanakkor örülünk annak, hogy támogathatjuk a Szövetségi Kormánynak az észak-afrikai régió stabilizálására irányuló kezdeményezését. Továbbá a Siemens számára ez a megrendelés azt is jelenti, hogy jelentős mértékben fokozzuk jelenlétünket az afrikai térség bővülő erőmű piacán" - tette hozzá Meixner.

Mind az öt gázturbina már közel van az üzemből történő kiszállítás fázisához. Két berendezést a Siemens Berlinben található gázturbina gyártó üzemében állítottak elő, míg a további három egység elkészítésére az oroszországi Szentpéterváron került sor. Az öt generátort a németországi Erfurtból fogják a Szudáni Köztársaságba szállítani. A Siemens E osztályú gázturbinái nemcsak földgázzal, hanem nehéz fűtőolajjal és könnyű dízelolajjal is működtethetők. Ez a nagyfokú rugalmasság a felhasználható fűtőanyagok terén, valamint a rövid szállítási idő fontos kritérium volt a kiválasztás során és nagy szerepet játszott abban, hogy az ügyfél a Siemens mellett döntött.

A Szudáni Köztársaság jelentős piaci lehetőségeket kínál az erőmű alkotóelemek és megoldások terén. Az ország azt tervezi, hogy a következő évek során nagy összegeket ruház be az energia infrastruktúrába az elektromos áram iránti növekvő igény kielégítése érdekében