Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2016-10-21

Egyetemisták oldják meg a világ energiaproblémáit

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője szeptember 19. és 22. között látta vendégül Párizsban a hatodik Go Green in the City(GGitC) 12 döntős csapatát. A diákoknak meghirdetett nemzetközi program célja, hogy a vállalat megossza jövőképét, értékeit a fenntartható és tudatos energiamenedzsment iránt érdeklődőkkel, és hogy a verseny által úttörő energiagazdálkodási megoldásokkal növelje a városok környezettudatosságát. A 4 nap alatt a világ minden tájáról érkező1 egyetemistáknak lehetőségük nyílt megismerni a vállalatot, annak szakértelmét, innovációs kultúráját, és egyúttal gyakorlati karrier tanácsokat is kaptak.

 

Újragondolt városok

 

A GGitC hatodik kiírásának győztese az Anemoi csapat lett a német FH Aachen – University of Applied Sciences képviseletében. A két diák a nyertes pályaműben egy újszerű, hálózatfüggetlen, szélerőn és szivattyúkon alapuló megoldást dolgozott ki arra, hogyan lehetne a vidéki, mezőgazdasággal foglalkozó közösségeket alacsony költségek mellett tiszta energiával ellátni. A csapat egy olyan szélturbina- és szivattyúrendszert tervezett, amely ugyanazt a teljesítményt tudja biztosítani, mint a meglévő szolárszivattyúk, és azt javasolták, hogy a szélturbinát tartó tornyot cseréljék le Palmira-pálmára.

 

Az egyik győztes,Rini Bharadwaj a következőket mondta: „A GGitC segített abban, hogy megismerjem a fenntartható energiához kapcsolódó innovációt előmozdító technológiákat, a gyakorlatban is tesztelhessem az elméleti tudásomat, és hogy vállalkozóként gondolkodjak. A projektnek köszönhetően a számomra fontos területekre összpontosítottam, és egyértelműbbé vált számomra, mivel szeretnék foglalkozni a későbbiekben.”

A 2. helyezett, indonéz Scarf csapat arra vonatkozóan dolgozta ki ötletét, hogy hogyan lehetne tárolni és felhasználni annak a 350 000 embernek a mozgásából származó energiát, akik naponta áthaladnak a jakartai közlekedési vállalat beléptetőkapuin. A mozgásból termelt villamos energiát egy lítiumion-akkumulátorban tárolnák. Az egyetemisták számításai szerint a megoldás által termelt energia egy egész állomást el tudna látni árammal.

A bronzérmes brazil Holoenergy csapat azt tűzte ki céljául, hogy független és alacsony költségvetésű mikrogenerálással biztosítson villamos energiát világszerte. A csapat többféle módot is ajánl az energia mikrogenerálására: hulladékból, egy házon keresztül, és játszótereken. Ez a megoldás a higiéniai problémákat sem hagyná figyelmen kívül, és biztosítaná az áramellátás hosszú távú fenntarthatóságát.

 

 

 

 

Tehetséggondozás

 

A döntőt megelőző több hónapos munka során minden csapatot egy Schneider Electric-kolléga mentorált, aki nemcsak technikai szakértelmével nyújtott segítséget, hanem a projektmenedzsmenttel és a zsűri előtt tartandó végső bemutatóra való felkészüléssel kapcsolatos tanácsokat is adott.

 

A győztesek, Vivian Silas Jeyachander Manohar és Rini Bharadwaj első osztályú körülmények között utazhatják be a világot a Schneider Electrickel, melynek során meglátogathatnak két létesítményt, valamint találkozhatnak a vállalat munkatársaival és felsővezetésével. Továbbá mindkét győztes álláslehetőséget is kap a globális cégcsoportnál. A másik két dobogós csapat pedig részt vehet egy felvételi interjún, és tanácsadást kaphat jövőbeli interjúkhoz is.

 

A fenntarthatóság kiemelten fontos szerepet játszik a stratégiánkban.Vállalatunk növekedésének támogatása érdekében minden lehetőséget megadunk jelenlegi és jövőbeli alkalmazottainknak, hogy kibontakoztassák a tehetségüket, hiszen ők jelentik a Schneider Electric sikereinek kulcsát” – mondta Olivier Blum, a vállalat ügyvezető alelnöke és a humán erőforrásokért felelős részlegének vezérigazgatója.

11 Azerbajdzsán, Brazília, Egyesült Arab Emirátusok, Hongkong Különleges Igazgatási Terület (Kína), India, Indonézia, Kanada, Kenya, Kína, Németország